
Reizen is een van de meest verrijkende ervaringen die een mens kan hebben. Het stelt ons in staat om nieuwe culturen te ontdekken, mensen te ontmoeten en onze horizon te verbreden. Voor de Llhbtiq+ gemeenschap kan reizen echter ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals discriminatie en onveiligheid. In dit artikel zullen we bespreken hoe je als queer persoon veilig op vakantie kunt, waar je moet verblijven en welke bestemmingen lhbtiq+-vriendelijk zijn.
Kies de juiste bestemming
Het kiezen van de juiste bestemming is cruciaal voor een veilige en plezierige reis. Sommige landen zijn meer lhbtiq+-vriendelijk dan andere. Onderzoek en overweeg landen en steden die bekend staan om hun inclusieve houding en wetten die discriminatie verbieden.
LHBTIQ+ vriendelijke bestemmingen zijn niet altijd vanzelfsprekend. In sommige landen is homoseksualiteit verboden en kun je een straf krijgen. Daarbij is het in tenminste 7 landen nog zo dat je er zelfs nog de doodstraf voor krijgen. Daarbij begint Nederland ook te dalen in de Europese lijst voor LHBTIQ+-vriendelijke landen. Nederland staat op plek 14 nu. De top 5 van Europese lhbtiq+-vriendelijke landen bestaat uit: Malta, België, Denemarken, Spanje en Iceland.
Eenmaal op je bestemming aangekomen, is het soms fijn om te kiezen voor accommodaties die extra lhbtiq+-vriendelijk zijn. Deze plaatsen hebben vaak een open en gastvrije sfeer waar je jezelf kunt zijn en je misschien wel een leuke vakantieliefde of vriend ontmoet.
Ken je rechten in het land en de cultuur
Het is essentieel om op de hoogte te zijn van je rechten als lhbtiq+-reiziger. Verschillende landen hebben verschillende wetten en normen, dus zorg ervoor dat je weet wat je kunt verwachten. Op de website van de overheid wordt er een reisadvies afgegeven. Alleen je vindt niet altijd alle informatie over de situatie voor mensen uit de regenbooggemeenschap onder hetzelfde kopje. Kijk ook bijvoorbeeld onder kopje wetten en gebruiken. Naast het reisadvies van de Nederlandse overheid is een blik op de Wereldmap van de ILGA ook belangrijk. Hierop staat informatie over de wetgeving van de landen die van invloed is op mensen uit de regenbooggemeenschap.
Hoewel de meeste mensen tolerant en begripvol zijn, kun je overal onderweg nog steeds onbegrip en vooroordelen tegenkomen. Blijf rustig en beheerst en zoek steun bij lokale lhbtiq+-gemeenschappen als dat kan. De Nederlandse organisatie het COC is wereldwijd actief en kan soms in noodgeval ook wat doen voor als je als lhbti+-toerist bijvoorbeeld in de problemen komt door je gender, genderexpressie of je geaardheid en de zichtbaarheid daarvan. Ook Amnesty International is betrokken bij de situatie voor mensen van de regenbooggemeenschap.
Lees ook Vakantiegevoel in eigen land: 4 handige tips

Geniet van queer-vriendelijke evenementen
Sommige bestemmingen bieden speciale evenementen en festivals die gericht zijn op de LGBTQ+ gemeenschap. Dit kan een geweldige manier zijn om gelijkgestemde mensen te ontmoeten en de lokale cultuur te ervaren. Soms zijn er pride-parades, filmfestivals en bijvoorbeeld kunsttentoonstellingen. Neem ook hier weer de situatie in acht die er in het betreffende land is.
Het is altijd een goed idee om contact te houden met vrienden en familie terwijl je op reis bent. Ze kunnen een bron van steun en geruststelling zijn. Wees voorzichtig met de uitwisseling als je in een land bent waar censuur is en waar je gevolgd kunt worden op social media door de overheid.
Als queer persoon veilig op vakantie kan een onvergetelijke ervaring zijn, maar het is ook belangrijk om voorbereid te zijn en je veiligheid te waarborgen. Door de juiste bestemming te kiezen, lhbtiq+-vriendelijke accommodaties te selecteren, je rechten te kennen en voorbereid te zijn op verschillende reacties, kun je met vertrouwen op avontuur gaan.
Wat te doen bij arrestatie?
Als je problemen ervaart tijdens je reis in het buitenland, kan het afhangen van de aard van de problemen welke stappen je het beste kunt nemen. Hier zijn enkele overwegingen:
Als je te maken krijgt met juridische problemen, zoals arrestatie, detentie, of beschuldiging van een misdrijf, kan het raadzaam zijn om een strafrechtadvocaat in te schakelen. Een advocaat kan je juridisch advies geven, je rechten beschermen en je vertegenwoordigen in de rechtbank.
Als je in het buitenland in ernstige problemen verkeert, zoals een noodsituatie, een natuurramp, verlies van identiteitsdocumenten, of als je slachtoffer bent van een misdrijf, kan contact opnemen met de ambassade of het consulaat van je eigen land een goede eerste stap zijn. Zij kunnen consulaire bijstand verlenen, waaronder het verstrekken van informatie, hulp bij het verkrijgen van vervangende documenten en, in sommige gevallen, contact leggen met lokale autoriteiten.
Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen een strafrechtadvocaat en de ambassade afhangt van de aard van je situatie. Bij juridische kwesties is het verstandig om juridisch advies in te winnen, terwijl de ambassade of het consulaat je kan helpen bij noodsituaties en consulaire zaken. Het kan ook verstandig zijn om beide benaderingen te overwegen, afhankelijk van de ernst van het probleem. Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de contactgegevens van de ambassade of het consulaat van je eigen land voordat je op reis gaat.
Bekijk ook Wat je moet weten over de LGBTQ+ community