Papierloos leven

57 VIEWS
Papierloos leven

Alles wat je wilt weten over duurzaam ondernemen begint bij een papierloos leven. Je hebt ze vast op veel kantoren al zien staan of misschien ben je er zelf wel schuldig aan. Uitpuilende archiefkasten vol met documenten die je al jaren niet meer hebt bekeken en hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer zal gaan bekijken. Naast dat het belachelijk veel ruimte in beslag neemt en slecht voor het milieu is zorgt het ook mentaal voor een hoop chaos. Je kunt ons namelijk niet wijsmaken dat je geen hoofdpijn krijgt als je alleen maar denkt aan het opruimen van die kast. Juist, dat moet ook anders kunnen. Ga voor een papierloos leven, wij vertellen je waarom en hoe!

 

papierloos levenWaarom papierloos leven

Waarom je moet gaan voor een papierloos leven? Dat is vrij simpel, er zitten haast alleen maar voordelen aan! Startende met een open deur, het is heel goed voor de bossen. Want hoe minder we printen, hoe minder papier er nodig is, hoe minder bomen gekapt hoeven worden. Naast dat papierloos leven veel bomen het leven spaart, heb je ook direct minder gifgebruik. Want de inkt die nodig is om papier te bedrukken wordt gemaakt van chemisch pigment, waarvoor ook weer veel afvalwater gebruikt wordt. Om nog niet te starten over die invloed van de productie van printers! Nu we het milieu besproken hebben gaan we meteen door met de volgende voordelen. Je bureau is een stuk opgeruimder zonder los slingerende blaadjes. Meteen goed voor de clean-desk-policy! Minder papier heeft dus ook een mentaal voordeel. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Maar dan zijn we er nog lang niet! Het overzicht houden wordt namelijk ook een stuk makkelijker, sterker nog je kunt er tegenwoordig allerlei programma’s voor downloaden. Zo hoef je bijvoorbeeld helemaal niet meer zelf de boekhouding te doen. En het wordt ook nog eens super goed beveiligd en is het áltijd bereikbaar. Dat zal dan wel gigantisch veel geld kosten? Niet eens! Je hoeft geen printer, papier of inkt meer te kopen. Met alleen een laptop ben je er al!

Lees ook:  Mijn eigen, eerlijke ervaring met een detoxkuur van Sap.je

 

5 manieren om zelf papierloos te leven

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om een papierloos leven te creëren. Het is dan wel zo handig te weten hoe je dat het beste kunt doen. Gelukkig zijn wij inmiddels experts papierloos leven en kunnen jou daarom precies vertellen hoe ook jij dat het beste kunt doen. Natuurlijk zijn er naast deze manieren nog veel meer, dit is slechts een greep.

 

  • Digitaliseer documenten

Heb je een bonnetje dat je moet declareren of wilt bewaren? Scan het in en recycle het bonnetje meteen door het in de papierbak te deponeren. Investeer in een harde schijf waar je al deze extra documenten veilig kan opslaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een betrouwbare back-up website voor te gebruiken.

 

  • Gebruik je telefoon voor notities

Het is natuurlijk heel verleidelijk om een notitieblokje op je bureau neer te leggen voor als je even snel iets wilt opschrijven. Wat echter vaak gebeurd is dat er onleesbare krabbels op komen te staan die je later weer weggooit. Zonde van al dat papier! Gebruik daarom je telefoon om snel notities te maken. Deze kun je dan weer synchroniseren aan je laptop waardoor je ze altijd bij de hand hebt.

Lees ook:  4 redenen om te gaan ondernemen na je 50e

papierloos leven

  • Digitaliseer je handtekening

Hoe vaak moet je iets uitprinten om er alleen je handtekening onder te zetten en het vervolgens weer opnieuw in te scannen. Als je er zo over nadenkt slaat het eigenlijk helemaal nergens op, toch? Dat vinden wij dus ook. Gebruik voor het digitaliseren van je handtekening een dikke viltstift zodat het duidelijk is. Heb je een iPad of ander soort tablet dan kun je het direct online doen, superhandig!

 

  • Betaal rekeningen online

Ondanks dat al veel mensen hun rekeningen online betalen zien we dat op zakelijk gebied nog veel te vaak met papier wordt betaald. Dat wordt vaak gedaan omdat bedrijven wisselende bedragen betalen en deze goed nagekeken dienen te worden. Door hier een routinetaak van te maken kan dit ook gemakkelijk online gedaan worden zonder dat het wordt vergeten.

 

  • Veiligheidsbladen online

Door veiligheidsbladen online aan personeel aan te bieden hoeven deze niet meer geprint en verdeeld te worden. Daar komt dan nog eens bij dat wanneer de veiligheidsbladen online te bekijken zijn ze áltijd up-to-date zijn. Zo hoeft niemand ooit nog te twijfelen of ze wel de juiste in handen hebben. Win-win!

MEER INSPIRATIE

Chinees Nieuwjaar: dit brengt het jaar van de tijger
De 12 Nieuwjaars tradities van de wereld
Ideeën voor de leukste guerrilla campagnes
8x de leukste kerstfilm op Netflix van 2021