Poffen bij de slager

17 november 2014
32

Herinner je je zich nog de buurtwinkel uit je jeugd waar je ook na sluitingstijd en 's zondags een 'vergeten flesje Maggie' kon halen?
Nostalgie optima forma.
Nu zijn alle winkels (bijna) altijd open, zeker in de grote steden. Makkelijk - natuurlijk wel, maar nostalgisch, nee. Misschien wordt het boodschappen doen van vandaag wel als nostalgisch ervaren over 25 jaar, wanneer men uitsluitend levensmiddelen 'online' kan bestellen. Sterker nog, bestelling vergeten? Geen nood. Iedere week arriveert sowieso een doos levensmiddelen, gevuld met door-de-computer-uitgerekende-benodigde-artikelen.
In gesprek over 'die goeie ouwe tijd' met Sjef van Herkenbosch, onze top-slager-in-ruste, inmiddels 92, vertelde hij over 'n pluspunt van de ontwikkeling in het winkelen: het poffen verdween toen de elektrische kassa's op de toonbanken verschenen. Poffen, het schrijft-u-maar-op-slager, ik betaal eind volgende week. Dat was 'n gruwel.
[quote text_size="medium"]
'Mevrouw Hendrikx groet mij gedag, loopt door en komt 10 minuten later terug met 2 doosjes Miss Blanche'
[/quote]
In zijn winkel, vertelde Sjef, was dat NIET mogelijk, hetgeen soms tot vervelende situaties leidde, wanneer iemand z'n bestelling gedaan had en het bedienende slagersmeisje moest zeggen: Sorry, wij mogen hier niet poffen van de baas. Een duidelijk bordje op de kassa hielp dat probleem naderhand vaak 'uit de wereld'. Echter, vertelde Sjef glimlachend, de mens is vindingrijk. 'Ik rookte wel eens een sigaretje vóór de winkel staande, Miss Blanche was mijn merk, en op zekere dag sprak een stevige 'dame' uit de wijk achter de winkel mij aan: Slager, mijn man is ziek.
Kan ik 'n biefstukje 'poffen', zodat hij een beetje krachten kan opdoen ?
Sorry, mevrouw Hendrikx, dat kan niet, echt niet, hoe vervelend ik het ook in uw geval vind.
Mevrouw Hendrikx keek me nadenkend aan, snoof de sigaretten-rook op en vroeg: welk merk is dat, slager?
Miss Blanche, mevrouw, die zitten in een stevig kartonnen doosje en zijn nog lekker ook.
Mevrouw Hendrikx groet mij gedag, loopt door en komt 10 minuten later terug met 2 doosjes Miss Blanche.
Mag ik deze twee pakjes ruilen met 'n klein biefstukje, beste slager, mijn man is ziek, moet u weten.... en beiden schieten wij in een lach.
Zo'n vrouw stel je toch niet teleur.
Bij het aanreiken van het verpakte stukje vlees zeg ik: maar had u dan toch geld, mevrouw Hendrikx ? Welnee lachte zij, maar de tabaksboer op de hoek poft wel, gelukkig.'
'Tja, jongen', sprak Sjef nadenkend, 'dat waren nog eens tijden, die komen niet meer terug!'
[hr]
Hans Willems heeft een voorliefde voor paradijsvogels - ‘de smaakmakers in het gewone leven’. Al sinds zijn jeugd is hij een fervent dagdromer en ontwikkelde hij een scherp oor voor goede verhalen - de meest interessante schrijft hij op. Na zijn pensionering is hij gaan daten, op Paradijsvogels Magazine beschrijft hij daarnaast zijn bijzondere ontmoetingen. 

Lees ook:  Mensen met Alzheimer vertellen over hun dierbaarste herinnering

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings