Recyclen vereenvoudigen

9 februari 2022
447
recyclen vereenvoudigen

Steeds meer bedrijven en mensen, zien het nut van duurzaamheid en het hergebruiken van producten in. Dat is ook wel nodig want in de afgelopen 10 jaar is de wereldwijde afval productie gestegen naar 3 miljoen ton per dag! Je begrijpt vast ook dat dit cijfer omlaag moet. Het is daarom belangrijk dat we iedereen wat bewuster maken van de impact die de mensheid op het milieu en de wereld om ons heen heeft. Iedereen weet inmiddels wel dat je je eigen afval moet scheiden en dat biologische groeten en fruit net zo lekker zijn. Wij zullen je hier verder niet mee lastig vallen, maar wat moet waar gerecycled worden en hoe, waaronder metaal? De recycling tips die je hieronder vindt helpen jou om bewuster met je spullen om te gaan, te hergebruiken, recyclen te vereenvoudigen en zo aan een duurzame en milieubewuste wereld mee te helpen.

Hergebruik glazen potjes

Glazen potten hebben zoveel praktische mogelijkheden. Je kan ze gebruiken voor decoratie, om iets in te bewaren, om iets mee te verbergen en noem maar op. Je koopt glazen potten vaak en je gooit ze ook bijna altijd weg na gebruik. Je kan ook bijvoorbeeld de pot van de chocoladepasta hergebruiken. Ook worden veel toetjes tegenwoordig geleverd in glazen potjes. Deze kun je dan ook top gebruiken om bijvoorbeeld wat nootjes in te serveren tijdens een borrel. Glazen potten zijn ook makkelijk schoon te maken. Je kan ze in de vaatwasser stoppen of ze met de hand vaak gemakkelijk schoonmaken. Kortom, hergebruik je glazen potjes om recyclen te vereenvoudigen!

Lees ook:  Een vape bestellen, waar moet je aan denken?
Recyclen glazen potjes

De kringloopwinkel

Nieuwe meubels en kleding kopen, hoe fijn is dat? Soms ben je je spullen zat en daar is niks aan te doen. Na de grote schoonmaak kun je altijd bij de Ikea bijvoorbeeld spullen gaan kopen, maar wat dacht je van de kringloopwinkel? Je kunt er hele toffe spullen vinden en nog lekker goedkoop ook! Vaak kun je er ook voor kiezen om spullen van de kringloop op te lappen. Zo heb je een persoonlijk projectje erbij en geniet je als dit afgerond is nog meer van je nieuwe spullen. Als je iets opknapt, mag je dit best trots tegen collega’s en vrienden vertellen. Laat ze maar weten hoeveel jij hebt bespaard en hoe mooi je iets hebt opgeknapt!

Neem je eigen tas mee

Je kent het vast. Je bent in de supermarkt en je hebt geen tas bij je om je boodschappen in te vervoeren. Je kijkt naar de berg plastic tasjes die er hangt en je bedenkt jezelf ‘ik heb er thuis nog een stuk of 10 liggen, zonde’. Het overkomt ons allemaal en toch vergeten we telkens een eigen (boodschappen)tas mee te nemen. Uiteindelijk gebruiken we de tassen die we voor maar één keer gebruiken en daarna liggen ze maandenlang ergens in ons huis weggestopt. Maak er daarom een gewoonte van om altijd een herbruikbare tas bij je te hebben. Dat scheelt voor je portemonnee en het is veel beter voor het milieu.

recyclen vereenvoudigen tas

Maak compost van je afval

Doen jouw planten het ook zo slecht? Heb je dan wel eens nagedacht om ze blij te maken met zelfgemaakte compost? Dit kun je gemakkelijk doen door jouw fruit en groenteschillen een tweede leven te geven door ze als compost te gebruiken. Je hoeft er alleen maar een hoop van te maken en ze afgedekt in je tuin of balkon te zetten. Je bent zo duurzaam bezig en je planten vieren feest. Wat zul jij indruk maken op jouw familieleden met jouw mooie groenen vrienden!

Lees ook:  20 manieren om je winterdip tegen te gaan

Afval scheiden

Het is lastig om te bedenken hoe je elk stuk afval moet scheiden. Wat moet waar worden gerecycled en hoe, waaronder metaal? Hieronder volgt een lijst van scheiding-tips die jou op weg kunnen helpen en om recyclen te vereenvoudigen.

  • Bij twijfel of tegenstrijdige adviezen: volg de scheidingsregels van je gemeente
  • Stop verschillende verpakkingen niet in elkaar, dit is lastig voor dergelijke sorteermachines
  • Maak karton waar vloeistof in zat plat en plastic flesjes zo klein mogelijk
  • Gebruik een doorzichtige zak zodat zichtbaar is dat er plastic in zit
  • In veel gemeente kun je metalen verpakkingen samen met het plastic inleveren
  • Grote stukken metaal kan je als grofvuil inleveren bij de gemeente of breng je naar een oud-ijzerhandel en dan krijg je er nog wat geld voor ook!

Er is veel informatie beschikbaar over recyclen en daarom kan het lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. Een tip is dus voornamelijk om te kijken welke scheidingsregels jouw gemeente hanteert. Vergeet vooral niet om je ijzer weg te brengen naar een oud-ijzerhandel. Denk hierbij aan Oud ijzer Sittard bijvoorbeeld.

Heb jij bergen afval van hetzelfde soort? Bijvoorbeeld bouw- en sloopafval, groen afval of hout? Kies er dan voor om een container te huren in Nederland! Zo kun je alles gemakkelijk bij elkaar gooien en wordt het afval voor jou weggebracht.

recyclen vereenvoudigen sorteren

Gooi oude kleding niet weg

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je je oude kleding altijd kan verkopen of naar een kringloopwinkel kan brengen. Zo krijg je geld en je bent duurzaam bezig. Dit scheelt ook weer vuilniszakken. Maar wist je dat je ook bijvoorbeeld kleding met gaten kan hergebruiken? Je kan ze een nieuw doel geven door ze bijvoorbeeld te verknippen en ze te gebruiken als bijvoorbeeld een vaatdoekje. Als een shirt van katoen is gemaakt dan kan je ook gemakkelijk het als doek gebruiken om je glazen mee te drogen.

Lees ook:  Hoe jij duurzamer kunt leven
recyclen vereenvoudigen oude kleding

Wij hopen dat de tips je helpen om recyclen te vereenvoudigen! Naast dat een duurzame mindset ervoor kan zorgen dat je veel meer positiviteit kan creëren in je leven zijn er nog veel meer andere factoren die daaraan kunnen bijdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sporten, voldoende slaap en mediteren. Wil je meer weten over waarom mediteren goed voor je is? Je leest het in een van onze andere blogs.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings