Lentetaart van raapstelen en lente-ui | Kookatelier

5 april 2015
507

De natuur is voor culinair auteur en veggiechef Natascha Boudewijn haar grootste inspiratiebron. Gaandeweg kreeg ze steeds meer behoefte om met het ritme van de seizoenen te leven en op haar bord de verbinding tussen keuken en land te herstellen. Hieruit ontsproot Greendelicious: haar kookatelier met stadsmoestuin in de oude bollenschuur in Voorschoten. Daarnaast schrijft ze kookboeken waarin groenten de hoofdrol hebben en is ze sinds kort ook enthousiast bijenhouder. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze je een kijkje in haar fantasievolle keuken en moestuin. Deze keer zijn de raapstelen aan de beurt.

Raapstelen: de lente is begonnen!

Ik moet toegeven, het wil nog niet zo vlotten met de lente. Zelf heb ik in ieder geval nog geen raapstelen in mijn moestuin achter mijn huis: meestal de heerlijke voorbode van de échte lente! Het is nog een beetje een kale en trieste bedoening. Maar toen ik de mooie bosjes bij de Ekoplaza zag liggen, maakte mijn een spontaan sprongetje: de lente lijkt toch echt begonnen.

Stevige taartbodem

Om het schuchtere begin van het nieuwe seizoen te vieren, maakte ik deze taartjes van raapstelen. Lekker snel klaar, want deze bodem hoeft u niet eerst blind te bakken. Geen slappe, ongare hap - maar succes verzekerd!
Serveer deze taartjes van raapstelen met een salade met een dressing van olijfolie en champagneazijn (mijne koop ik bij de Oil&Vinegar), of met balsamico. Beiden zorgen voor een zoete toon die heerlijk samengaat met de licht bittere smaak van de raapstelen.

Recept: taart van raapstelen en lente-ui

Als borrelhapje of voorafje voor 6 personen, of hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.
(3 quichevormpjes van Ø 15 cm, of 1 vorm van Ø 20 – 25 cm)

  • 1x basisrecept deeg (deze vind je hier)
  • 1 bosje raapstelen (ongeveer 200 gram blad en stelen)
  • het witte deel van 6 lente-uitjes
  • 1 teen knoflook
  • 15 gram geraspte oude geitenkaas
  • 125 ml room
  • 2 eieren van blije kippen
  • olijfolie, zout, peper en verse nootmuskaat

Lees ook:  Alles over superfoods

1. Maak het basisdeeg volgens de beschrijving. Was de raapstelen en snijd het witte deel van de lente-uitjes in brede ringen van 2 cm.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de lente-ui er even in, tot ze glazig worden. Voeg dan de raapstelen toe en breng het geheel op smaak met zout en een flinke dosis vers gemalen peper. Bak op een redelijk hoog vuur tot alles is geslonken. Pers dan de knoflook uit en meng op een lager vuur. Kieper alles in een vergiet, laat uitlekken en knijp het vocht er goed uit.
3. Verwarm de oven voor op 190°C. Klop de eieren en meng met de room. Voeg naar smaak peper en zout toe en een snufje vers geraspte nootmuskaat.
4. Drapeer de mix van raapstelen en lente-ui over de quichebodems en schenk het roommengsel er overheen. Bestrooi met de geitenkaas.
5. Bak de taartjes zo'n 25 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen en serveer met de salade.
Op naar de lente!
Receptuur & fotografie: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down