Prachtige symmetrie in de natuur

15 april 2015
330

Filosofen, astrologen, wiskundigen, kunstenaars, architecten, natuurkundigen...allen werkzaam in een ander vakgebied, maar wat ze o.a. gemeen hebben is hun fascinatie voor symmetrie. Niemand kan exact verklaren waarom symmetrie zo'n aantrekkingskracht heeft, ook in het dagelijks leven, maar deze voorbeelden hieronder laten zien dat ook de natuur er een intrigerende voorliefde voor heeft.

1. Romanesco broccoli
Symmetrie in de natuur | Paradijsvogels Magazine
Deze groente is een mooie staaltje van fractale symmetrie: elk heel deel is opgebouwd uit kleinere delen die exact dezelfde vorm hebben als het geheel. In het geval van de Romanesco broccoli betekent dit dat elk individueel roosje dezelfde vorm heeft als de kop van de hele groente. Boordevol vitamine C en K is deze groente een gezonde en wiskundig gezien ook een interessant onderdeel van je maaltijd.

2. Honingraat
Honinggraat
De hexagonale vorm in de honingraat stelt de mens al duizenden jaren voor de vraag waarom bijen hun honing in deze vormen opslaan. Wiskundigen zeggen dat deze perfecte vorm ervoor zorgt dat bijen zo min mogelijk was nodig hebben om zo veel mogelijk honing op te slaan. Andere deskundigen zijn weer van mening dat de hexagonen 'per ongeluk' ontstaan. M.a.w. de bijen maken circulaire cellen vervolgens vanzelf omvormen. Hoe dan ook, het is de natuur die aan het werk is en het blijft fascinerend!

3. Zonnebloemen
symmetrie3
Deze bloemen groeien volgens een numerieke symmetrie, ook wel bekend als de Fibonaccireeks waarbij elk volgende nummer ontstaat door de voorgaande twee bij elkaar op te tellen (1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,etc.). Wanneer je de tijd zou nemen om het aantal zaadspiralen in een zonnebloem te tellen, dan zou u erachter komen dat het aantal spiralen altijd gelijk is aan een cijfer in de Fibonaccireeks. De vraag is: wat is hier het nut van? Zonder al te technisch te worden is het antwoord hierop dat een zonnebloem op deze manier de meeste zaden kan herbergen.

Lees ook:  Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

4. Nautilusschelp
symmetrie4
Naast planten hebben sommige dieren, zoals de nautilus, een ontwerp naar de Fibonacciprinipes. De schelp van een nautilus groeit in een 'Fibonaccispiraal'. Op deze manier kan de schelp dezelfde proporties behouden wanneer het naar buiten uitgroeit zodra de nautilus groeit. Hierdoor kan hij zijn hele leven dezelfde vorm behouden. Bij mensen is dit anders: de verhoudingen van ons lichaam veranderen met onze leeftijd.

5. Dieren
symmetrie5
De meeste dieren beschikken over zgn. bilaterale symmetrie, dat wil zeggen dat ze bestaan uit twee gelijke helften verdeeld langs een centrale lijn. Dit geldt ook voor mensen! Het dier dat deze symmetrie tot in de puntjes beheerst is de pauw: met zijn perfect symmetrische verenstaart maakt hij indruk op zijn vrouwelijk soortgenoten. Bij mensen schijnt het juist te zijn dat een lichte afwijking in de symmetrie van een gezicht voor een hogere aantrekkingskracht zorgt.

6. Sneeuwvlokjes
symmetrie6
Zelfs zoiets kleins als een sneeuwvlokje valt onder de wetten van de ordening. Elke 'arm' van de zes-takkige geometrische vorm is identiek, in vorm en patroon. Dit komt door de manier waarop watermoleculen zich ordenen wanneer ze een vaste vorm aannemen, hierbij zoeken ze naar vormen die sterke verbindingen vormen. Bijzonder is dat geen enkele sneeuwvlok gelijk is aan een ander. Wanneer sneeuwvlokken namelijk naar beneden vallen ondervinden ze allemaal andere krachten - vocht, temperatuur - die voor de variëteit in ontwerp zorgen.

7. De Melkweg
symmetrie7
Recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat de Melkweg groter is. De vondst van deze nieuwe delen aan de randen van de Melkweg doen onderzoekers nu geloven dat de Melkweg een bijna-perfect spiegelbeeld van zichzelf is. Naast deze spiegelsymmetrie heeft de Melkweg nog iets interessants qua ontwerp waarbij elke arm van het stelsel een logaritmische spiraal voorstelt die, net zoals bij de nautilusschelp en de zonnebloemen, begint in het midden van de Melkweg en naar buiten uitwaaiert.

Lees ook:  Vossen van (heel) dichtbij | Natuurfotografie

8. De zon-maanverhouding
symmetrie8
De zon heeft een diameter van 1,4 miljoen kilometer, de maan slechts 3474 kilometer. Toch kan de maan de zon vijf keer per twee jaar volledig blokken in een eclips. De zon is dan wel vier keer zo breed als de maan, hij is ook 400 keer verder weg. Deze symmetrie in verhoudingen zorgt ervoor dat de zon en de maan vanaf de aarde gezien ongeveer even groot lijken.
Via: Listverse

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings