Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

1478 VIEWS
Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

Wat is kunst, en is een kunstwerk mooi of lelijk? Kunst kijken is een kunst op zich, maar toch niet geheel subjectief, zo blijkt uit onderzoek van de Michigan State University. Zij lieten 518 mannen en vrouwen twee kunstwerken beoordelen. Ter ondersteuning ontvingen ze hierbij een fictieve biografie van de betreffende kunstenaar. In sommige biografieën werd de kunstenaar omschreven als ‘ervaren’ of ‘authentiek’, terwijl hij of zij in andere omschrijvingen juist ‘beginnend’ of ‘onervaren’ werd genoemd.

Wat bleek? Het woordje ‘authentiek’ had op alle deelnemers een positieve uitwerking, maar verder beoordeelden de mannen de kunstwerken significant anders dan de vrouwen. Mannen baseerden zich vooral op de biografie van de kunstenaar: als die positief was, waren ze veel eerder geneigd om het kunstwerk ook positief te beïnvloeden. Het beoordelingsproces van vrouwen was echter veel meer gericht op het kunstwerk zelf.

Kortom, de nuchtere route voor mannen, versus de gecompliceerdere route voor vrouwen. Wij zijn benieuwd: herkent u de uitkomsten van dit onderzoek? Reageren kan onderaan deze pagina!

MEER INSPIRATIE

Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust
Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet

One thought on “Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

  1. Ik vind het veel nuchterder om gewoon naar het kunstwerk te kijken dan de gecompliceerde route via cv, vakbladen en meningen van anderen…


Comments are closed.