Rhododendron - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

30 januari 2020
1588
Rhododendron

Een Rhododendron is een plant die oppervlakkig wortelt en van een humusrijke bodem houdt. Daardoor komen veel Rhododendrons in het bos voor. De grond heeft daar de perfecte omstandigheden voor de Rhododendron om te groeien. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten en maten, waardoor deze plant ook vaak een plekje in de tuin heeft weten te bemachtigen. De Rododendron heeft weinig verzorging nodig, waardoor het echt een ideale plant is om in je tuin te hebben. Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar als je de struik in model wil knippen of uit wil dunnen dan ontkom je er niet aan.

Verschillende soorten Rhododendron

Er bestaat een ruime keuze aan Rhododendrons. Dit maakt de struik ook zo populair, omdat je zelf kan bepalen welke kleur en hoogte goed bij jou in de tuin past. Een Rhododendron verschilt veel van elkaar. Zo heb je Japanse Azalea’s die bekend staan om hun uitbundige groei en kunnen dwergrhododendrons in een rotstuin groeien. Ook heb je Rhododendrons die goed als haag geplant kunnen worden. Je hebt ze in verschillende kleuren, zoals wit, oranje, rood, paars, geel, blauw en roze en kunnen ze tussen de 100 en 300 centimeter hoog worden. Zo heb je altijd een Rhododendron die goed bij jou in de tuin past en goed kan groeien.

Rhododendron

Verzorging van de Rhododendron

Als je een Rhododendron wil plaatsen dan moet je de plant in licht zure en voedselrijke grond plaatsen. Daarnaast kan je de struik het beste op een plek zetten waar hij licht en schaduw krijgt. Het is eventueel mogelijk om de struik in de volle zon neer te zetten als je geen andere optie hebt. Maak een gat dat een stuk groter is dan de kluit of pot van de aangekochte plant en vul het gat op met Rhododendron grond. Giet daarna een grote dosis water over de plant heen en geef extra water als het een tijd niet geregend heeft. Als de Rhododendron al een aantal jaar in de tuin staat dan hoef je de struik verder weinig te verzorgen naast af en toe een snoeibeurt als je wil voorkomen dat de struik verder groeit.

Lees ook:  Geranium - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Wanneer moet je de Rhododendron snoeien?

Zoals gezegd is het niet noodzakelijk om de Rhododendron te snoeien. Maar het is wel mogelijk om de struik in model te knippen of uit te dunnen. Zo staat de tuin er toch net wat netter bij. Als de struik vlak voor een voetpad loopt dan voorkom je ook dat mensen de hele tijd tegen de struik aan lopen en de Rhododendron er daardoor steeds minder mooi uit komt te zien. Door te snoeien blijft de struik compact en ook is het handig om te snoeien als de struik aan de onderkant kaal wordt of niet meer bloeit. Je kan de struik het beste direct na de bloei snoeien. Op dat moment maakt de struik nieuwe knoppen aan die volgend jaar weer zullen bloeien. Als je voor de bloei snoeit dan krijg je het jaar erop geen bloemen, terwijl dat de struik juist zo mooi maakt.

Hoe snoei je de Rohodendron?

Als je een deel van de tak wegknipt dan moet je de onderste bladkrans laten zitten, of alleen wat oude takken vlak boven de grond verwijderen. Knip vlak boven een jonge scheut of knop. Door de jonge scheut of knop intact te houden zorg je ervoor dat de struik volgend jaar weer gaat bloeien. Houd daarbij in de gaten dat je boven een scheutje dat naar boven wijst knipt, zodat het zogenaamde hart van de struik open blijft. Snoei daarnaast ook dood of bijna dood hout en kruisende takken weg. Om de struik te verjongen kan je meerdere van deze oude takken bij de basis weghalen.

Lees ook:  Klimop - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Als je wil dat de Rhododendron blijft groeien dan kan je het beste alleen de uitgebloeide bloemen afbreken. Dit kan meestal met een lichte druk. Let er wel op dat de nieuwe bloemknoppen vaak vlak onder de uitgebloeide bloemen zitten. Kijk dus goed voor je een uitgebloeide bloem afbreekt, zodat je niet ook de nieuwe knop meeneemt. Voor het snoeien van een Rhododendron kan je het beste een scherpe snoeischaar gebruiken, zodat de snoeiwonden sneller helen en de struik eerder doorgroeit. Voor dikke takken van twee centimeter of dikker kan je het beste een takkenschaar of kleine zaag gebruiken.

Rhododendron snoeien

Na het snoeien

Als je de Rhododendron hebt gesnoeid dan kan je daarna het beste wat mest strooien om de groei van de struik te bevorderen. Gebruik niet teveel, gooi het rondom de stam en hark het lichtjes aan. Daarna strooi je er een laag van bladaarde, tuinturf of compost overheen. Geef de struik vervolgens water en blijf dit doen als er een tijdje geen regen komt. Voorkom dat de struik op kleigrond wordt geplant. De Rhododendron houdt juist van een zure grond.

Vond je dit een leuk artikel? Bekijk dan ook onze artikels over de Margriet, Calathea en de buxusmot.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down