Deze plastic-etende bacterie werd per toeval ontdekt

3876 VIEWS
Deze plastic-etende bacterie werd per toeval ontdekt

Soms zijn de toevallige wetenschappelijke ontdekkingen de allermooiste. In 2016 waren Japanse onderzoekers met stomheid geslagen toen ze op een vuilnisbelt een plastic-etende bacterie ontdekten. Het nieuws verspreide zich als een lopend vuurtje onder wetenschappers over de hele wereld en er werd een internationaal team opgericht om deze ontdekking verder te onderzoeken. Hebben we hier de oplossing voor ons plastic-vervuiling probleem te pakken? 

artikel gaat verder onder de fotoplastic-etende bacterie 7

Een slimme bacterie

Hoogleraar John McGeehan van de Universiteit van Portsmouth staat sinds 2016 aan het hoofd van dit belangrijke onderzoeksproject. Hij isoleerde succesvol het enzym (soort eiwit) van de bacterie dat verantwoordelijk is voor deze chemische reactie met plastic. Een doorbraak volgde toen na verder onderzoek bleek dat het plastic-etende vermogen van dit enzym kon worden vergroot: een sensationele ontdekking.

artikel gaat verder onder de fotoplastic-etende bacterie 1

Het superenzym

Als een nuttig enzym nóg nuttiger kan worden gemaakt dan biedt dat interessante nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en industrie. In fabrieken worden al superenzymen ingezet die zo zijn verbeterd dat ze chemische processen ontzettend versnellen. Goed voor het productieproces en dus ook goed voor de economie. Als het plastic-etende enzym door McGeehan’s team tot een superenzym kan worden ontwikkeld dan kan er dus een wereld voor ons open gaan in de plastic-verwerking!

Lees ook:  Dit is het eerste Nederlandse dorp waar je volledig zelfvoorzienend kan wonen

Een schonere wereld

Een plastic-etend superenzym biedt een scala aan mogelijkheden om meer en effectiever te recyclen en plastic af te breken. Er zijn op het moment namelijk nog veel soorten plastic op de markt die moeilijk te recyclen zijn, zoals PET-flessen. Als hier stappen in worden gezet kunnen we de productie van nieuwe plastic flessen wereldwijd verminderen en – in een verdere toekomst – een halt toeroepen. Resultaat, een schonere en duurzamere wereld waarin mensen in samenwerking met deze slimme bacterie vervuiling kunnen terugdringen.

plastic-etende bacterie 6

plastic-etende bacterie 7

Er zijn nog veel meer kleine en grote initiatieven om plastic-gebruik en vervuiling tegen te gaan. Zo rijdt de laatste jaren de moderne melkboer vaak weer zijn ronde, volledig plasticvrij en duurzaam. Ook bestaan er supermarkten die al het plastic de deur uit hebben gedaan en alleen nog werken met recyclebare materialen voor hun productverpakkingen.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid
Dit ziekenhuis zegt de gaarkeuken vaarwel en zorgt dat je lekker (en gezond!) kunt eten
De melkboer rijdt weer! Nu volledig plasticvrij en duurzaam
Opgeruimd staat netjes: 8 kleine tips om te ontspullen