‘Painted Ladies’ kleuren de straten van San Fransisco

3577 VIEWS
‘Painted Ladies’ kleuren de straten van San Fransisco

In San Francisco worden dames beschilderd. Geen echte vrouwen, maar Victoriaanse en Edwardiaanse huizen, die in de volksmond liefkozend ‘ladies’ worden genoemd. Painted ladies dus, vaak in drie of meer felle kleuren die hun architectonische details benadrukken.

Tussen 1849 en 1915 werden zo’n 48.000 huizen in deze stijl gebouwd in San Fransisco. Niet iedereen was daar even enthousiast over. Een journalist schreef in 1885: “..rood, geel, chocolade, oranje, alle kleuren die ook in de mode schreeuwerig zijn…als de bovenverdieping niet rood of blauw is…dan is het wel in onsubtiele schakeringen van geel en bruin.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kleurige huizen overgeschilderd in grijze en blauwe kleuren – er was geen andere verf beschikbaar dan wat de Marine overhad van hun voorraad om schepen te verven. In 1963 nam een kunstenaar uit San Fransico, Butch Kardum, het initiatief om zijn huis weer van een kleurig kleed te voorzien. Het duurde niet lang of ook zijn buren namen de kwast in de hand en gaven ook hun huizen een make-over. Kardum werd een ‘kleurontwerper’ en startte met een aantal ander kunstenaars The Colorist Movement. Aan het einde van de jaren ’70 waren talloze straten en buurten volledig getransformeerd.

Lees ook:  Een explosie van papieren figuren

Nog steeds worden vele huizen in deze kleurige stijl onderhouden. We zetten een paar mooie exemplaren op een rij, inspiratie voor wie ook wat kleurigs aan de straat wil toevoegen!

huizensf huizensf1 huizensf3 huizensf4 huizensf5 huizensf6 huizensf7

Via Fubiz

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Ontmoetingen met mooie vloeren
Een toevluchtsoord voor moderne pelgrims
Mystieke bruggen die uitnodigen om de overkant te ontdekken
Rendieren spotten in stijl