
Papierkunstenaar Ekaterina Lukasheva raakte op 14-jarige leeftijd geinspireerd door een boek over kusudama- een eeuwenoude geometrische vouwtechniek uit Japan- dat ze van haar leraar wiskunde kreeg. Het boek sloot naadloos aan bij haar vroege fascinatie voor puzzels en lastige bouwconstructies. Vanaf dat moment was ze verkocht. In een mum van tijd maakte ze zich de vouwtechnieken meester en creerde het ene na het andere complexe en bewonderenswaardige ontwerp.
Kusudama vereist een goed begrip van de geometrie om afzonderlijk gevouwen delen perfect op elkaar te kunnen bevestigen met lijm of touw. Dat Lukasheva deze vaardigheid bezit, blijkt wel uit het feit dat haar handgevouwen creaties steeds gecompliceerder werden en zij daarnaast cum laude afstudeerde als wiskundige en programmeur aan de Moscow State Lomonosov University.
Toegewijd
Door haar toewijding en creatieve geest is Lukasheva zo bekwaam geworden in deze unieke papierkunst, dat ze verschillende doe-het-zelf-boeken heeft geschreven waarin enkele van haar originele ontwerpen staan opgenomen.
Bekijk haar volledige werk op Flickr en Instagram.
De kunstenaar aan het werk
In onderstaande drie filmpjes is nog duidelijker te zien hoe knap de creaties van Lukasheva in elkaar zitten. De gevouwen patronen zijn ongekend ingewikkeld, precies en verfijnd. Als bonus zie je hoe de kunstenaar- versneld- een ontwerp in elkaar zet.
Ook Cristian Marianciuc beheerst de hogere kunst van het papier vouwen. Als origami-enthousiasteling vouwde hij meer dan 1000 verschillende kraanvogels in drie jaar tijd.