Goed en gezond: met plogging combineer je joggen en zwerfvuil oprapen

2416 VIEWS
Goed en gezond: met plogging combineer je joggen en zwerfvuil oprapen

Plogging? Dit Zweedse initiatief is een combinatie van joggen en vuilnis oprapen. Gekleed in je sportkleren en gewapend met een tas trek je de natuur in om zowel aan je eigen conditie te werken als aan het schoonmaken van je omgeving. Het woord ‘plogging’ komt van het Zweedse woord ‘plocka’, wat oprapen betekent, en het woord ‘joggen’.

Plogging maakt joggen een stuk minder saai

Joggen kan best een saaie aangelegenheid zijn als je je niet helemaal kunt of wilt overgeven aan enkel de cadans van je voeten en ademhaling; het kan een hele uitdaging worden om het vol te houden. Om het joggen wat uitdagender te maken hebben de Zweden het noodzakelijke voor jezelf met het noodzakelijke voor het milieu gecombineerd met als resultaat: nog meer voldoening aan het eind van je rondje rennen. Bovendien is een rondje plogging effectiever dan een rondje joggen omdat het door het stoppen, bukken en opstarten meer een intervaltraining wordt. Het voordeel hiervan is dat je een snellere vetverbranding hebt en minder snel verzuurt. Wel is de blessuregevoeligheid iets hoger dan bij alleen joggen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenplogging 1

plogging 3

Joggend afval opruimen een hype?

Plogging wordt snel populairder en is inmiddels ook in Nederland een opkomend fenomeen. Vooral op onze stranden zijn veel enthousiastelingen te vinden. En trouwens, je hoeft niet persé te joggen! Je kunt ook een heerlijke stevige wandeling maken en je bekommeren over het zwerfafval dat je tegenkomt. Als je er op let zul je schrikken van de hoeveelheid vuil die overal ligt.

Lees ook:  Dit hele winkelcentrum verkoopt alleen gerecyclede spullen

Of plogging een hype is moeten we afwachten maar wij schatten in dat deze nieuwe sport (of je nu rent of wandelt) een blijvertje is. We zijn ons steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van het milieu en willen niet meer tot de categorie ‘ik stond erbij en ik keek ernaar’ behoren. Fijn toch om dan een beetje mee te kunnen helpen aan een schonere wereld? Dat geeft echt voldoening.

plogging 5

plogging 4

plogging 2

De vuilniswagen is een onmisbare schakel in het afvoeren van al ons vuil. Saaie wagens zijn het vaak, maar in Rotterdam hebben ze daar wat op gevonden: vuilniswagens met gedichten erop.

MEER INSPIRATIE

Omscholen: hoe pak je dit aan?
Kunstenaar creërt aandacht voor dierenmishandeling met deze illustraties
De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid
In Kenia maken ze kunst van afval uit de oceaan