
Als voorbode van de zomer kleuren ze de bakken van de bloemist. Nog in de knop, zo'n mooie ronde, wachten ze tot ze één voor één hun blaadjes kunnen uitvouwen tot een fluwelen pracht. De pioenroos siert sinds 1784 de Europese vazen, daarvoor was ze al in China in trek, vooral vanwege de wortels die een vermeende koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben.
De naam heeft deze bloem te danken aan Paeon, in de Griekse vertelling een geneesheer van de Goden. Paeon zou een ernstige wond van Pluto hebben genezen. Om ervoor te zorgen dat een andere geneesheer, Asklepios, niet jaloers zou worden, werd Paeon veranderd in een bloem. Zo was hij beschermd tegen de wraak van zijn rivaal.
Het ietwat treurige lot van Paeon had wel een prachtige uitkomst: ieder voorjaar zijn de pioenen weer een cadeau van de natuur. Zo uitbundig als deze zijn er bijna geen bloemen. Om de lente te vieren zetten we de mooiste pioenenfoto's op een rij: van ingetogen boeketten tot velden vol wilde exemplaren.
Het voorjaar op haar allermooist:
Bron: wallpaper.net
Bron: Kim Klassen
Bron: Paradijsvogels Magazine
Bron:www.springhillpeonyfarm.com.au
Bron: www.brookendcottagegarden.files.wordpress.com
Bron: www.madammikmak.blogspot.nl
Bron: Paradijsvogels Magazine
Bron: www.interieurinspiratie.nl
Bron: onbekend
Bron: www.wallpaperup.com
Bron: www.everybitsamantha.files.wordpress.com
Bron: www.rubyslipper.net.au
Bron: www.kinfolk.com
Bron: onbekend
Bron: Paradijsvogels Magazine
Bron: www.claireabellamakes.com
Bron: onbekend
Geïnspireerd om ook pioenen in huis te halen? Snijd de stelen dan schuin af als u ze in de vaas met veel water (pioenen zijn grote drinkers) zet, en plaats ze op een relatief koele plaats (niet in het directe zonlicht). Zet ze niet naast een fruitschaal, rijpend fruit kan de bloemen doen verwelken en zorgt dat het glas niet in het water staat. Zo geniet je zo lang mogelijk van deze pracht!