Dit kun je doen tegen gele bladeren!

14 december 2022
576
Geel blad monstera

Het kan zijn dat de plant een gele kleur krijgt. Gele bladeren bij de plant, is een veel voorkomend probleem. Gele bladeren zijn niet toe te wijzen aan een oorzaak. Er zijn verschillende oorzaken hoe gele bladeren bij de plant kunnen ontstaan. Tegen de meeste van deze oorzaken kun je zelf iets te doen. In deze blog nemen we jou mee naar hoe gele bladeren bij een plant kunnen ontstaan. Ook nemen we jou mee naar de manieren hoe jij de gele bladeren bij de plant kunt tegengaan.

Niet genoeg licht, leidt tot gele bladeren

Het is belangrijk dat de plant zonlicht krijgt. Op het moment dat de plant zonlicht krijgt, zal de plant energie krijgen om te kunnen groeien. Als de plant geen zonlicht krijgt, zal de plant verslappen. De banenplant is een voorbeeld van een plant die genoeg licht nodig heeft. Op het moment dat de bananenplant weinig zonlicht krijgt, zal de bananenplant gele bladeren krijgen en er slap uit gaan zien. Om de gele bladeren bij de bananenplant tegen te gaan, kan de plant op een lichtere plek worden geplaatst. Het is wel belangrijk om de bananenplant rustig aan het licht te laten wennen.

Gele bladeren door teveel licht

Teveel licht kan ook een oorzaak zijn van de gele bladeren bij een plant. Er zijn sommige planten die niet de hele tijd behoefte hebben aan licht. Op het moment dat de plant teveel licht krijgt, zal de plant verbranden. Belangrijk is dat je op dit moment er snel bij bent. Alleen dan kan de klant zich herstellen. Als de plant te lang, teveel licht krijgt zal de schade niet meer te herstellen zijn.

Lees ook:  De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Bladeren kleuren geel door een droge lucht

Een droge lucht kan als gevolg hebben dat de plant, tekenen van gele bladeren gaat vertonen. Er zijn veel planten, die gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Een bekend voorbeeld is de monstera plant. Voor de monstera plant is het erg lastig om te leven in een droge lucht, aangezien deze plant gewend is om te leven in een hoge luchtvochtigheid. De droge lucht in huis, wordt onder andere veroorzaakt door de verwarming in huis. Dus op het moment dat je planten in huis plaatst die gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid, kun je deze beter uit de buurt van de verwarming. Op het moment dat de monstera niet leeft in hoge luchtvochtigheid, maar in droge lucht. Ontstaan er al snel bij de monstera gele bladeren. Om de plant vochtig te houden, kun je ze vaak sproeien en kun je de plant op een schaal met vochtig grind plaatsen. Pas op! De grond van de plant, mag zich niet aan het vochtige grind zuigen!

Tocht veroorzaakt gele bladeren

Naast een droge lucht, is tocht ook een boosdoener zijn gele bladeren bij de plant. Over het algemeen zijn kamerplanten gevoelig voor tocht. Probeer de plant uit de tocht te verplaatsen. Zet de plant liever op een plek, waar er weinig tocht is. Door de plant voorzichtig te snoeien met een schaar kun je er ook voor zorgen dat de plant zijn mooie groene bladeren behoud.

Bij voedseltekort ontstaan gele bladeren

Ook planten hebben voedsel nodig. Anders zullen er gele bladeren ontstaan. Een goed voorbeeld is de yucca plant. Op het moment dat de yucca plant geen voedsel krijgt, zullen er al snel bij de yucca gele bladeren ontstaan. Op het moment dat de yucca plant plantenvoeding krijgt, zal die weer opknappen. Het kan ook zijn dat de plant teveel voeding heeft gekregen. Op dat moment is het ook mogelijk, dat er gele bladeren ontstaan.

Lees ook:  De asparagus snoeien, stekken & verzorgen!

Bladeren kleuren geel door ongedierte

Een oorzaak van de gele bladeren bij de plant kan te maken hebben met de ongedierte. Zo heeft de oleander plant soms last van ongedierte. De oleander kan gele bladeren krijgen door bladzuigend ongedierte. Om de oleander plant goed te beschermen tegen gele bladeren, is het goed om de plant regelmatig te controleren op ongedierte. Controleer de plant goed op spint of luizen. Op het moment dat er ongedierte op de plant is aangetroffen, kun je met een vochtig watje of keukenpapier het blad afnemen. Je zult zien dat de orealander zijn gele bladeren dan langzaam gaat verliezen.

In deze blog zijn de oorzaken beschreven van gele bladeren bij de plant. Ook is beschreven hoe de gele bladeren kunnen worden tegengegaan. Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “de Calathea - hoe verzorg je deze plant?", “snijkunsten van gevallen bladeren“ of "zo verzorg je jouw palmplant".

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down