Peter Paul Rubens: de man achter het Rubensfiguur

6 juli 2020
1106
Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens was een kunstenaar in de tijd van de Verenigde Nederlanden. Hij is vooral bekend van de term Rubensfiguur, wat gebruikt wordt voor een mollige vrouw, maar deze oude meester staat ook op andere manieren bekend in de kunstwereld.

Achtergrond

Rubens werd geboren op 28 juni 1577 in het plaatsje Siegen, een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Echter heeft hij de nationaliteit van Belg gekregen, omdat in de tijd dat hij geboren werd Siegen onder de Zuidelijke Nederlanden hoorde, om precies te zijn het Heilige Roomse Rijk. Later kwam hij wel te wonen in wat we nu België noemen, namelijk in Antwerpen. Hier stierf hij ook op 30 mei 1640.

Loopbaan van Rubens

Rubens staat bij de meeste mensen vooral bekend als schilder. Dit was ook zijn belangrijkste beroep in de kunstwereld. Hij begon met schilderen door in de leer te gaan bij Tobias Verhaecht, die hem de basisprincipes heeft geleerd op het gebied van composities en uitvoeringen van landschappen. Verhaecht was dan ook gespecialiseerd in het maken van landschappen, waarom de kans groot is dat Rubens zijn inspiratie niet hier vandaan heeft, omdat hij vooral portretten en zelfportretten schilderde. Na een jaar in de leer te zijn geweest bij Verheacht ging Rubens studeren bij portretschilder Adam van Noort en daarna bij Otto van Veen. Van Veen had in Italië gestudeerd en kon hierdoor de invloeden van de Renaissance overbrengen naar de Nederlanden, waardoor Rubens er ook mee in aanraking kwam.

In 1958 werd Rubens opgenomen als meester in het Antwerpen, om precies te zijn in de Sint-Lucasgilde. Sindsdien kon hij eindelijke onafhankelijke opdrachten aannemen, waarbij hij zich had gericht op de barok. Ook heeft Rubens gewoond in onder meer Italië en Spanje, waar hij verschillende opdrachten uitvoerde, waaronder voor de hertog Gonzaga.

Lees ook:  Deze kunstenaar brengt veren tot leven met gedetailleerde meesterwerkjes

Rubens was ook in andere kunststijlen actief. Zo was hij naast schilder ook tekenaar, graficus, beeldhouwer, architect en zelfs diplomaat. Voor het laatste was zijn eerste opdracht geschenken brengen aan de Spaanse koning Filips III.

Schilderijen

Rubens behoort tot de zogeheten Antwerpse Stijl uit de vroege 17de eeuw. Zijn stijl wordt vooral gekenmerkt door barok en daardoor wordt hij gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Vlaamse barok, ondanks dat zijn stijl veel kenmerken heeft van Italiaanse schilderkunsten.

Rubens schilderde onder meer zelfportretten. Zijn eerste bekende zelfportret is Zelfportret met Vrienden, wat rond 1602 is gemaakt. Dit schilderij maakte hij toen hij voor de tweede keer naar Mantua ging. Ook De Vlucht van Aenas is in deze periode geschilderd.

Van Rubens is bekend dat hij niet zomaar ging schilderen. Alles werd tot in de puntjes uitgedacht. Zo zijn er notitieboeken gevonden waarin te zien is dat hij olieschetsen en tekeningen tot in de kleinste details voorbereid had voordat hij begon met schilderen. Dit is ook goed te zien in zijn schilderij De Vereniging van Water en Aarde, de driehoekige compositie waarvan de driehoek die de basis van het schilderij was groter is dan het schilderij zelf. Ook is dit een memorabel schilderij, omdat er verschillende kijkrichtingen in de compositie terug te vinden zijn.

Rubens schilderij

Rubenshuis

Rubens heeft ook zijn eigen museum, het Rubenshuis. Het Rubenshuis is de voormalige stadsresidentie waar Rubens in Antwerpen heeft gewoond. In 1610 heeft Rubens de woning aan de toenmalige Vaartstraat laten verbouwen, waarbij hij zelfs de plannen had om er een paleis van te maken met inspiraties vanuit Italiaanse renaissancepaleizen.

Lees ook:  Kanoën en kajakken in vloeiende lichtsculpturen

Tegenwoordig is het Rubenshuis open voor publiek. Hierin kunnen de bezoekers een rondleiding door de voormalige woning volgen, met belangrijke stukken van Rubens hand tentoongesteld. Een van de belangrijkste werken die hier te vinden zijn is Adam en Eva in het Paradijs, een van Rubens eerste werken in het jaar 1600. Tijdens deze rondleiding kun je een geschreven en geïllustreerde gids met beschrijvingen en anekdotes in terugvinden. Het circuit gaat zelfs door tot in de tuin, waarin doorgaans de rijkdom van de eigenaars werd aangegeven.

Naast eigen werken hangen er in het Rubenshuis ook werken van andere schilders. Dit zijn onder andere leerlingen van Rubens en tijdgenoten, die allemaal dezelfde schilderstijl hanteren als die Peter Paul hanteerde. Denk aan de werken van bijvoorbeeld Jacob Harrewijn, Alexander Adriaenssen en Adriaen van Utrecht. Vooral de Antwerpse schilderkunst uit de periode van Rubens wordt hier goed vertegenwoordigd.

Meer info over het Rubenshuis vind je op hun website. Klik hier

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

NLP vs. mindfulness: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Wat te doen in Limburg? 16 mooie bezienswaardigheden

Hoe vechtsport je zelfvertrouwen versterkt

10 populairste bezienswaardigheden in Eindhoven

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down