Pelgrimeren per fiets: de EuroVelo 3 van Trondheim naar Santiago de Compostella

7 oktober 2020
279
EuroVelo 3

5122 kilometer, van het Noorse Trondheim naar Santiago de Compostella in Spanje. Voor de echte fietsfanaat die ook nog eens van geschiedenis houdt is de EuroVelo 3, ook wel bekend als de Pelgrimsroute, de ultieme fietsroute in Europa.

EuroVelo 3, de Pelgrimsroute

De doorgewinterde fietsers zijn er wellicht al bekend mee: EuroVelo. Dit project van de de European Cyclists Federation (ECF) bestaat uit 16 fietsroutes van in totaal meer dan 70.000 kilometer, dwars door Europa. De routes zijn allemaal verschillend maar hebben één ding gemeen: ze zijn bijzonder lang.

De EuroVelo 3 leidt van Trondheim via Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk naar pelgrimsoord Camino de Santiago. Dat is dan ook het thema van de route: onderweg passeer je ontelbaar veel kathedralen, belforten en andere historische plaatsen met veel Romeinse en katholieke monumenten. Zo fiets je letterlijk door de geschiedenis van Europa heen.

EuroVelo 3

In Spanje volgt de EuroVelo 3 de fietsroute van de Camino de Santiago

Fietsen langs nationale iconen

Voor wie het best avontuurlijk mag, wacht er een ruime keuze uit etappes ver van huis. De EuroVelo 3 bestaat voor het grootste deel uit het netwerk van nationale fietsroutes die al uitgestippeld zijn langs bezienswaardigheden en mooie regio’s. In Noorwegen volg je het grootste deel binnen de landgrenzen de National Cycle Route 7, bekend als The Pelgrim’s Route. In Frankrijk volg je ‘La Scandibérique’; met 1700 kilometer de langste fietsroute in het land.

EuroVelo 3

Het officiële startpunt van de route is de Nidaros kathedraal in Trondheim

De Belgische etappe

De EuroVelo 3 is natuurlijk heel goed op te delen in afzonderlijke etappes. Wie nog weinig ervaring heeft met lange afstand fietsroutes of het niet zo ziet zitten om door hoge bergen te fietsen, is de route in België een heel toegankelijk startpunt. Dit afwisselende stuk van 200 kilometer start bij het Drielandenpunt en leidt vanaf daar naar Luik, langs de Maas en historische steden als Namen, om vervolgens via Charleroi richting de Franse grens te gaan. Het Belgische deel van EuroVelo 3 is bovendien zeer goed gemarkeerd en werd dit jaar genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2020, een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs.

Lees ook:  Op solo vakantie voor je persoonlijke ontwikkeling

Benieuwd wat je zoal tegenkomt op de EuroVelo 3? Deze video geeft vast een impressie:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings