Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten

663 VIEWS
Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten

Wanneer je aan wandelen in Nederland denkt, denk je aan het Pieterpad. Dit pad is namelijk de bekendste langeafstandswandelroute van het land. De wandelroute loopt kriskras door Nederland: je begint in het noorden vanaf Pieterburen en wandelt via prachtige routes door het binnenland naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. What’s in a name, hè? De totale lengte van het Pieterpad is ongeveer 489 kilometer, die is onderverdeeld in 26 etappes. Natuurlijk mag je zelf weten hoeveel kilometer je per eigen etappe wandelt. Hieronder lees je meer over het ontstaan van het Pieterpad en wat je moet weten wanneer je zelf aan de wandel gaat over deze bijzondere wandelroute.

Geschiedenis van het Pieterpad

Het ontstaan van het Pieterpad is opmerkelijk te noemen. Het begon allemaal met de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens. Deze twee vriendinnen wandelden eind jaren 70 van de vorige eeuw veel en waren ontevreden over het aantal langeafstandsroutes in Nederland. Daarom besloten ze om zelf aan de slag te gaan: van 1978 tot 1983 maakte het duo meerdere wandelingen waarbij ze uiteindelijk één lange route hadden ontworpen. In 1983 werd het Pieterpad dan ook direct in gebruik genomen. Inmiddels wordt het lange pad onderhouden door Nivon, de Nederlandse tak van Internationale Natuurvrienden. En de twee vriendinnen? Voor hen is er in 2006 een bronzen plaquette in Vorsten onthuld als een eerbetoon aan de vindingrijkheid van de vrouwen. In boswachterij Het Sleenerzand in Drenthe kun je ook een monument bekijken ter eren van Toos en Bertje.

Pieterpad wandelen

Voor wie is het Pieterpad geschikt?

Het bewandelen van het Pieterpad kan door iedere geïnteresseerde worden gedaan. Natuurlijk is het wel mooi meegenomen wanneer je van wandelen houdt en wanneer je al enige ervaring hebt met langere afstanden wandelen. De route is nergens heel moeilijk – goede wandelschoenen worden uiteraard altijd aangeraden. Het grote voordeel van het wandelen van het Pieterpad is dat de route is onderverdeeld in meerdere etappes, maar dat je zelf beslist wat je wanneer loopt. Wist je dat sommige mensen wel 20 jaar er over doen om de hele route te lopen? Anderen maken er weer een wandelvakantie van met stops onderweg. Dit bepaal je dus helemaal zelf.

Lees ook:  De ultieme balans tussen mens en architectuur

Vervoer van en naar het Pieterpad

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat het Pieterpad geen rondwandeling is. Daarom kiezen veel mensen ervoor om met het openbaar vervoer naar het beginpunt te gaan. Er is ook zeker voldoende parkeergelegenheid om met de auto te komen, maar wanneer je op je eindbestemming bent, staat je auto nog een heel stuk terug. Het is dus aan te raden om met de bus en/of trein te komen of om even rond te vragen of er iemand is die je weg kan brengen. Bij vrijwel alle etappes zijn er stukken waarbij je langs een station of een bushalte komt. Lees je vooraf altijd even in tot hoe laat het openbaar vervoer rijdt om vervelende verrassingen te voorkomen.

Wandelen Pieterpad

Wat voor landschappen zie je rondom het Pieterpad?

De natuur rondom het Pieterpad is enorm divers. In het noorden van Nederland ziet het er al heel anders uit dan in het verre zuiden van het land. Waar je in het laatste deel van de etappes merkt dat er hoogteverschil in de route te vinden is, loop je in het noorden veelal langs weilanden, akkers en veengebieden. Iets verder op de route wandel je door bossen, langs boerderijen en langs het water. Kortom: het Pieterpad is ontzettend gevarieerd wat betreft natuurlandschappen. Hier kun je je wandeltocht ook op inrichten. In het bos wandelen is vaak net iets frisser dan in een open veld lopen. Ga je daarom hartje zomer beginnen met de wandeltocht? In dat geval kun je er ook voor kiezen om de route andersom te lopen, zodat je kunt profiteren van een koele wandeling. Je bent immers niet verplicht om de route van het noorden naar het zuiden te lopen. Maar: je zult wel zien dat de meeste mensen dit doen.

Lees ook:  Lachen met vreemden

Kosten voor het wandelen van het Pieterpad

Het afleggen van deze bijzondere route is helemaal gratis. Je hoeft geen entree te betalen aan het begin van je tocht. Hierbij is het wel leuk om je vooraf goed in te lezen over de route. Dit kan via internet, maar ook via een handig boekje over het Pieterpad. Er zijn twee informatieve boekjes te koop: één over het noordelijke gedeelte van de route en één over het zuidelijke gedeelte van de route. Leuk om mee te nemen en vooral erg handig! Verder maak je het zo duur of zo goedkoop mogelijk als je zelf wilt. Het is aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan. Dat wil zeggen: investeer in goede schoenen, fijne wandelkleding, een goede rugzak en natuurlijk in eten en drinken voor onderweg. Ben je van plan om onderweg te gaan slapen en binnen meerdere dagen een groter deel van de route te wandelen? In dat geval ben je extra geld kwijt aan overnachtingen. Er zijn gelukkig heel wat campings en goedkopere trekkershutten onderweg waar je voor een prikkie kunt blijven slapen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

IJsland vanuit de lucht
Boost je lichaam: 5 beste voordelen van suppen
5x waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is
Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust