Zo verzorg je jouw palm

6 april 2023
181
Palm planten

Wil jij een tropisch sfeertje binnen halen en weet je niet welke plant dit sfeertje geeft? De palm plant is de juiste plant om bij jou in huis een tropische sfeer te geven. De verzorging van een palm plant vereist wel wat aandacht en wij vertellen jou graag hoe je dit moet aanpakken.

Oorsprong van de palm plant

De palm komt oorspronkelijk uit het eiland Madagaskar. Hier groeide de palm enkel in een duingebied waar de grond erg vochtig was. De palm plant is uit Madagaskar verdwenen omdat de planten werden meegenomen om de huiskamers op te fleuren met hun tropische sfeer die ze uitstralen.

De juiste plek geven voor je palm boom

Voordat we het gaan hebben over de verzorging van een palm boom is een juiste plek kiezen het belangrijkste. Want waar zet je die mooie plant neer in je huis? In de keuken of in de woonkamer? Of had je een plekje uitgezocht in de slaapkamer? Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een plek voor je palm plant is dat er op die plek zonlicht is. Geen direct en lang zonlicht, maar het is wel belangrijk dat er veel licht is op een dag. Als de palm teveel zonlicht krijgt dan kleuren de bladeren sneller geel en dan stijgt de waterbehoefte. In de zomer kan een palmplant ook buiten staan, alleen moet je er op letten dat de temperatuur niet onder de 5 graden komt in de nacht. Want dan kun je de palm beter weer binnen zetten.

Lees ook:  Natuurkalender | Woekerende weelde in juni
Palmplant en water

Water geven aan je palm plant

Nu je de palm een mooi plekje hebt gegeven kunnen we doorgaan met de verzorging van de palm. Het geven van water is niet geheel onbelangrijk, anders gaat jouw plant binnen 1 week dood. De palm plant is gewend aan een tropisch klimaat en dat houdt in dat de plant altijd een vochtige grond nodig heeft. In de winter heeft de palmplant 1 keer per week water nodig en in de zomer 2 keer. Aan te raden is om niet in een keer een grote hoeveelheid water in de pot te gieten, maar verdeel het in kleine beetjes zodat het water zich kan opnemen in de grond. Bij voorkeur geef je de palm plant lauwwarm water in plaats van ijskoud water.

Je kunt heel eenvoudig controleren of de grond goed bevochtigd is door een vinger in de grond te steken en voelen of het vochtig aanvoelt of juist niet. Want als alleen de bovenkant bevochtigd is wil het niet zeggen dat de gehele grond voorzien is van water. Check daarom altijd even met een vinger als je de palm plant water hebt gegeven.

Voeding voor je palm

Naast dat een plant voldoende water nodig heeft, is voeding voor een palm plant ook belangrijk. Tijdens het groeiseizoen moet een plant goed worden gevoegd. Gebruik speciale palm meststof en meng daar gewone kunstmest (NPK 3-1-2) doorheen. Let erop dat de kunstmest alleen op de grond wordt toegediend en niet op de plant zelf. Dit kan er voor zorgen dat de palm ‘brandplekken’ krijgt. In de herfst kun je een beetje kalium strooien om de stam, zodat je de palm klaarmaakt voor de winter

Lees ook:  Een geheime tuin die decennialang verscholen lag achter een verborgen deur

Je palm verpotten

Als je de plant op de juiste manier water hebt gegeven de afgelopen 2 tot 3 jaar dan is het tijd om te verpotten. De wortels van de palm boom zijn verder gegroeid en de voeding is uit de grond. Wij geven het advies om de palmplant in een grotere pot te plaatsen die ongeveer 20% breder is dan de plant zelf, omdat een kleine pot ervoor zorgt dat je plant niet verder kan groeien en het geeft de plant een negatieve gezondheid. Zo kun je weer 2 tot 3 jaar genieten van jouw palm plant.

Palmplant verpotten en verzorgen

Palm snoeien

Zoals al benoemd kunnen de bladeren van de palm verkleuren in een gele kleur als de plant teveel zonlicht krijgt. Mocht dit gebeuren dan kun je de palm een meter van het raam verplaatsen. Vooral de bladeren onderaan in de palm verkleuren het snelste in een gele of bruine kleur. Je kunt deze bladeren afknippen bij de stam. Het kan ook zijn dat er bruine puntjes op de bladeren komen, alleen is hier helaas niks aan te doen.

De verzorging van een palm vereist wat energie. Het is belangrijk om je plant een juiste plek te geven waar er veel licht is, maar geen direct ligt. Daarnaast hebben we je tips gegeven hoeveel keer je je palm in de winter en de zomer water moet geven. En hoe je kunt controleren of de grond goed bevochtigd is. Heb je al deze tips allemaal toegepast en is je plant nog in goede staat dan kun je je palmplant verpotten in een grotere pot. En als laatste om je plant mooi eruit te laten zien kun je de verkleurde bladeren afknippen bij de stam. Wil je nog meer planten verzorgen? Lees dan ook de blogs over De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem, De Calathea – Hoe verzorg je deze plant? of Begonia's snoeien en verzorgen.

Lees ook:  Vetplanten als schitterend sieraad

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings