Papierkunst met een grote P

15 juni 2017
217

Eerder lieten we op Paradijsvogels Magazine al het ongelooflijke werk van Eric Standley zien: hij maakt met honderden lagen papier architectonische ornamenten na. Laagje voor laagje snijdt hij de vormen uit en maakt hij met wiskundige precisie ramen en uitsneden die van glas-in-lood lijken. In dit artikel laten we wat meer zien van zijn werkwijze en kun je zijn nieuwste creaties bewonderen. 

Onder dit artikel vind je een filmpje waarin je kunt zien hoe het creatieproces van Eric eruit ziet.

De gulden snede

Voor het creëren van zijn kunstwerken maakt Eric Standley gebruik van geometrische vormen. Hij werkt met grote nauwkeurigheid en bouwt zijn creaties op aan de hand van de gulden snede. Deze foto is hier een goed voorbeeld van:

Eric Standly 07 (gulden snede)

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Werken met de ruimte

De eerste stap in het creatieproces is om een bepaald ornament uit een bouwwerk na te tekenen met een digitaal tekenprogramma. Vervolgens snijdt de maker de vormen uit allerlei lagen papier met een laser. Eric is gefascineerd door het creëren van iets uit het niets. Hij zegt hierover het volgende:

Als ik teken, dan denk ik aan de negatieve ruimte. In de afwezigheid hiervan creëer je een fysieke ruimte door te stapelen.

Eric Standly 04 (Vector drawing)

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Eric Standly 05 (laser)

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Hoe complexer, hoe mooier

Als professor aan Virginia Tech’s school of Visual Arts werkte Eric aan een project waarin hij vormen sneed uit Cheerios-dozen. Hij bedacht dat hij dit project naar een hoger niveau kon tillen door de vormen uit te snijden met behulp van een laser. Tijdens een proefronde legde hij de uitgesneden dozen op elkaar en het resultaat was verbluffend: "De complexiteit van de verschillende lagen kregen mij in hun macht."

Eric Standly 06

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Eric Standly 01

Beeld | screenshot uit introductiefilmpje over Eric Standley

Het spel tussen ruimte en kunst

Het mooie is dat je in de kunstwerken van Eric goed kan zien wat hij bedoelt met de complexiteit van de verschillende lagen papier en de ruimte die daartussen bestaat. De ornamenten zijn vanwege hun driedimensionale karakter vanuit verschillende hoeken te bekijken en dan ontdek je steeds weer iets nieuws. Het heeft een bijna hypnotiserende werking: je kunt ernaar blijven kijken, zo mooi!

Lees ook:  De geheimen van koffie

Bekijk hieronder een aantal foto's van zijn werken:

Eric Standley 3 (Phidala)

Eric Standley 1 (Kismet)

Eric Standley 4 (Circle drawings)

Eric Standley 2 (Phidala)

Eric Standley 1 (Phidala)

Eric Standley 2 (Either or Delta Orionis)

Eric Standley 1 (Either or Delta Orionis)

Eric Standley 3 (Either or Arch 3.6)

Eric Standley 2 (Either or Arch 3.6)

Eric Standley 1 (Either or Arch 3.6)

Eric Standley 2 (Dioscuri)

Eric Standley 1 (Dioscuri)

Eric Standley 3 (Circle drawings)

Eric Standley 2 (Circle drawings)

Eric Standley 1 (Circle drawings)

In dit filmpje legt Eric uit hoe hij te werk gaat:

Benieuwd naar meer papierkunst? Deze kunstenares maakt kleurrijke portretten van honderden reepjes papier.

Via Eric Standley

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings