De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

15 maart 2023
34
De paradijsvogelplant

De winter is bijna officieel voorbij en dat betekend dat de lente voor de deur staat. Dan gaat men meestal aan de slag met de grote lenteschoonmaak om van die winterse stofjes en geurtjes af te komen. Wanneer de lenteschoonmaak voltooid is, gaat men meestal op zoek naar een nieuwe look voor het interieur. We willen natuurlijk die winterse tinten niet meer in huis hebben wanneer het alweer bijna Pasen is! Een paar nieuwe planten kunnen ook een leuke toevoeging zijn om de lente te verwelkomen. Kamerplanten kunnen een ruimte helemaal compleet maken. Het is natuurlijk wel slim om van te voren te bedenken welke planten nou echt in je woonkamer erbij passen. Wij kunnen in ieder geval één plant aanraden die gegarandeerd overal tussen past: de paradijsvogelplant.

Deze plant zal vast en zeker prachtig staan in jouw interieur. De plant is namelijk subtiel, niet te groot en ook niet te klein. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je de plant op een goede manier moet verzorgen. Gelukkig staat alles over de paradijsvogelplant in deze blog uitgebreid omschreven.

De paradijsvogelplant

Over de paradijsvogelplant

Voordat we het gaan hebben over verzorging is het belangrijk om wat meer over de plant te weten. De paradijsvogelbloem, heeft als originele naam Strelitzia nicolai. De plant behoort tot de Strelitziaceae familie, oftewel de eenzaadlobbige. De botanische naam van de stam van de plant is Embryophyta, deze benaming omschrijft de groep planten die uitgroeien vanuit een embryo. De plant heeft meerdere stammen met een palmachtige bladerkroon en kan tot wel 10 meter hoog worden. Het ligt er natuurlijk aan of je deze plant als buitenplant of als kamerplant wilt hebben, aangezien hij als kamerplant minder groot wordt dan als buitenplant. De plant heeft lange bladeren van ongeveer 40 centimeter die aan de onderkant wat smaller zijn maar uitlopen tot mooie brede bladeren.

Lees ook:  De trend van de moderne keuken

Herkomst

Strelitzia is een geslacht van 5 soorten. Strelitzia nicolai is endemisch in subtropisch Zuid-Mozambique en Zuid-Afrika. De gehele Strelitzia familie komt uit Zuid-Afrika, maar tegenwoordig kun je de plant wereldwijd aantreffen in botanische tuinen. De plant lijkt erg op de bananenplant, daar is hij dan ook familie van. In het wild kunnen deze planten flinke struiken worden en ook zeer hoog groeien. Dan kunnen de bladeren wel 200 centimeter lang worden. De naam Strelitzia eert Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij was de echtgenote van koning George III van het Verenigd Koninkrijk.

De paradijsvogelplant

Verzorging

Nu je alles weet over de paradijsvogelplant, vertellen we je ook alles over de verzorging van de plant, zodat de plant op zijn mooist kan gaan stralen in jou huiskamer.

De Strelitzia nicolai, oftewel de paradijsvogelplant heeft een goed doorlatende grond nodig. Het potgrond kan het beste gemengd worden met kleikorrel of eventueel wat grind, dit ligt aan je eigen voorkeur. In de zomer is het belangrijk dat je de plant genoeg water geeft en wekelijks wat voeding. De plant heeft 1 keer per week water nodig zodat zijn prachtige bladeren kunnen groeien. De grond mag er een week over doen om al het water in zich op te nemen, wanneer het opgedroogd is mag er alweer nieuw water gegeven worden.

Als je ervoor kiest de plant binnen te zetten is het belangrijk dat er genoeg zonlicht op de plant staat. De Strelitzia heeft namelijk minimaal 3 uur per dag aan zonlicht nodig. In de natuur vangen de bladeren van de plant veel wind op en scheuren de bladeren een beetje in, zo heeft de plant een natuurlijk beschermingsmiddel ontwikkeld waardoor de bladeren minder snel afbreken. Het inscheuren van de bladeren is wel nog steeds deel van het natuurlijk proces, dit zal ook gebeuren wanneer de plant binnen staat. Dit is dan ook geen probleem, dit hoort nu eenmaal bij het proces van deze plant.

Lees ook:  Maak je huis zomer ready
De paradijsvogelplant

De plant moet op een plek staan waar het minimaal 5 °C is zodat de plant niet vergaat, maar in een huiskamer kan dit natuurlijk bijna niet mis gaan! In de zomer is het slim om de plant lekker buiten neer te zetten in de tuin of eventueel op je terras. Houd er dan wel rekening mee dat de plant dan zowel zon als schaduw nodig heeft. In de zomer heeft de plant ook meer water nodig dan in de winter.

Wanneer de plant te groot wordt voor de huidige pot, is het nodig om de plant te verpotten naar een pot die minstens 20% groter is dan de huidige pot. De pot kan dan gevuld worden met normale potgrond of eventueel vulcastrat. Het is aan te raden om het verpotten in de lente te doen, zodat eventueel beschadigde wortels na het verpotten zich meteen weer kunnen herstellen.

Hopelijk heeft deze blog jou voldoende geïnformeerd over de paradijsvogelplant. Verzorg de plant met alle liefde en dan zal de plant stralen in je huiskamer!

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings