'Painted Ladies' kleuren de straten van San Fransisco

28 april 2017
390

In San Francisco worden dames beschilderd. Geen echte vrouwen, maar Victoriaanse en Edwardiaanse huizen, die in de volksmond liefkozend 'ladies' worden genoemd. Painted ladies dus, vaak in drie of meer felle kleuren die hun architectonische details benadrukken.

Tussen 1849 en 1915 werden zo'n 48.000 huizen in deze stijl gebouwd in San Fransisco. Niet iedereen was daar even enthousiast over. Een journalist schreef in 1885: "..rood, geel, chocolade, oranje, alle kleuren die ook in de mode schreeuwerig zijn...als de bovenverdieping niet rood of blauw is...dan is het wel in onsubtiele schakeringen van geel en bruin."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kleurige huizen overgeschilderd in grijze en blauwe kleuren - er was geen andere verf beschikbaar dan wat de Marine overhad van hun voorraad om schepen te verven. In 1963 nam een kunstenaar uit San Fransico, Butch Kardum, het initiatief om zijn huis weer van een kleurig kleed te voorzien. Het duurde niet lang of ook zijn buren namen de kwast in de hand en gaven ook hun huizen een make-over. Kardum werd een 'kleurontwerper' en startte met een aantal ander kunstenaars The Colorist Movement. Aan het einde van de jaren '70 waren talloze straten en buurten volledig getransformeerd.

Nog steeds worden vele huizen in deze kleurige stijl onderhouden. We zetten een paar mooie exemplaren op een rij, inspiratie voor wie ook wat kleurigs aan de straat wil toevoegen!

huizensf huizensf1 huizensf3 huizensf4 huizensf5 huizensf6 huizensf7

Via Fubiz

 

Lees ook:  Vingerverven voor gevorderden

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down