Verfijnde papier snijkunst om naar te blijven kijken

964 VIEWS
Verfijnde papier snijkunst om naar te blijven kijken

De papier snijkunst van Kanako Abe is een lust voor het oog. Niet alleen de afbeeldingen zijn sprookjesachtig van sfeer maar ook de verfijndheid waarmee Kanako het mes ter hand heeft genomen is verbluffend. 

Op oude technieken gebaseerde papier snijkunst

In een eerder artikel lieten we al eens prachtige werkjes van Kanako zien en vertelden daarbij ook over Ise-Katagami; de zeer gedetailleerde uitgesneden sjablonen die voor onder andere het verfraaien van kimono’s werden gebruikt. Waar Katagami als onderdeel van het proces van het vervolmaken van gebruiksobjecten golden, beschouwt Kanako haar werk als een eindproduct.

Kinderhoofdjes

Kanako neemt voor haar papier snijkunst vaak de natuur, dieren en kinderen als onderwerp. Ze weet op een geheel eigen wijze altijd een rustgevende mystieke sfeer in haar werk te creëren. De inspiratie voor de kinderhoofdjes, zoals die hier onder te zien zijn, komt voort uit de westerse traditie om kinderen en profile te portretteren. Kanako heeft de hoofdjes voorzien van bijvoorbeeld bloemen, planten en vogels; alsof ze de gedachten en/of de onschuld van die kinderkopjes wil uiten.

papier snijkunst 1

papier snijkunst 2

papier snijkunst 3

papier snijkunst 4

papier snijkunst 5

papier snijkunst 6

papier snijkunst 7

papier snijkunst

papier snijkunst 8

Ook heel bijzondere papierkunst komt van de Estlandse kunstenaar Eiko Ojaja. Bijzonder omdat er geen schaar of mesje aan te pas komt. 

MEER INSPIRATIE

Deze prachtige dieren zijn gemaakt van honderden stukjes papier
Perzische tapijten van opgerold papier
Vouwkunst voor gevorderden
Kunstenares maakt prachtige kunst op gedroogde theezakjes