De positieve effecten van katten op je gezondheid (echt!)

6 maart 2024
76
Katten

De een ziet het als luilekkerdieren en de ander als echte knuffelbeesten. Echter zijn het meer dan alleen leuke huisdieren. Katten hebben namelijk verschillende positieve effecten op je gezondheid. In deze blog vertellen we hoe het precies zit.

Zintuigen

Katten ervaren de wereld anders dan wij mensen. Door hun scherpe zicht in licht én donker, hun sterk reukvermogen en hun goede gehoor, vangen katten eerder situaties of verandering op dan wij als mensen. Vele mensen vragen zich ook wel eens af of katten merken wanneer hun baasje ziek is. Het valt dan op dat katten meer aandacht geven aan hun baasje en ze een soort troost willen bieden. Hoewel het nog moeilijk met zekerheid te zeggen is, kunnen mensen die een kat als huisdier hebben, dit wellicht beamen.

Minder stress

Het aaien van een kat kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Het werkt kalmerend en zorgt ervoor dat je even op iets anders gefocust bent dan op je stress. Als je een kat aait wordt een gelukshormoon aangemaakt en tegelijkertijd vermindert het de stresshormonen. Wanneer je thuis komt na een lange dag op school of werk, is er altijd iemand die op je wacht en die aandacht van je vraagt. Een kat zorgt voor een rustige sfeer in huis en wordt vaak ook gezien als een echte vriend of maatje.

Ook interessant: mieren als educatief hulpmiddel!

Verlaagt de bloeddruk

Katten hebben ook invloed op je bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat je bloeddruk wordt verlaagd op het moment dat je een kat in je omgeving hebt. Dit zorgt dus ook voor een gezonder hart. De kans op een hartaanval is daarom ook aanzienlijk kleiner voor mensen die een kat als huisdier hebben.

Lees ook:  5 tips om meer daglicht te creëren in huis

Mentale gezondheid

Het hebben van een kat als huisdier kan ervoor zorgen dat je je minder eenzaam voelt. Honden dien je echt fysieke aandacht te geven. Ze  moeten minimaal twee keer per dag uitgelaten worden en vragen vaak meer aandacht dan andere dieren. Het fijne aan het hebben van een kat als huisdier is dat je deze minder aandacht hoeft te geven als je hier even minder zin in hebt. Katten vinden het vaak fijn om alleen al in je buurt te zijn en eventueel geaaid te worden. Op deze manier is er altijd iemand bij je en zul je je minder eenzaam voelen. Het zijn leuke dieren om mee te spelen, maar ze kunnen je ook goed met rust laten. Katten slapen namelijk het grootste gedeelte van de dag, maar komen in de nacht tot leven.

Katten

Verantwoordelijkheid

Katten zorgen er ook voor dat je sneller een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Hoewel katten minimale aandacht nodig hebben, dienen ze toch iedere dag verzorgd te worden. Ze moeten minimaal twee keer per dag eten, ze hebben verschillende speeltjes en een krabpaal nodig om zich door de dag heen te kunnen vermaken en als ze ziek zijn, zul je ze naar de dierenarts moeten brengen.

Als je gaat verhuizen, is het ook belangrijk om rekening te houden met je kat. Voor de kat is dit een nieuwe situatie die hij niet gewend is. Hij kan zich in het nauw gedreven voelen of paniekerig worden. Mocht je binnenkort gaan verhuizen en kun je hulp gebruiken bij het verhuizen met je kat? Huur dan een professional in. Deze kan je hierbij goed helpen en adviseren.

Lees ook:  Een schuur bouwen - een meerwaarde voor je huis en tuin

Kortom, een kat als huisdier heeft meer voordelen dan je denkt. De volgende keer dat je dus een kat aait of met hem speelt, weet dan dat het niet alleen voor gezelschap zorgt, maar ook voor een betere gezondheid.

 

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down