Prachtig initiatief tegen eenzaamheid: studenten gaan op kamers in een verzorgingshuis

26 februari 2018
162

Het Deventer verzorgingshuis Humanitas is een bijzonder sociaal experiment gestart: zij biedt studenten gratis woonruimte aan in ruil voor hun jeugdige aanwezigheid en een helpende hand. Het experiment wil een win-win situatie creëren: verzorgingstehuizen staan door strengere richtlijnen steeds vaker (gedeeltelijk) leeg en tegelijkertijd is het voor studenten vaak moeilijk een kamer te vinden. Praktisch gezien niet alleen een mooie oplossing, maar belangrijker nog een bijzonder initiatief tegen eenzaamheid onder ouderen. 

Twee vliegen in één klap

In verzorgingstehuis Humanitas wonen op dit moment 160 senioren en 6 woonstudenten. Grote kans dus dat wanneer je zorgcentrum Humanitas binnenloopt, je meerdere jongeren betrokken bezig ziet met de ouderen. Gewoon een praatje maken, een stukje wandelen, de tafel opdekken voor de 17:00 broodmaaltijd die ze gezamenlijk nuttigen of een klusje voor ze opknappen. In ruil voor maandelijks dertig uur helpen in het verzorgingstehuis mogen de studenten gratis hun intrek nemen, elk op een eigen gang. Hier lopen de studenten regelmatig even binnen voor een kopje koffie en een kletspraatje met de buren. "Een echte win-win situatie dus" zegt Gea Sijpkes, directeur van Humanitas:

De bewoners hebben gezelschap, de studenten hoeven geen geld te lenen voor een dure huurkamer en de lege kamers gaan niet verloren.

Artikel gaat verder onder de afbeelding >>

Screenshot 2018-02-19 17.00.44

Het verzorgen van de broodmaaltijd om 17:00 is de verantwoordelijkheid van de studenten

Geen standaard studentenhuis

Verloopt de aansluiting tussen de studenten en de bewoners altijd even soepel? De gezamenlijke activiteiten tussen jong en oud wordt aan geen van beide partijen opgedrongen; wie zin heeft, mag komen, maar er hoeft niets. Daarnaast laat het verzorgingstehuis slechts een beperkte selectie studenten toe die een intrinsieke motivatie laten zien om maatschappelijk hun steentje bij te dragen. Met de huidige zes is Humanitas dik tevreden: "De studenten brengen iets extra's. Ze zijn jong, optimistisch en barsten van de energie, dit heeft een verkwikkend effect op de bewoners".

Lees ook:  10 bijzondere locaties waar je kunt slapen onder de sterren

Er is 1 gouden regel die geldt voor alle bewoners: er mag geen overlast zijn voor je buren. "Maar", zegt één van de studenten "dit is niet anders dan wanneer je in een standaard studentenhuis zou wonen. Als je samen leeft hou je nu eenmaal rekening met elkaar". Tussen de bewoners en de studenten zijn inmiddels vriendschappen voor het leven ontstaan: de studenten krijgen wijze levenslessen van hun 'ouderen' en andersom houdt de link met de buitenwereld de bewoners jong.

Artikel gaat verder onder de afbeelding >>

Screenshot 2018-02-19 17.05.16

Beide generaties kunnen van elkaar leren

Een doorslaand succes

Dan het Deventer experiment als zeer geslaagd beschouwd mag worden en een succesformule in zich heeft ziet ook de buitenwereld. Binnen de landsgrenzen zijn meer dan tien soortgelijke constructies opgezet waar studenten gratis kunnen wonen in zorgcentra, wooncomplexen voor asielzoekers en temidden van jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ook internationaal is er grote belangstelling voor dit innovatieve concept. Japan, Australië en Polen houden Nederland nauwlettend in de gaten omdat de toepasbaarheid in deze gemiddeld ouder wordende naties hoog ligt. Bijzonder hoe zo'n prachtig initiatief eigenlijk zo simpel kan zijn!

"Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap"

Screenshot 2018-02-19 16.48.33

Screenshot 2018-02-19 16.40.30

Bekijk onderstaand filmpje voor een inkijkje in de bijzondere dynamiek tussen de studenten en 'hun ouderen' (gedeeltelijk in het engels)

De 90-jarige Harry heeft zijn 4 maal jongere overbuurman op de koffie

Screenshot 2018-02-19 17.22.18

In een eerder artikel schreven we al over het inspirerende voorbeeld van een groep vrienden die vier boerderijen bouwden om samen oud in te worden. Al jaren hadden ze het over het creëren van een eigen plek om voor elkaar te zorgen "vanuit eigen kracht, met zo min mogelijk hulp van de overheid".

Lees ook:  Studio Woude 07 | Waar onder wolken vogels varen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings