Ria | Verhuisdrang

713 VIEWS
Ria | Verhuisdrang

‘Waarom gaan jullie eigenlijk verhuizen?’, vragen mensen mij. ‘Omdat we er zin in hebben’, zeg ik dan. ‘Ja, maar waaróm dan?’. We hebben geen andere baan, gaan geen wereldreis maken en gaan niet scheiden, we hebben gewoon zin in iets anders, want daar komt het op neer.

Dat klinkt heel simpel als je het zo zegt, maar het is natuurlijk een proces van langere tijd geweest. Het begon ermee dat we – man en ik, allebei zelfstandig – ons realiseerden dat ons spaargeld in de stenen van ons huis zat. Muurvast. Zo vast als een huis. En dat we dat geld er met geen mogelijkheid uit konden halen, bijvoorbeeld om dat huis op te knappen of om een nieuwe auto te kopen. Ook al was ons huis zo goed als afbetaald en hadden we een ieniemieniehypotheekje en een gigantische overwaarde. ‘Nee’, zei de bank, ‘jullie hebben de afgelopen drie jaar niet genoeg verdiend, en dat is het enige waar we naar mogen kijken. Dus jullie krijgen geen geld van ons.’

“Hoewel, is het eigenlijk zo erg om te verhuizen?? We hebben een leuk huis in een fijne omgeving, maar daar zijn er wel meer van”

Nu was ons huis ook als onze spaarpot bedoeld, dus willen we dat spaargeld over een aantal jaar wel kunnen gebruiken, dan kan dat alleen als we het huis verkopen. Hmmm, dat is niet zo fijn, dachten we, als je je huis uit moet. Hoewel, is het eigenlijk zo erg om te verhuizen?? We hebben een leuk huis in een fijne omgeving, maar daar zijn er wel meer van. Dus, nou nee, dat valt eigenlijk best mee, dat is misschien zelfs wel leuk. Maar wat dan? Hier blijven? Mwah, zei manlief, ik ben hier wel uitgekeken. O. Nou, tja, ergens anders kan natuurlijk ook, we hebben geen vaste banen en als zelfstandigen kunnen we eigenlijk overal ons werk doen. We zijn verder niet gebonden door kinderen of kleinkinderen, dus wat let ons? Niets eigenlijk, niets houdt ons tegen.

“Tjee, in de IJssel kun je roeien, misschien ga ik dat wel doen. Er is een filmtheater, kun je daar vrijwilliger worden? Een biologische pluktuin waar je lid van kunt worden, klinkt goed”

Ga je dan wachten tot je met pensioen gaat? Eigenlijk is het slimmer om dat te doen nu je nog werkt. Dan kun je nog een nieuw netwerk opbouwen. En waarnaartoe dan? Nederland? Buitenland? Diverse Ik-vertrek-scenario’s passeerden de revue, maar daar werden we niet enthousiast van. Wel van het idee om de Randstad wat meer achter ons te laten en naar het oosten te gaan, richting de IJssel. Net iets landelijker en rustiger, en toch genoeg te beleven. En werkmogelijkheden dus. We gaan daar gewoon weer werken, maar misschien wel iets heel anders doen (een B&B opzetten?, een vintage webshop runnen?, taartenworkshops geven?), want dat is het leuke als je verhuist: je bekijkt de wereld opnieuw en ineens is alles weer mogelijk. Tjee, in de IJssel kun je roeien, misschien ga ik dat wel doen. Er is een filmtheater, kun je daar vrijwilliger worden? Een biologische pluktuin waar je lid van kunt worden, klinkt goed.

Lees ook:  Een goed begin van de dag | Dansen in de tram

Kortom, verhuizen schudt eigenlijk je hele leven weer even op. En dat is leuk. Daar hebben we nou gewoon zin in.


Tekstschrijfster en boekenmaakster Ria de Jong is geen opvallende persoonlijkheid – nomen est omen – maar mensen die haar beter kennen weten dat ze van binnen borrelt van de ideeën. Met een onderzoekende blik en een flinke dosis humor aanschouwt zij de wereld. Haar filosofie: ‘kies voor waar je achter staat, maar durf ook van gedachten te veranderen’. Op Paradijsvogels Magazine onderhoudt zij je over de – grote en kleine – dingen waar zij zich in haar veelzijdige leven over verwondert. 

Bron beeld: Olga Caprotti via flickr.com

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Opgeruimd staat netjes: 8 kleine tips om te ontspullen
Ode aan de lente: 10 citaten over dit heerlijke jaargetijde
Deze asielhonden krijgen speurles als uitlaatklep