Pelgrimeren per fiets: de EuroVelo 3 van Trondheim naar Santiago de Compostella

441 VIEWS
Pelgrimeren per fiets: de EuroVelo 3 van Trondheim naar Santiago de Compostella

5122 kilometer, van het Noorse Trondheim naar Santiago de Compostella in Spanje. Voor de echte fietsfanaat die ook nog eens van geschiedenis houdt is de EuroVelo 3, ook wel bekend als de Pelgrimsroute, de ultieme fietsroute in Europa.

EuroVelo 3, de Pelgrimsroute

De doorgewinterde fietsers zijn er wellicht al bekend mee: EuroVelo. Dit project van de de European Cyclists Federation (ECF) bestaat uit 16 fietsroutes van in totaal meer dan 70.000 kilometer, dwars door Europa. De routes zijn allemaal verschillend maar hebben één ding gemeen: ze zijn bijzonder lang.

De EuroVelo 3 leidt van Trondheim via Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk naar pelgrimsoord Camino de Santiago. Dat is dan ook het thema van de route: onderweg passeer je ontelbaar veel kathedralen, belforten en andere historische plaatsen met veel Romeinse en katholieke monumenten. Zo fiets je letterlijk door de geschiedenis van Europa heen.

EuroVelo 3
In Spanje volgt de EuroVelo 3 de fietsroute van de Camino de Santiago

Fietsen langs nationale iconen

Voor wie het best avontuurlijk mag, wacht er een ruime keuze uit etappes ver van huis. De EuroVelo 3 bestaat voor het grootste deel uit het netwerk van nationale fietsroutes die al uitgestippeld zijn langs bezienswaardigheden en mooie regio’s. In Noorwegen volg je het grootste deel binnen de landgrenzen de National Cycle Route 7, bekend als The Pelgrim’s Route. In Frankrijk volg je ‘La Scandibérique’; met 1700 kilometer de langste fietsroute in het land.

Lees ook:  De meest spannende en ontspannende waterparken in Nederland
EuroVelo 3
Het officiële startpunt van de route is de Nidaros kathedraal in Trondheim

De Belgische etappe

De EuroVelo 3 is natuurlijk heel goed op te delen in afzonderlijke etappes. Wie nog weinig ervaring heeft met lange afstand fietsroutes of het niet zo ziet zitten om door hoge bergen te fietsen, is de route in België een heel toegankelijk startpunt. Dit afwisselende stuk van 200 kilometer start bij het Drielandenpunt en leidt vanaf daar naar Luik, langs de Maas en historische steden als Namen, om vervolgens via Charleroi richting de Franse grens te gaan. Het Belgische deel van EuroVelo 3 is bovendien zeer goed gemarkeerd en werd dit jaar genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2020, een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs.

Benieuwd wat je zoal tegenkomt op de EuroVelo 3? Deze video geeft vast een impressie:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een aquarium in de vorm van een walvis in Australië
Een reis door de lucht en kajak door Tham Khoun Xe, een van de grootste actieve riviergrotten op aarde
Prachtige 4K-dronebeelden van iconische bezienswaardigheden in IJsland
Alles voor een stedentrip of vakantie naar Sevilla