Perseus: god die de Gorgon Medusa versloeg

5 maart 2024
73
perseus god

Perseus is een zoon van de Griekse oppergod Zeus en Danaë, de prinses van Argos. In de Griekse mythologie was Perseus een held, beroemd om zijn moedige daden en avonturen. Hij verwierf roem door het verslaan van de Gorgon Medusa en het redden van Andromeda. Er is echter veel meer over Perseus, de halve god, te vertellen. Deze blog zal meer aandacht besteden aan wie Perseus is en wat hij heeft bereikt.

argos: geboorteplaats moeder van perseus

Akrisios: grootvader van het jaar

De grootvader van Perseus was de koning van Argos, Akrisios. Op een dag vroeg deze koning aan een orakel of hij een zoon zou krijgen. Het orakel vertelde hem dat zijn dochter Danaë wel een zoon zou krijgen, die Akrisios lijn veilig zou stellen. Er was echter geen tijd voor vreugde, want Akrisios ontdekte eveneens dat zijn kleinzoon hem zou doden. Om deze profetie te voorkomen sloot de koning Perseus’ moeder op in onderaardse gewelven. Zeus bezocht Danaë echter in de vorm van een gouden regenbui en bedreef met haar de liefde, waarna Perseus geboren werd. Danaë slaagde er tijdelijk in haar zoontje verborgen te houden, maar Akrisios kwam er na verloop van tijd toch achter. Als wraak gooide hij zowel zijn dochter als haar zoon in een houten kist de zee in.

Breng de koning een Gorgonenhoofd

De zeegod Poseidon was Perseus en Danaë gelukkig goedgezind, want de kist spoelde aan op het eiland Serifos. Hier werden de twee gevonden en verzorgd door Dictys, de broer van de koning van Serifos: Polydektes. Deze koning werd echter verliefd op de moeder van Perseus, die toen een jonge man al was. Toen Perseus op een dag met andere jonge mannen met de koning mocht dineren, vroeg de koning de jongeheren welk geschenk een koning – lees Polydektes -  waard was. Perseus gaf als enige niet het standaard antwoord: een paard. Perseus vond een afgehakt Gorgonenhoofd een waardig geschenk. Perseus werd daarna uitgezonden om het hoofd van een Gorgoon te halen, anders zou de koning Perseus’ moeder tegen haar wil meenemen. De Griekse godin Athena en god Hermes besloten Perseus te helpen tijdens zijn tocht.

Lees ook:  Het sterrenbeeld Schorpioen: eigenschappen en karakter

Perseus en de Grijze Zusters

Op zijn reis naar de Gorgonen kwam Perseus terecht bij de woonplaats van Phorkys, de vader van vele monsters waaronder de Graiai oftewel de Grijze Zusters. Zij waren tevens zussen van de Gorgonen. Deze drie Grijze Zusters deelden gezamenlijk een oog en een tand, die Perseus van hen afnam. Zij zouden deze accessoires alleen terugkrijgen, wanneer zij de verblijfplaats van de Gorgonen opbiechtten.

De zussen adviseerden hem bovendien om langs de nimfen van Hades te reizen, want hier kon de jonge held handige wapens en attributen scoren. De nimfen waren wel geïnteresseerd in Perseus’ doel om een Gorgoon om te brengen en schonken hem een zak om het Gorgonenhoofd in te vervoeren, Hades’ helm waardoor hij onzichtbaar zou worden en van Hermes kreeg hij een sikkel en gevleugelde sandalen. De godin Athene gaf hem waarschijnlijk het spiegelende schild, waarachter Perseus zich kon verbergen zodat hij niet zou verstenen.

Perseus en Medusa

Hierna kwam Perseus op de woonplaats van de Gorgonen aan. Hij had zijn zinnen al snel gezet op Medusa, omdat deze zuster als enige sterfelijk was. Onzichtbaar door Hades’ helm kon de Griekse held zo doordringen in het hol van de leeuw. Met een houw van zijn sikkel wist hij Medusa te onthoofden en middels de gevleugelde schoenen te vluchten, voordat de overige Gorgonenzussen hem konden inhalen. 

Perseus, de god die medusa versloeg

De koning en berg Atlas

De volgende stop op Perseus avontuur was het land van koning Atlas. Hij had een tuin vol met gouden vruchten en er was een voorspelling gedaan dat een zoon van Zeus die zou proberen te stelen. Atlas was daardoor niet gecharmeerd, toen Perseus bij hem aanklopte voor een overnachting en joeg hem botweg weg. Perseus nam als wraak Medusa’s hoofd uit zijn zak en versteende de koning. De enorme koning veranderde hierop in het Atlasgebergte.

Lees ook:  Het sterrenbeeld ram: eigenschappen en karakter

Perseus ontmoet Andromeda

Hierna vloog Perseus langs Ethiopië, waar hij een vastgeketende vrouw zag aan een boom op een rotswand bij de zee met haar ouders wenend boven haar. Dit waren de koning en koningin die een zonde begaan hadden. De koningin Cassiopeia had namelijk beweerd dat ze knapper was dan de dochters van Nereus, een voorouder van Poseidon. De goden waren trots en konden deze belediging niet ongestraft over zich heen laten gaan. Als straf kwam een zeemonster het land teisteren. Het zeemonster zou alleen weg gaan als de prinses, Andromeda, geofferd zou worden. Perseus beloofde de koning zijn dochter te redden in ruil voor Andromeda’s hand.

De wraak van Perseus, de demi god

Eindelijk kwam Perseus na het redden van Andromeda terug in Seriphos, waar hij helaas ontdekte dat Polydektes nog steeds zijn moeder lastig had gevallen in zijn afwezigheid. Hij verborg zijn moeder en kersverse echtgenote Andromeda bij Diktys en ging naar het koninklijk paleis, waar hij iedereen met Medusa’s hoofd versteende. Hierna gaf hij de geleende geschenken aan Hermes, die de cadeaus terugbracht naar de nimfen. Het hoofd van Medusa doneerde de held aan Athene. Diktys, zijn stiefvader, nam de macht over Seriphos over. Hierna wilde Perseus terugkeren naar zijn opa in Argos om zijn erfdeel op te eisen.

Perseus herenigd met zijn grootvader

Akrisios was inmiddels gevlucht. In Larissa deed Perseus mee aan een vijfkamp, niet wetende dat zijn grootvader zich hier schuil hield. Bij de derde opdracht, tijdens het discuswerpen, gooide Perseus zijn discus met zo’n grote kracht weg dat hij van de baan raakte en het publiek in vloog. Hier raakte de discus een oude man, die zo zwaargewond raakte dat hij ter plekke overleed: de profetie over Akrisios’ noodlot was uitgekomen. Hij stierf door de hand van zijn kleinzoon.

Lees ook:  De machtige Poseidon, god van de zee

Perseus niet alleen een god, maar ook een sterrenbeeld

Perseus is ook een sterrenbeeld aan de noorderhemel. Het is een circumpolair sterrenbeeld, wat inhoudt dat het sterrenbeeld door het hele jaar te zien is. Je vindt het sterrenbeeld nabij het sterrenbeeld Voerman en Griekse sterrenbeelden Andromeda en Cassiopeia, liggende tussen rechte klimming 1u26m en 4u46m en tussen declinatie +31° en +59°. De helderste ster van Perseus is de Alpha Persei.

perseus sterrenbeeld

De halfgod in onze huidige cultuur

Perseus was half god en een van de grote helden binnen de Griekse mythologie, die bekend is geworden om de dood van Medusa. Hij was een bekende halfgod, die zelfs in onze huidige cultuur nog veel aandacht krijgt. Naast vele boekenreeksen over de Griekse held, verschijnen er ook regelmatig nog films en series over Perseus. In 2010 kwam er bijvoorbeeld een filmreeks uit met Sam Worthington in de hoofdrol. In 2023 werd er nog op streamingsdienst Disney+ een remake van Percy Jackson toegevoegd, dat ook losjes gebaseerd is op de verhalen en avonturen van Perseus. De mythe van Perseus leeft kortom nog steeds.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down