Ria | Verhuisdrang

2 januari 2015
352

'Waarom gaan jullie eigenlijk verhuizen?', vragen mensen mij. 'Omdat we er zin in hebben', zeg ik dan. 'Ja, maar waaróm dan?'. We hebben geen andere baan, gaan geen wereldreis maken en gaan niet scheiden, we hebben gewoon zin in iets anders, want daar komt het op neer.
Dat klinkt heel simpel als je het zo zegt, maar het is natuurlijk een proces van langere tijd geweest. Het begon ermee dat we - man en ik, allebei zelfstandig - ons realiseerden dat ons spaargeld in de stenen van ons huis zat. Muurvast. Zo vast als een huis. En dat we dat geld er met geen mogelijkheid uit konden halen, bijvoorbeeld om dat huis op te knappen of om een nieuwe auto te kopen. Ook al was ons huis zo goed als afbetaald en hadden we een ieniemieniehypotheekje en een gigantische overwaarde. 'Nee', zei de bank, 'jullie hebben de afgelopen drie jaar niet genoeg verdiend, en dat is het enige waar we naar mogen kijken. Dus jullie krijgen geen geld van ons.'
[quote text_size="medium"]
"Hoewel, is het eigenlijk zo erg om te verhuizen?? We hebben een leuk huis in een fijne omgeving, maar daar zijn er wel meer van"
[/quote]
Nu was ons huis ook als onze spaarpot bedoeld, dus willen we dat spaargeld over een aantal jaar wel kunnen gebruiken, dan kan dat alleen als we het huis verkopen. Hmmm, dat is niet zo fijn, dachten we, als je je huis uit moet. Hoewel, is het eigenlijk zo erg om te verhuizen?? We hebben een leuk huis in een fijne omgeving, maar daar zijn er wel meer van. Dus, nou nee, dat valt eigenlijk best mee, dat is misschien zelfs wel leuk. Maar wat dan? Hier blijven? Mwah, zei manlief, ik ben hier wel uitgekeken. O. Nou, tja, ergens anders kan natuurlijk ook, we hebben geen vaste banen en als zelfstandigen kunnen we eigenlijk overal ons werk doen. We zijn verder niet gebonden door kinderen of kleinkinderen, dus wat let ons? Niets eigenlijk, niets houdt ons tegen.
[quote text_size="medium"]
"Tjee, in de IJssel kun je roeien, misschien ga ik dat wel doen. Er is een filmtheater, kun je daar vrijwilliger worden? Een biologische pluktuin waar je lid van kunt worden, klinkt goed"
[/quote]
Ga je dan wachten tot je met pensioen gaat? Eigenlijk is het slimmer om dat te doen nu je nog werkt. Dan kun je nog een nieuw netwerk opbouwen. En waarnaartoe dan? Nederland? Buitenland? Diverse Ik-vertrek-scenario's passeerden de revue, maar daar werden we niet enthousiast van. Wel van het idee om de Randstad wat meer achter ons te laten en naar het oosten te gaan, richting de IJssel. Net iets landelijker en rustiger, en toch genoeg te beleven. En werkmogelijkheden dus. We gaan daar gewoon weer werken, maar misschien wel iets heel anders doen (een B&B opzetten?, een vintage webshop runnen?, taartenworkshops geven?), want dat is het leuke als je verhuist: je bekijkt de wereld opnieuw en ineens is alles weer mogelijk. Tjee, in de IJssel kun je roeien, misschien ga ik dat wel doen. Er is een filmtheater, kun je daar vrijwilliger worden? Een biologische pluktuin waar je lid van kunt worden, klinkt goed.
Kortom, verhuizen schudt eigenlijk je hele leven weer even op. En dat is leuk. Daar hebben we nou gewoon zin in.
[hr]
Tekstschrijfster en boekenmaakster Ria de Jong is geen opvallende persoonlijkheid - nomen est omen - maar mensen die haar beter kennen weten dat ze van binnen borrelt van de ideeën. Met een onderzoekende blik en een flinke dosis humor aanschouwt zij de wereld. Haar filosofie: 'kies voor waar je achter staat, maar durf ook van gedachten te veranderen'. Op Paradijsvogels Magazine onderhoudt zij je over de - grote en kleine - dingen waar zij zich in haar veelzijdige leven over verwondert. 
Bron beeld: Olga Caprotti via flickr.com

Lees ook:  Schilderijen van licht

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down