Is pompoen gezond? 5 voordelen van pompoen

26 oktober 2020
274

Nu de herfst officieel weer is begonnen, zien we massaal recepten met pompoen verschijnen. Ook zijn de zogeheten Pumpkin Spice Lattes niet meer weg te slaan bij voornamelijk vrouwen en gebruiken we pompoenen als decoratie op tafel, voor de deur en in de tuin. Er is echter nog meer voordelig aan een pompoen: wist je dat dit vruchtgewas over hele belangrijke voedingsstoffen voor je immuunsysteem beschikt? Dat is nog maar een klein onderdeel van wat goed is aan de pompoen.

Is pompoen gezond voor je?

Daar kunnen we kort maar krachtig op antwoorden: ja. Pompoen is hartstikke gezond! Wat grappig is, is dat de meeste mensen denken dat een pompoen groente is. Het lijkt op groente, maar officieel is het een vruchtgewas en behoort het dus tot fruit. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen en is daardoor een interessante mix te noemen. Leuk weetje: pompoenen worden al duizenden jaren gegeten en dat is niet voor niets. Het gewas zit bomvol met vezels, betacaroteen, vitamines en bevat maar weinig calorieën. Daarnaast is de zoete smaak een verrijking voor menig gerecht.

Pompoen is goed voor je ogen

Net als wortels wordt er van pompoenen gezegd ze goed zijn voor je ogen. Dat komt door de grote hoeveelheden vitamine A en betacaroteen die deze vrucht bevatten. Hierdoor is de kans op staar of netvliesveroudering minder groot en worden je ogen minder gevoelig. Vitamine A is goed voor de algehele gezondheid van de ogen en voor het beter kunnen zien in het donker. Dat betekent niet dat je verandert in een soort super(wo)man die 's nachts alles perfect kan zien, maar het zorgt er wel voor dat je ogen gezonder zijn en voor langere tijd goed kunnen zien. Ideaal toch?

Lees ook:  Begin je eigen moestuin!

Vrucht met volop vitamines voor boost immuunsysteem

Naast vitamine A beschikken pompoenen over vitamine C en E. Wanneer je regelmatig deze vitamines slikt of eet door middel van bijvoorbeeld een maaltijd met pompoen krijgt je immuunsysteem een flinke boost. Een sterk immuunsysteem is beter in het weren van externe stoffen die je lichaam ziek kunnen maken. Daarnaast helpen deze vitamines bij de behandeling van verschillende soorten auto-immuunziektes en om verkoudheid tegen te gaan. Kortom: een pompoen is dus een echte bacterie-killer en dat is ideaal in de koude maanden in de herfst en de winter.

Pompoen is goed voor je hart en bloeddruk

Een andere gezonde stof waarover pompoen beschikt, is magnesium. Magnesium is samen met calcium verantwoordelijk voor het bouwen van gezonde botten. Wist je dat maar liefst 65% van het magnesium dat je eet bij je botten terecht komt? Tel daarbij op dat er veel kalium en vezels in een pompoen zit en je hebt heel wat gezonde ingrediënten voor een gezond lichaam. Magnesium, kalium en vezels zorgen er samen voor dat de kans op hartziekten minder groot is en dat je bloedsuikerspiegel op de juiste manier gereguleerd wordt. Ook zorgt het voor een constante en goede bloeddruk.

Pompoen is ideaal wanneer je wilt afvallen

Mensen die willen afvallen, doen er zeker goed aan om pompoen te eten. Dat komt omdat een pompoen over genoeg vezels beschikt, maar in verhouding maar weinig calorieën telt. Je voelt je dus vol na het eten van pompoen zonder dat je heel veel calorieën naar binnen hebt gewerkt. Naast vezels zitten er veel antioxidanten in een pompoen; samen zijn zij verantwoordelijk voor een fijn werkende darmflora. Die vezels zorgen ervoor dat je goed kunt poepen en dat eventuele opgehoopte resten in je darmen naar buiten worden gehaald. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat het eten of drinken van pompoen(sap) heel bevorderlijk is wanneer je last hebt van constipatie.

Lees ook:  Gezonde snacks om af te vallen in 2023

Pompoen is multi-inzetbaar

Wat ook een groot voordeel is van pompoen is dat je er van alles mee kunt. Je maakt er lekkere pompoensoep mee, je kunt het pureren en combineren met gember voor een healthy shotje, je hakt het in blokjes voor door de curry of risotto en je kunt het gebruiken in koekjes en taarten. Naast de bekende oranje pompoen heb je de keuze uit andere soorten pompoenen, zoals de flespompoen, de sweet dumpling pompoen (groen met beige pompoen), de kabocha (groen van buiten, oranje van binnen) en de spaghettipompoen. Alle soorten pompoenen zijn tot slot ook nog eens hartstikke leuk als decoratie in het najaar.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings