Deze vogels zijn volledig gemaakt van papiersnippers

10 februari 2018
724

In een eerder artikel omschreven we Calvin Nichols al als de grootmeester van de papierkunst. Zijn gedetailleerde portretten van (wilde) dieren zijn ongelofelijk; zeker wanneer je bedenkt dat hij de ziel van zijn onderwerpen weet te vangen door slechts het gebruik van papier en lijm. De Canadese kunstenaar is terug met nog meer verbluffend (vogel)werk. 

Natuurlijke observatie

Tot ruim in zijn twintiger jaren bestond het leven van Calvin voornamelijk uit kamperen, wandelen, kanoën en skien, kortom: buiten zijn. Dit is precies de reden dat hij al op jonge leeftijd een interesse ontwikkelde in het observeren van de gedragingen en gewoonten van dieren in het wild. En vanaf het moment dat hij tijdens een les op de kunstacademie in Toronto papier als hulpmiddel gebruikte, liet dit artistieke medium als uitingsvorm hem niet meer los. Hij begon met het maken van zijn dierlijke sculpturen puur vanuit herinnering, maar voegde fotografie toe om tot het extreme detail in zijn werk te kunnen komen.

Dieren waar ik bekend mee ben of gefascineerd door was, werden eenvoudige onderwerpen om in te verdwalen

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bogel - 7

De beloning van het sculpturen

'Mensen zijn altijd verbaasd als ik ze vertel dat de ontwikkeling van de tekeningen net zo lang, of zelfs langer, duurt dan het maken van het beeld zelf', vertelt Calvin in een interview aan Opulence (Engels). 'Elk sculptuur begint op dezelfde manier: een idee of inspiratie leidt altijd eerst tot het fotograferen en schetsen van het onderwerp in kwestie'. Met behulp van biologen en fotografen zorgt Calvin er vervolgens voor dat hij een dieper niveau van begrip krijgt van het wilde dier of de vogelsoort die hij van natuurlijke observaties of foto's kent.

Het daadwerkelijk aan de slag gaan met papier is de beloning voor al het harde werk dat gedaan is ter voorbereiding

Vogels als favoriet

Balancerend tussen 2D en 3D, lijken de zorgvuldig gesneden en gelaagde papieren sculpturen van Calvin los te komen van het omringend frame. Door het kundig gebruik van de kleuren wit en gebroken wit krijgen de gevleugelde wezens een gevoel van levendigheid en realisme. Zwevend boven het oppervlak creëren talloze stukjes papier levensechte veren en wordt elke vogel in zijn natuurlijke houding afgebeeld - in elkaar gedoken op een takje of zijn vleugels uitstrekkend voor de vlucht.

Lees ook:  Vogels van hout en papier

Vanwege de gelaagdheid in de vleugels zijn vogels Calvin's favoriete onderwerp

Paradijsvogel - 3
Paradijsvogel - 1
Paradijsvogel - 1b
Paradijsvogel - 2
Paradijsvogel - 4

Aan het werk met twee van zijn gevleugelde creaties

Work in progress - 9
Work in progress - 10

Maar ook andere (wilde) dieren zijn inspiratie voor zijn extreem gedetailleerde papierkunst

Ijsbeer - 8
Egel - 1
Haas

Ook deze kunstenares weet haar weg te vinden met slechts een scalper en papier. De handwerken in dit artikel zijn zo flinterdun gesneden dat ze op het eerste gezicht niet van pentekeningen te zijn onderscheiden. Pas als de dieren en natuurlandschappen voor een hand of lichtbron worden gehouden is te zien hoe knap ze werkelijk gemaakt zijn. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down