
Als je denkt aan een tropische vakantie in het Caribisch gebied dan is Panama vast niet het eerste land dat in je opkomt. Je hebt tijdens de topografielessen misschien gehoord van het Panamakanaal, maar dat was het dan ook. Sterker nog, directe vluchten vanuit Nederland naar Panama hebben lange tijd niet bestaan. Dat wilt niet zeggen dat je die vakantie er niet kunt doorbrengen, integendeel. Panama is eigenlijk een vrij ondergewaardeerd paradijs.
En gelukkig merken steeds meer mensen dat dit land gewoon een ideale bestemming is voor een relax-vakantie. Er is in ieder geval meer dan genoeg te doen. Panama doet op het eerste oog misschien veel denken aan de buren Costa Rica. Die vergelijking is te begrijpen. Het klimaat, de natuur en de mensen lijken veel op elkaar. Ook wordt er op veel plekken dezelfde taal gesproken, beide hebben zo hun unieke aspecten.
Geschiedenis van Panama
Panama is een land dat een rijke geschiedenis heeft. Panama werd oorspronkelijk bewoond door de indianenstammen. In 1501 veroverde de Spaanse Balboa het land en door de ligging van Panama aan de Pacifische kust, werd het land al snel op waarde geschat. Panama was van 1538 tot 1821 een belangrijk onderdeel van het Spaanse rijk. Na deze periode viel het land onder de Republiek Gran Colombia. In 1903 hebben de Amerikanen Panama geholpen om afhankelijk te worden. De prijs die hiervoor betaald moest worden was echter groot. Zo moest het land Amerika soevereine rechten toekennen voor het graven van een kanaal. Dit kanaal is het nu wel bekende Panamakanaal. Ook mocht de Verenigde Staten militair ingrijpen om het kanaal en omliggende gebieden te beschermen.
Van 1903 tot 1968 had Panama een democratische regering. De beslissingen werden vooral in eigen voordeel van de regering gemaakt. Ondanks dat er een president was bleef het leger alsnog de macht houden. In 1999 kwam de eerste vrouwelijke president aan de macht en in datzelfde jaar werd het Panamakanaal weer eigendom van Panama. Dit gebeurde omdat de Verenigde Staten afstand deed van de rechten en na 86 jaar het kanaal in bezit te hebben was het nu van Panama zelf. Het jaar daarna werd door de regering ook gelijk een plan opgezet voor vernieuwing en uitbreiding van het Panamakanaal. De vernieuwing werd pas in 2007 gestart.
Panama had een band met Venezuela maar omdat zij vonden dat het land meer in dienst stond van de Verenigde Staten werden de banden in 2014 verbroken. In 2016 werden de Panama Papers bekend gemaakt. Hierdoor werd Panama gezien als een belastingparadijs waar belasting massaal ontdoken kon worden. Tegenwoordig beschikt Panama ook over een florerende economie. Dit is te danken aan de hoge olieprijzen en de tol ie je kan krijgen via het Panamakanaal.
Bezienswaardigheden en trekpleisters
Aan prachtige locaties en mooie natuur heb je in Panama geen tekort. Niet vreemd dat zoveel toeristen besluiten een rondreis te maken door het land. Te beginnen met het bekende Casco Viejo, het ouderlijke centrum van de hoofdstad Panama City. Deze locatie staat sinds de eeuwwisseling zelfs op de werelderfgoedlijst. Casco Viejo is een stad opzich en is gelegen op een afgezonderd eiland in de zee. Zeker de moeite om even langs te gaan voor een paar foto’s. In Panama heb je ook prachtige natuurgebieden waar je doorheen kunt wandelen. Je kunt veel watervallen bekijken en je hebt ook een Butterfly Haven. Daarnaast zijn er ook genoeg stranden waar je heerlijk kunt relaxen. Als je echt wilt genieten van een tropisch paradijs hoort Panama echt op je lijstje.
Uiteraard moeten we het ook even hebben over het Panamakanaal. Het Panamakanaal heeft nou eenmaal een rijke geschiedenis zoals je al eerder hebt kunnen lezen. Dit kanaal heeft ook een bizarre lengte van meer dan 80 kilometer! Geen wonder dat het 34 jaar duurde om deze te maken. Tot op de dag van vandaag maken honderden schepen per dag dankbaar gebruik van dit beroemde kanaal. Ieder jaar levert het Panamakanaal ongeveer 2 miljard dollar aan tolgeld op. Als je de Panamabrug wilt bekijken kun je het beste over een brug rijden die over het Panamakanaal heen ligt. Houd er wel rekening mee dat je hier niet kunt stoppen en ook niet overheen kunt wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om een bezoek aan een van de sluizen te brengen, of je kijkt vanuit de trein. Je kunt natuurlijk ook zelf met een boot mee varen op het Panamakanaal.
Een grappig feitje over Panama is overigens dat het vaak als belastingparadijs wordt gezien voor de rijken. Door een aantal sluwe trucs toe te passen kun je ervoor zorgen dat de belasting telefoon jou vaker met rust laat. Nu niet meteen slecht denken, Nederland wordt ook in het rijtje belastingparadijzen genoemd.
Al met al is het voor de ontdekkers onder ons duidelijk dat je naar Panama moet gaan. Het stikt er van de cultuur en bezienswaardigheden uit de geschiedenis.