De boeken van Patti Smith: een kunstenaarsleven om helemaal bij weg te dromen...

25 februari 2016
211

Literatuurcoach Cécile Wilbers vindt literatuur een prachtig middel om even stil te staan bij jezelf, bij wie je bent en bij welke keuzes je maakt. Deze keer: niet één maar twee autobiografische boeken van Patti Smith die inspireren tot het najagen van creatieve dromen...

[hr]

Vraagt u het zich ook wel eens af, hoe uw leven eruit zou zien als u echt uw dromen zou najagen? Als u voluit zou kiezen voor datgene waar u uw creativiteit in kwijt kunt, en waar u echt gelukkig van wordt? Patti Smith deed het, en schreef er twee inspirerende boeken over. In Just kids vertelt ze hoe ze naar New York trok om een beroemd kunstenaar te worden. En in het net uitgekomen vervolg M-train kijkt ze terug op haar leven. Samen vormen de twee boeken een inspirerend tweeluik over een kunstenaarsleven met alle ruimte om te dromen.

[hr]

Just kids | Gaan voor waar je in gelooft

Een kunstenaarsleven om helemaal bij weg te dromen... | Paradijsvogels Magazine

In Just kids vertelt Patti Smith op een ontwapenende en authentieke toon hoe ze als naïef plattelandsmeisje naar New York trok om het te maken als kunstenaar. Dichter wilde ze worden, en beroemd. Samen met beginnend kunstenaar Robert Mapplethorpe probeert ze  het te redden in de grote stad. Ze slapen op parkbankjes en in schimmelige kamers, nemen kleine rotbaantjes aan om het hoofd boven water te kunnen houden en stimuleren elkaar om zoveel mogelijk tijd te besteden aan hun echte werk: het maken van kunst. Nachtenlang werken ze door en stimuleren elkaar om het beste uit zichzelf te halen. Soms lukt dat beter dan anders, maar nooit vergeten ze waar ze het voor doen en wat ze belangrijk vinden. En uiteindelijk werpt dat zijn vruchten af: wanneer Robert de fotografie ontdekt en Patti haar gedichten op een muziekpodium aan de man begint te brengen, krijgt hun carrière langzaam vorm.

Lees ook:  Biografie panel | Adriaan van Dis over de laatste dagen met zijn moeder

Just Kids; door Patti Smith, Uitgeverij Bloomsbury UK, 2011

[hr]

M Train | Het leven teruggebracht tot de essentie

Een kunstenaarsleven om helemaal bij weg te dromen... | Paradijsvogels Magazine

Met M Train bevinden we ons aan het andere uiteinde van die carrière. Patti Smith is beroemd geworden, heeft de hele wereld over gereisd, is getrouwd, heeft kinderen gekregen, haar man verloren en is nu weer terug in New York. Haar leven is teruggebracht tot de essentie: schrijven, koffie drinken, mijmeren over wat geweest is, en ’s avonds de katten eten geven en in bed duiken met een detective. Er gebeurt bijna niets, maar er is niemand die zo boeiend over bijna niets kan schrijven als Smith. Haar bijna rimpelloze leven biedt alle ruimte om ons mee te nemen naar de mensen, boeken en plekken die haar hebben geïnspireerd. Van Jean Genet tot Murakami en The Killing: met dit boek gunt Smith ons meer dan ooit een kijkje in haar hoofd en een kans om even met haar mee te dromen.

De boeken van Patti Smith geven een inkijkje in een leven gewijd aan kunst en aan creativiteit. Als geen ander heeft Smith haar dromen nagestreefd. Stel dat we dat ook een klein beetje meer zouden doen: wat zou er dan kunnen gebeuren?

M Train; door Patti Smith, Uitgeverij Groothandel - PB, 2015

[hr]

Cécile Wilbers vindt literatuur een prachtig middel om even stil te staan bij jezelf, bij wie je bent en bij welke keuzes je maakt. De literatuur zit vol personages die dappere keuzes maken, moeilijke situaties overwinnen of nieuwe wegen bewandelen. Dat geeft nieuwe inzichten en inspiratie! Daarom bespreekt ze boeken waar mensen iets aan kunnen hebben, die raken en die inspireren. Dat doet ze in gesprekken, diners en leesretraites, en vanaf nu ook op Paradijsvogels Magazine!

[hr]

Lees ook:  Waar droomt u van?

Beeld: alongabbeyroad.com

[hr]

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings