
Liefhebbers van bijzondere postzegels vallen met hun neus in de boter in Bhutan; een traditioneel koninkrijk hoog in de wolken van de Himalaya. Postzegels maken hier deel uit van de nationale cultuur en elk jaar komen er prachtige nieuwe oplagen bij. De kleurrijke afbeeldingen variëren van flora en fauna tot kunst, technologie en gebouwen, en ze staan niet alleen op papier.
De opkomst van een bijzondere traditie
De excentrieke Amerikaanse ondernemer Burt Todd introduceerde in 1962 een postzegelprogramma in het traditionele Bhutan, wat voor die tijd geen nationaal systeem had voor postbezorging. Todd bedacht allerlei ongebruikelijke ontwerpen en materialen voor de nieuwe zegels om wereldwijd de aandacht te vestigen op het land. De lokale bevolking raakte al snel gehecht aan hun nieuwe en bijzondere nationale product!
(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
De verzamelaars ontdekken Bhutan
Vandaag de dag zijn postzegels uit Bhutan beroemd onder verzamelaars en is Todd een grote naam. Onder zijn leiderschap kwamen zegels op de markt in alle vormen en maten. Ze verschenen in meerdere oplagen per jaar en waren enorm divers in hun kleurrijke afbeeldingen. Hij produceerde niet alleen papieren zegels maar maakte ook de eerste 3D exemplaren, varianten vol reliëf, maar ook zegels op zijde (eerste onderstaande foto), staal, plastic en goud.
(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Pratende postzegels
Sommige van zijn ontwerpen roken sterk naar rozen door geparfumeerde inkt, terwijl de beroemdste editie (jawel) geluid maakte: in 1972 verschenen er postzegels op grammofoonplaatjes! Er waren vijf kleine platen voor gewone post en 2 grotere voor luchtpost. Met de zeer gewilde 7 plaatjes kon de ontvanger het Nationale Volkslied en diverse andere lokale liedjes uit Bhutan afspelen. Deze uitgave, liefkozend de pratende zegels genoemd, was een regelrechte hit.
(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Een modern alternatief op de pratende zegel
De zegels, met name de pratende, zijn enorm populair onder verzamelaars. Voor de papieren en stoffen varianten hebben winkels vaak boeken vol met alle beschikbare uitgaven. De pratende zegels zijn echter erg schaars en worden ondertussen verkocht voor ruim $1500 per stuk! Het alternatief? Een nieuwe pratende zegel in een modern jasje, op een CD. De nieuwe zegels hebben een frankeerwaarde rond de 3 euro en kunnen in zijn geheel op een brief worden geplakt. Gegarandeerd een indrukwekkende kaart naar huis!
Kom hier meer te weten over dit prachtige land, de nationale tradities en praktische informatie. Bekijk ook eens deze prachtige replica's van kunstwerken op postzegelformaat, maar ook deze bijzondere postzegels op reusachtig formaat van kunstenares Diana Beltran Herrera