Pop-up papierkunst die je versteld doet staan

1185 VIEWS
Pop-up papierkunst die je versteld doet staan

Papier is voor velen een simpel blaadje waar je iets op kunt schrijven, maar voor sommige mensen is papier veel meer dan dat. Papierkunstenaars weten van een eenvoudig product een intrigerend kunstwerk te maken. Zo ook Peter Dahmen. Hij maakt pop-upkaarten waarvan je niet begrijpt hoe hij het voor elkaar krijgt.

Hoe het allemaal begon

Toen Peter in het derde jaar van zijn grafische opleiding zat kreeg hij de opdracht op een 3D-bouwwerk te maken van papier. Hij vond het een leuke uitdaging, maar liep al snel tegen wat problemen op. Zo was het voor hem niet mogelijk om zijn project te vervoeren in de trein zonder het te beschadigen.

Hij bedacht daarom iets heel vernuftigs. Om het papier niet te beschadigen maakte hij een ontwerp dat hij in kon klappen als een soort boek en sindsdien houdt hij zich bezig met 3D papierkunst. Peter ontwerpt pop-upkaarten in allerlei formaten. Zijn grootste kaart was wel 10 meter breed en 5 meter hoog. Enorm fascinerend!

Een magisch moment

Voor Peter zit de schoonheid in de beweging van het papier. Hij noemt dit het magische moment. Je weet niet precies wat je kunt verwachten. Voor degene die de kaart opent is het een verassing.

Lees ook:  Bijzondere sculpturen van simpel karton

Peter heeft enorm veel geduld. Soms maakt hij wel 20 prototypes voordat een kaart er eindelijk uitziet zoals hij het zou willen. Zelfs na zoveel jaar oefening en ervaring. Hij geeft dan ook een mooie tip mee voor mensen die iets willen uitproberen:

Geef niet op als iets niet lukt. Blijf oefenen, want ook ik faal meerdere keren.

 

 

Zie hier een overzicht van een aantal prachtige werken van Peter. Onder de foto’s vind je nog een filmpje waarin zijn pop-upkaarten worden geopend. Het werkt bijna hypnotiserend – je blijft ernaar kijken..

 

dahmen 3

dahmen 4

dahmen 5

Zie in deze video een aantal van Peter’s verrassende pop-up werken.

Ook Matt Shlian maakt kunst dat is gebaseerd op pop-up. Hij maakt sculpturen van papier en gaat daarbij heel intuïtief te werk: “ik moet mezelf verassen”. Bijzonder dat hem dat ook steeds weer lukt. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze prachtige dieren zijn gemaakt van honderden stukjes papier
Perzische tapijten van opgerold papier
Vouwkunst voor gevorderden
Kunstenares maakt prachtige kunst op gedroogde theezakjes