Prachtige schilderijen van schelpen, kralen en knopen

13 juni 2016
1869

De Britse kunstenares Jane Perkins verzamelt allerlei kleine, gevonden materialen en gebruikt deze om er indrukwekkende schilderijen mee te maken. Ze rangschikt alle materialen op zo’n manier dat de kleurencombinatie op afstand een mooie beeltenis vormt, een werkwijze die sterk lijkt op het 19e eeuwse pointillisme. Wie vervolgens haar werk van dichtbij bekijkt, ziet dat het is opgebouwd uit talloze gerecyclede voorwerpen, zoals: speelgoed, schelpen, kralen en knopen.

Materialen met een geschiedenis

Ze zegt hierover:

Ik vind het leuk om materialen te gebruiken die een geschiedenis hebben en houd van kunst met grappige en onverwachte elementen. Ik hoop dat mijn kunst een lach op je gezicht tovert.

En dat doet het. Want welke kunstenaar weet nu een Mona Lisa op prachtige wijze na te bootsen door een pop als mond te gebruiken? Of laat de kijkers naar een verstopte parkiet zoeken in een afbeelding van een kaketoe?

Van verpleegster naar kunstenares

Op haar website schrijft ze dat ze vanaf haar jeugd altijd al creatief bezig wilde zijn, al was het toen vooral met tekenen en borduren. Na haar school werd ze verpleegster en zoals dat met veel mensen gaat was er in haar drukke leven weinig ruimte voor creativiteit. Nadat ze 17 jaar als een verpleegster had gewerkt en nog eens 10 jaar fulltime moeder was geweest  begon haar creatieve kant weer te kriebelen.

Jane begon met een opleiding in textiel. Hier ontstond haar liefde voor gebruikte materialen. In het laatste jaar van haar opleiding schreef ze een scriptie over kunst en design van recycled materiaal. Dit vormde de inspiratie voor haar afstudeerproject: broches gemaakt van oude juwelen, plastic speelgoed, schelpen, munten en andere dingen die ze op straat vond.

Lees ook:  Kunstenares vangt haar ervaringen in schilderijen in blikjes

Portretten

Na haar afstuderen had ze nog wat oude spullen over en zo ontstond het idee om daar een portret van te maken. "Ik begon met het portret van Matisse dat hij van zijn vrouw had gemaakt (Portret met de groene streep), één van mijn favoriete kunstwerken. Ik was blij met het resultaat en maakte vervolgens een portret van een vriend om te zien of ik de gelijkenis kon treffen met deze techniek. Het was OK, maar op A3 formaat was het te klein om echt impact te maken."

Dus ging ze groter werken. Alles wat ze vindt wordt gebruikt zoals het is. Zowel qua kleur als qua vorm. Mooi is dat je deze portretten op 2 manieren kunt bekijken: van veraf (om te zien wie het is) en van dichtbij (om te zien wat er allemaal voor voorwerpen gebruikt zijn).

 

Jane Perkins

Jane Perkins

Jane Perkins

Jane Perkins

Jane Perkins

Jane Perkins

Jane Perkins

jane-perkins

jane-perkins2

   jane-perkins7

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down