Overwinteren in Spanje, over het waarom en hoe

12 december 2023
92
overwinteren in spanje isolatie vloer kruipruimte

Overwinteren, het ontsnappen aan koude winters door naar een warm land te gaan, is een aantrekkelijke optie voor velen. Het biedt niet alleen een ontsnapping aan de kou, maar ook een kans om nieuwe culturen te ervaren en van een andere levensstijl te genieten. Lees hier over de voordelen en waar je aan moet denken als je wilt overwinteren

Waarom mensen overwinteren in een warm land zoals Spanje

Overwinteren biedt voordelen zoals een aangenamer klimaat, verbeterde gezondheid en de mogelijkheid om nieuwe culturen te ervaren.

De temperatuur is voor sommige mensen in Nederland een issue. Een warmer klimaat kan een positief effect hebben op de gezondheid, vooral voor mensen met aandoeningen zoals artritis of ademhalingsproblemen. De zon en warmte kunnen ook bijdragen aan een verbeterde gemoedstoestand en vitaliteit.

Sommige mensen hebben last van een winterdip of depressie. Dan kan een meer zonnige omgeving helpen voor een beter mentaal welzijn. Kortom? Het contrast tussen grijze, koude dagen en zonnige, warme omgevingen kan een aanzienlijk verschil maken voor iemands mentale welzijn. Het verblijven in een warm land kan de stemming verbeteren en stress verminderen.

Voordelen van overwinteren in Spanje

Dat mensen in Nederland graag overwinteren in Spanje is niet alleen vanwege de hogere temperaturen. Spanje staat wel bekend om zijn milde winters, vooral aan de kustgebieden en eilanden zoals de Canarische Eilanden, maar er is meer...

·         Het mediterrane dieet, veelvoorkomend in Spanje, met veel verse groenten, fruit, vis en olijfolie, draagt bij aan een gezondere levensstijl. Bovendien moedigt het buitenleven in een warm klimaat actief zijn aan.

Lees ook:  Een gastvrij en gezellig huis

·         Spanje heeft ook een rijk cultureel erfgoed, variërend van architectuur, kunst, festivals tot tradities. Overwinteraars kunnen genieten van het verkennen van historische steden, pittoreske dorpen en levendige lokale markten.

·         Spanje is goed verbonden en heeft een uitstekende infrastructuur voor transport. Dit maakt reizen door het land gemakkelijk en biedt de mogelijkheid om diverse bestemmingen te verkennen.

·         Veel overwinteraars vinden in Spanje een hechte gemeenschap van gelijkgestemde individuen, waarbij sociale interacties en gedeelde ervaringen worden aangemoedigd.

·         Spanje heeft een hoogwaardig gezondheidszorgsysteem dat ook toegankelijk is voor buitenlandse bezoekers, wat geruststellend is voor mensen die voor langere tijd verblijven.

·         Veel mensen kiezen voor zonnige bestemmingen zoals Spanje, Portugal, Thailand of de Canarische Eilanden. Spanje heeft daarbij ook nog het voordeel dat de afstand met Nederland relatief klein is.

Hoe ga je het overwinteren in Spanje realiseren?

Er zijn verschillende verblijfopties beschikbaar, van hotels tot verhuur van appartementen of zelfs huizen ruilen met andere overwinteraars. Het leren van basiszinnen in de lokale taal en begrijpen van de culturele normen kan daarnaast helpen voor een soepele integratie in de samenleving. Het leggen van contacten met andere overwinteraars of lokale bewoners kan waardevol zijn voor informatie en sociale interactie.

Vier maanden overwinteren in Spanje?

Wanneer je voor een langere periode, zoals vier maanden, gaat overwinteren in Spanje, zijn er enkele wettelijke zaken waar je rekening mee moet houden:

·         Als EU-burger heb je geen visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen in Spanje. Maar als je langer dan 90 dagen blijft, moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij de lokale autoriteiten.

Lees ook:  Waarom de nazomer het perfecte vakantiemoment is

·         Verder is het belangrijk om een goede ziektekostenverzekering te hebben en om voor vertrek eventuele medische condities met een professional te bespreken. Zorg ervoor dat je een uitgebreide ziektekostenverzekering hebt die geldig is in Spanje. Dit is belangrijk om medische kosten te dekken tijdens je verblijf.

·         Als je langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, word je beschouwd als een fiscale resident en moet je belastingen in Spanje betalen over je wereldwijde inkomen. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur.

·         Bij aankomst in Spanje moet je je registreren bij de plaatselijke autoriteiten (Oficina de Extranjeros of de politie). Ze zullen je vragen om je verblijfadres te registreren.

·         Voertuigregistratie (indien van toepassing): Als je een voertuig meeneemt naar Spanje, moet je mogelijk het voertuig registreren en belastingen betalen in Spanje.

Het is essentieel om een budget op te stellen voor accommodatie, reizen, en andere uitgaven. Ook is het slim om een financiële buffer te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Het is belangrijk om je financiële zaken te regelen, zoals het beheer van bankrekeningen en het regelen van elektronische betalingen als je van plan bent om regelmatig geld over te maken vanuit je thuisland.

Controleer voor de zekerheid de actuele Covid-19-gerelateerde reis- en verblijfsvoorschriften, zoals vaccinatie- en testvereisten en eventuele quarantainemaatregelen.

Zorg ervoor dat je je goed voorbereidt en tijdig begint met het regelen van deze zaken voordat je naar Spanje vertrekt om te overwinteren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij relevante autoriteiten of professionals om eventuele complicaties te voorkomen. Verder kan een gedetailleerd reisplan met flexibiliteit handig zijn om optimaal te genieten van de overwinterperiode. Flexibiliteit in planning en een open houding om nieuwe ervaringen aan te gaan, zijn de sleutel tot een succesvolle overwintering.

Lees ook:  De leukste vakantiebestemmingen voor 2023

Te duur?

Overwinteren is niet voor elke portemonnee geschikt. Wil je toch er ook in de winter in Nederland wat warmer bijzitten? Denk dan aan eens aan verduurzaming. Muurisolatie, gaten en kieren dichten of de vloer van de kruipruimte isoleren, kan soms al een wereld van verschil maken.

overwinteren spanje

Bekijk ook Duurzaam wonen voor een groenere toekomst

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down