Waarom breien gezond is!

10 oktober 2015
653
breien is gezond

Vroeger stond breien hoog in het lijstje van winterse bezigheden, maar tijden veranderen. Voor velen is dit creatieve ambacht inmiddels weer helemaal terug van weggeweest, en dat is zeker niet nadelig voor de gezondheid én gemoedsrust. Dat zegt wetenschappelijk echtpaar Carrie en Alton Barron in hun boek 'The creativity cure: how to build happiness with your own two hands'. Carrie is psychiater, Alton is orthopedisch chirurg, en beiden verkondigen ze vol overgave de positieve gezondheidseffecten van breien.

Een gezonde, bijna meditatieve afleiding van stress en negatieve gevoelens

Carrie Barron vertegenwoordigt de psychologische kant. Zij geeft aan dat breien de hersenen op een gezonde manier bezighouden, waardoor gevoelens van stress naar de achtergrond verdwijnen. Tijdens de repetitieve beweging ontstaat als het ware ruimte voor interne reflectie, bijna zoals tijdens meditatie.
Ook lichamelijk zijn deze effecten te zien. In eerder onderzoek door de Harvard Medical School werd al aangetoond dat meditatieve bezigheden de hartslag en bloeddruk omlaag brengen, waardoor problemen zoals slapeloosheid en depressie verlicht worden. Ze noemden dit heel toepasselijk 'the relaxation response'.
Maar ook voor mensen zonder stress of depressie (daar zijn er gelukkig ook genoeg van) is breien een goed idee. Uit onderzoek onder 3.500 mensen die regelmatig breien bleek dat ze zich door deze bezigheid substantieel blijer gingen voelen. Vóór de bezigheid voelde 34% zich 'happy', maar na het breien voelde 81% zich op zijn minst 'enigszins blij' of zelfs 'heel blij'.

Goed voor het brein

Dat bezighouden van de hersenen heeft overigens ook directe effecten op het brein. Door de manier waarop de handen tijdens het breien aan het werk zijn wordt maarliefst 60% van de hersenen 'in beweging' gehouden. Een goede hersentraining dus. Zo bleek eerder al uit onderzoek van de Mayo Clinic dat mensen die actief handwerken (bijvoorbeeld breien) een 30-50% minder kans hebben om achteruitgang van de hersenen te ervaren.

Lees ook:  De trend van facings

Voorkomen van artritis en tendrinitis (peesontsteking)

Zoals denksport helpt om de hersenen te trainen, is handwerk goed om gewrichtsklachten aan de handen tegen te gaan. Door de vloeiende beweging van de vingers blijven de gewrichten zo goed gehydrateerd dat de kans op artritis en tendrinitis een stuk kleiner wordt, volgens Alton Barron.
Gewrichten die te weinig beweging krijgen worden stijf en het kraakbeen verliest haar buigzaamheid. Theoretisch gezien zouden ook allerlei andere activiteiten dit effecten kunnen hebben (denk aan typen), maar het mooie van breien is dat de druk op het kraakbeen precies goed is.
Bron: sacbee.com
 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down