
Hoe geweldig is het als je- tijdens een mooie reis naar Azië of Zuid-Amerika- ter plekke je eigen fotoalbum kunt creëren of in ieder geval iets wat daar heel dichtbij in de buurt komt en stiekem nog authentieker is: een visueel reisdagboek. Geen Albelli of Hema fabrikaat nadat je allang weer terug bent van vakantie, maar een on the spot handgeschreven reisboekwerkje. Compleet voorzien van illustraties en schilderingen.
De creatieve Jose Naranja doet bijna niets anders dan dat. Al dertien jaar lang pent hij persoonlijke memoires over zijn (wereld)reizen neer in Moleskin notitieboekjes, waar hij ooit verliefd op werd.
Genoeg ruimte voor nostalgische creativiteit
De notitieboekjes ziet hij als handzaam, makkelijk mee te nemen op reis. En toch met genoeg ruimte voor kalligrafiekunst, (kleine) illustraties, aantekeningen, observaties, postzegels en andere aandenken tijdens uiteenlopende (vakantie)trips. In zijn boekjes kom je schetsen van torenhoge wolkenkrabbers in Shanghai en Taipei tot in detail uitgewerkte landkaarten van Amerika tegen. Zelfs bordspellen tekent hij tijdens zijn reizen uit in de boekjes.
Inspirerend om te zien hoe je een persoonlijke, nostalgische draai kunt geven aan het begrip (reis)fotoalbum.
Van reisdagboek tot (notitie)boekbinderij
Naranja raakte zo gepassioneerd door het volschrijven en -tekenen van de notitieboekjes dat hij zelfs een eigen (notitie)boekbinderij is begonnen. Op zijn blog lees je meer over hoe dit boekbinden in zijn werk gaat.
Een notitieboekje dat je zelf hebt gemaakt geeft zoveel meer voldoening. Je kunt het voorzien van oneindig veel passie en liefde. Dat zit bijvoorbeeld in jouw favoriete papier, een mooie kaft en andere persoonlijke details.
Ik heb het bordspel Stratego herondekt. Ik speelde het als kind en vond het erg leuk, maar vergat het in de loop der jaren. Nu waardeer ik het vanwege de complexiteit en vele details waar je in kunt duiken.
Dit is een liefdesbrief aan Azië. Aziatische vrouwen zijn zo stijlvol, bedankt dat jullie even model wilden staan!
Lees in dit artikel waarom het bijhouden van een (reis)dagboek heel nuttig kan zijn en waarom dit met name aantrekkelijk is voor veel bekende schrijvers.