In deze 'bibliotheek' worden eeuwenoude pigmenten bewaard

18 april 2018
285

Het restaureren van onder andere schilderijen kan niet zonder gebruik te maken van pigmenten die horen bij de tijd waarin de werken zijn gemaakt. Harvard Art Museums heeft een afdeling die een enorme hoeveelheid verschillende kleurstoffen op een rijtje heeft staan en wat uniek is: de afdeling is toegankelijk voor publiek.

2500 pigmenten

Bezoekers kunnen in het Straus Center for Conservation and Technical Studies van Harvard Art Museums restaurateurs aan het werk zien en bovendien een wandeling maken langs de rijen met pigmenten van over de hele wereld die de conservatoren gebruiken om kunstwerken te restaureren.

De Forbes' Pigment Collection, zoals de verzameling pigmenten wordt genoemd, is vernoemd naar Edward Forbes, de oprichter van het Strauss Center (1928). Edward stond aan de wieg van de kennis die wij nu hebben over conserveren en restaureren. Hij reisde de wereld over om zoveel mogelijk verschillende kleurstoffen te verzamelen. Edward verdiepte zich in de vraag waarom zulke basale materialen werden gebruikt om verfijnde kunst te maken en deed onderzoek naar waarom kleuren in de loop van de tijd verslechterden. Een en ander heeft geleid tot een immense verzameling pigmenten en technieken om vervallen werken te conserveren.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenpigmenten 5 (Zak Jensen)

pigmenten 4 (Andrea Shea)

pigmenten 3 (Andrea Shea)

Eeuwenoud en modern

Zowel Edward toen als restaurateurs nu weten dat pigmenten een verhaal vertellen en dat het behoud ervan en het onderzoek ernaar van groot belang is voor het instandhouden van (kostbare) kunststukken.

De Forbes' Pigment Collection bevat hele bijzondere oude, en inmiddels erg waardevolle, pigmenten zoals 'Indian Yellow'. Dit pigment is gemaakt van urine van koeien die enkel mango's te eten kregen. Omdat bleek dat dat schadelijke effecten had op de koeien is de productie van Indian Yellow op een gegeven moment opgehouden.

Lees ook:  Deze scherven zijn goud waard

Het verzamelen van kleurstoffen is na de Tweede Wereldoorlog gestopt. Recentelijk is de Forbes' Pigment Collection echter gestart met het bijeenbrengen van pigmenten die de laatste 70 jaar op de markt zijn gekomen waaronder ook synthetische.

pigmenten 2 (Andrea Shea)

pigmenten 1 (Mark Mahany)

Voor deze prachtige taarten zijn vast en zeker ook veel kleurstoffen nodig geweest. En een hoop discipline ... zien er veel te lekker uit om er niet stiekem tussendoor iets van te snoepen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down