Portret van een tuin: over eindeloos geduld, vakmanschap en liefde

10 november 2015
649

Op landgoed Dordwijk bij Dordrecht werken twee mannen. De één is Jan Freriks, een 85-jarige meesterhovenier met een schat aan kennis. De ander is Daan van der Have, eigenaar van de tuin en gedreven leerling van de oude vakman. Hun doel? Het onderhouden en perfectioneren van vele fruitbomen en andere gewassen. En dat werk staat vooral in het teken van geduld, vakmanschap en liefde.
Op landgoed Dordwijk is geen sprake van automatisering, massaproductie of bureaucratie. Geduldig passen beide mannen zich aan: aan het verstrijken van de seizoenen, aan de zaaitijd en de oogsttijd, aan de vele jaren die nodig zijn om een perenberceau tot volledige groei te laten komen.
[quote text_size="medium"]
Tuinieren is een heel groot verlangen hebben, en om kunnen gaan met het feit dat dat verlangen nooit vervuld wordt...
[/quote]
De één nadert het eind van zijn carrière, de ander werkt hard om zoveel mogelijk kennis tot zich te nemen. 'Het is wel de bedoeling dat je het na drie jaar zelf kunt,' zo meldt Freriks bemoedigend doch dringend aan van der Have.

Onvoorwaardelijke overgave aan de natuur

portret-van-een-tuin-2
Filmmaakster Rosie Stapel volgde de mannen vier seizoenen achtereen: het snoeien en dunnen, plukken en zaaien, de gesprekken over het weer en de wereld, de overdracht van generatie op generatie. Tuinieren is een hobby en uitlaapklep voor velen, maar nog niet vaak werd de essentie ervan zo treffend in beeld gebracht: onvoorwaardelijke overgave aan de natuur, dat is waar het om draait.
[quote text_size="medium"]
Inspirerend voor eenieder met groene vingers, of dat nu tot uiting komt in een grote achtertuin, een paar potten op het balkon of een basilicumplantje in het raam
[/quote]
Van der Have moet ongetwijfeld nog veel leren, maar de essentie van tuinieren doorleeft hij als geen ander: 'tuinieren is een heel groot verlangen hebben, en om kunnen gaan met het feit dat dat verlangen nooit vervuld wordt... dat je dat juist ervaart als iets heel moois en bijzonders, in plaats van al iets frustrerends'.

Lees ook:  5 Tips om zelf een mooie en sfeervolle wintertuin te maken

portret-van-een-tuin-3

Documentaire

De documentaire Portret van een Tuin gaat over de (levens)kunst van het tuinieren. Hij is in 2015 getoond op het Filmfestival in Rotterdam en is op DVD verkrijgbaar bij Villa Augustus in Dordrecht. Ondertussen geeft onderstaande trailer alvast een treffend tipje van de sluier. Inspirerend voor eenieder met groene vingers, of dat nu tot uiting komt in een grote achtertuin, een paar potten op het balkon of een basilicumplantje in het raam. Met prachtige muziek van Jozef van Wissem.
 

[hr]

Lees en bekijk ook hoe Adam Purple eigenhandig een vervallen stuk grond omtoverde tot één van de meest bijzondere stadstuinen van New York.

De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine
[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]
[hr]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down