
Eerder lieten we op Paradijsvogels Magazine al het ongelooflijke werk van Eric Standley zien: hij maakt met honderden lagen papier architectonische ornamenten na. Laagje voor laagje snijdt hij de vormen uit en maakt hij met wiskundige precisie ramen en uitsneden die van glas-in-lood lijken. In dit artikel laten we wat meer zien van zijn werkwijze en kun je zijn nieuwste creaties bewonderen.
Onder dit artikel vind je een filmpje waarin je kunt zien hoe het creatieproces van Eric eruit ziet.
De gulden snede
Voor het creëren van zijn kunstwerken maakt Eric Standley gebruik van geometrische vormen. Hij werkt met grote nauwkeurigheid en bouwt zijn creaties op aan de hand van de gulden snede. Deze foto is hier een goed voorbeeld van:

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley
Werken met de ruimte
De eerste stap in het creatieproces is om een bepaald ornament uit een bouwwerk na te tekenen met een digitaal tekenprogramma. Vervolgens snijdt de maker de vormen uit allerlei lagen papier met een laser. Eric is gefascineerd door het creëren van iets uit het niets. Hij zegt hierover het volgende:
Als ik teken, dan denk ik aan de negatieve ruimte. In de afwezigheid hiervan creëer je een fysieke ruimte door te stapelen.

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley
Hoe complexer, hoe mooier
Als professor aan Virginia Tech’s school of Visual Arts werkte Eric aan een project waarin hij vormen sneed uit Cheerios-dozen. Hij bedacht dat hij dit project naar een hoger niveau kon tillen door de vormen uit te snijden met behulp van een laser. Tijdens een proefronde legde hij de uitgesneden dozen op elkaar en het resultaat was verbluffend: "De complexiteit van de verschillende lagen kregen mij in hun macht."

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley
Het spel tussen ruimte en kunst
Het mooie is dat je in de kunstwerken van Eric goed kan zien wat hij bedoelt met de complexiteit van de verschillende lagen papier en de ruimte die daartussen bestaat. De ornamenten zijn vanwege hun driedimensionale karakter vanuit verschillende hoeken te bekijken en dan ontdek je steeds weer iets nieuws. Het heeft een bijna hypnotiserende werking: je kunt ernaar blijven kijken, zo mooi!
Bekijk hieronder een aantal foto's van zijn werken:
In dit filmpje legt Eric uit hoe hij te werk gaat:
Benieuwd naar meer papierkunst? Deze kunstenares maakt kleurrijke portretten van honderden reepjes papier.