Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

11 september 2015
377

Wat is kunst, en is een kunstwerk mooi of lelijk? Kunst kijken is een kunst op zich, maar toch niet geheel subjectief, zo blijkt uit onderzoek van de Michigan State University. Zij lieten 518 mannen en vrouwen twee kunstwerken beoordelen. Ter ondersteuning ontvingen ze hierbij een fictieve biografie van de betreffende kunstenaar. In sommige biografieën werd de kunstenaar omschreven als 'ervaren' of 'authentiek', terwijl hij of zij in andere omschrijvingen juist 'beginnend' of 'onervaren' werd genoemd.
Wat bleek? Het woordje 'authentiek' had op alle deelnemers een positieve uitwerking, maar verder beoordeelden de mannen de kunstwerken significant anders dan de vrouwen. Mannen baseerden zich vooral op de biografie van de kunstenaar: als die positief was, waren ze veel eerder geneigd om het kunstwerk ook positief te beïnvloeden. Het beoordelingsproces van vrouwen was echter veel meer gericht op het kunstwerk zelf.
Kortom, de nuchtere route voor mannen, versus de gecompliceerdere route voor vrouwen. Wij zijn benieuwd: herkent u de uitkomsten van dit onderzoek? Reageren kan onderaan deze pagina!

Lees ook:  Deze 13 mensen kwamen hun dubbelganger in het museum tegen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down