Deze plastic-etende bacterie werd per toeval ontdekt

22 mei 2018
539

Soms zijn de toevallige wetenschappelijke ontdekkingen de allermooiste. In 2016 waren Japanse onderzoekers met stomheid geslagen toen ze op een vuilnisbelt een plastic-etende bacterie ontdekten. Het nieuws verspreide zich als een lopend vuurtje onder wetenschappers over de hele wereld en er werd een internationaal team opgericht om deze ontdekking verder te onderzoeken. Hebben we hier de oplossing voor ons plastic-vervuiling probleem te pakken? 

artikel gaat verder onder de fotoplastic-etende bacterie 7

Een slimme bacterie

Hoogleraar John McGeehan van de Universiteit van Portsmouth staat sinds 2016 aan het hoofd van dit belangrijke onderzoeksproject. Hij isoleerde succesvol het enzym (soort eiwit) van de bacterie dat verantwoordelijk is voor deze chemische reactie met plastic. Een doorbraak volgde toen na verder onderzoek bleek dat het plastic-etende vermogen van dit enzym kon worden vergroot: een sensationele ontdekking.

artikel gaat verder onder de fotoplastic-etende bacterie 1

Het superenzym

Als een nuttig enzym nóg nuttiger kan worden gemaakt dan biedt dat interessante nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en industrie. In fabrieken worden al superenzymen ingezet die zo zijn verbeterd dat ze chemische processen ontzettend versnellen. Goed voor het productieproces en dus ook goed voor de economie. Als het plastic-etende enzym door McGeehan's team tot een superenzym kan worden ontwikkeld dan kan er dus een wereld voor ons open gaan in de plastic-verwerking!

Een schonere wereld

Een plastic-etend superenzym biedt een scala aan mogelijkheden om meer en effectiever te recyclen en plastic af te breken. Er zijn op het moment namelijk nog veel soorten plastic op de markt die moeilijk te recyclen zijn, zoals PET-flessen. Als hier stappen in worden gezet kunnen we de productie van nieuwe plastic flessen wereldwijd verminderen en - in een verdere toekomst - een halt toeroepen. Resultaat, een schonere en duurzamere wereld waarin mensen in samenwerking met deze slimme bacterie vervuiling kunnen terugdringen.

Lees ook:  Dwars door Limburg: dit zijn de mooiste wandelgebieden

plastic-etende bacterie 6

plastic-etende bacterie 7

Er zijn nog veel meer kleine en grote initiatieven om plastic-gebruik en vervuiling tegen te gaan. Zo rijdt de laatste jaren de moderne melkboer vaak weer zijn ronde, volledig plasticvrij en duurzaam. Ook bestaan er supermarkten die al het plastic de deur uit hebben gedaan en alleen nog werken met recyclebare materialen voor hun productverpakkingen.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down