Pop-up papierkunst die je versteld doet staan

2 november 2017
495

Papier is voor velen een simpel blaadje waar je iets op kunt schrijven, maar voor sommige mensen is papier veel meer dan dat. Papierkunstenaars weten van een eenvoudig product een intrigerend kunstwerk te maken. Zo ook Peter Dahmen. Hij maakt pop-upkaarten waarvan je niet begrijpt hoe hij het voor elkaar krijgt.

Hoe het allemaal begon

Toen Peter in het derde jaar van zijn grafische opleiding zat kreeg hij de opdracht op een 3D-bouwwerk te maken van papier. Hij vond het een leuke uitdaging, maar liep al snel tegen wat problemen op. Zo was het voor hem niet mogelijk om zijn project te vervoeren in de trein zonder het te beschadigen.

Hij bedacht daarom iets heel vernuftigs. Om het papier niet te beschadigen maakte hij een ontwerp dat hij in kon klappen als een soort boek en sindsdien houdt hij zich bezig met 3D papierkunst. Peter ontwerpt pop-upkaarten in allerlei formaten. Zijn grootste kaart was wel 10 meter breed en 5 meter hoog. Enorm fascinerend!

Een magisch moment

Voor Peter zit de schoonheid in de beweging van het papier. Hij noemt dit het magische moment. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. Voor degene die de kaart opent is het een verassing.

Peter heeft enorm veel geduld. Soms maakt hij wel 20 prototypes voordat een kaart er eindelijk uitziet zoals hij het zou willen. Zelfs na zoveel jaar oefening en ervaring. Hij geeft dan ook een mooie tip mee voor mensen die iets willen uitproberen:

Geef niet op als iets niet lukt. Blijf oefenen, want ook ik faal meerdere keren.

 

Lees ook:  Dieren uit duizenden stukjes papier

 

Zie hier een overzicht van een aantal prachtige werken van Peter. Onder de foto's vind je nog een filmpje waarin zijn pop-upkaarten worden geopend. Het werkt bijna hypnotiserend - je blijft ernaar kijken..

 

dahmen 3

dahmen 4

dahmen 5

Zie in deze video een aantal van Peter's verrassende pop-up werken.

Ook Matt Shlian maakt kunst dat is gebaseerd op pop-up. Hij maakt sculpturen van papier en gaat daarbij heel intuïtief te werk: "ik moet mezelf verassen". Bijzonder dat hem dat ook steeds weer lukt. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down