Waarom breien gezond is!

22800 VIEWS
Waarom breien gezond is!

Vroeger stond breien hoog in het lijstje van winterse bezigheden, maar tijden veranderen. Voor velen is dit creatieve ambacht inmiddels weer helemaal terug van weggeweest, en dat is zeker niet nadelig voor de gezondheid én gemoedsrust. Dat zegt wetenschappelijk echtpaar Carrie en Alton Barron in hun boek ‘The creativity cure: how to build happiness with your own two hands. Carrie is psychiater, Alton is orthopedisch chirurg, en beiden verkondigen ze vol overgave de positieve gezondheidseffecten van breien.

Een gezonde, bijna meditatieve afleiding van stress en negatieve gevoelens

Carrie Barron vertegenwoordigt de psychologische kant. Zij geeft aan dat breien de hersenen op een gezonde manier bezighouden, waardoor gevoelens van stress naar de achtergrond verdwijnen. Tijdens de repetitieve beweging ontstaat als het ware ruimte voor interne reflectie, bijna zoals tijdens meditatie.

Ook lichamelijk zijn deze effecten te zien. In eerder onderzoek door de Harvard Medical School werd al aangetoond dat meditatieve bezigheden de hartslag en bloeddruk omlaag brengen, waardoor problemen zoals slapeloosheid en depressie verlicht worden. Ze noemden dit heel toepasselijk ‘the relaxation response’.

Maar ook voor mensen zonder stress of depressie (daar zijn er gelukkig ook genoeg van) is breien een goed idee. Uit onderzoek onder 3.500 mensen die regelmatig breien bleek dat ze zich door deze bezigheid substantieel blijer gingen voelen. Vóór de bezigheid voelde 34% zich ‘happy’, maar na het breien voelde 81% zich op zijn minst ‘enigszins blij’ of zelfs ‘heel blij’.

Lees ook:  Deze kaart toont alle plekken om te zwemmen in de Nederlandse natuur

Goed voor het brein

Dat bezighouden van de hersenen heeft overigens ook directe effecten op het brein. Door de manier waarop de handen tijdens het breien aan het werk zijn wordt maarliefst 60% van de hersenen ‘in beweging’ gehouden. Een goede hersentraining dus. Zo bleek eerder al uit onderzoek van de Mayo Clinic dat mensen die actief handwerken (bijvoorbeeld breien) een 30-50% minder kans hebben om achteruitgang van de hersenen te ervaren.

Voorkomen van artritis en tendrinitis (peesontsteking)

Zoals denksport helpt om de hersenen te trainen, is handwerk goed om gewrichtsklachten aan de handen tegen te gaan. Door de vloeiende beweging van de vingers blijven de gewrichten zo goed gehydrateerd dat de kans op artritis en tendrinitis een stuk kleiner wordt, volgens Alton Barron.

Gewrichten die te weinig beweging krijgen worden stijf en het kraakbeen verliest haar buigzaamheid. Theoretisch gezien zouden ook allerlei andere activiteiten dit effecten kunnen hebben (denk aan typen), maar het mooie van breien is dat de druk op het kraakbeen precies goed is.

Bron: sacbee.com

 

MEER INSPIRATIE

Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust
Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet