Over afscheid: een gewichtige expeditie naar de Noordpool

1103 VIEWS
Over afscheid: een gewichtige expeditie naar de Noordpool

Als dochter van kunstfotografe Rena Bass Forman kreeg Zaria Forman haar artistieke talent met de paplepel ingegoten. Ook haar liefde voor de natuur heeft ze te danken aan haar moeder, die met haar gezin over de hele wereld reisde om afgelegen landschappen te fotograferen. Dat het een aantal jaar geleden ook haar moeder was die opperde om een bijzondere kunstexpeditie te ondernemen naar de Noordpool, zal niemand verbazen.

De Noordpool heeft sterk te lijden van de steeds sterker wordende klimaatverandering. Dit gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. In het voorjaar smelt het pakijs steeds eerder, in het najaar groeit het langzamer en minder ver aan. Hierdoor is niet alleen dit prachtige continent langzaam aan het verdwijnen, maar is ook het voortbestaan van planten, dieren en mensen in gevaar.

Het was het idee van Rena Bass Forman om een kunstexpeditie te organiseren, om dit gebied in haar volle glorie te portretteren voordat het te laat is. De Amerikaanse schilder William Bradford deed dat in 1869 voor het eerst, en dit zou de tweede keer worden.

Helaas werd Zaria’s moeder ziek tijdens de voorbereidingen, en overleed ze voordat deze kon plaatsvinden. Zaria besloot de laatste wens van haar moeder in vervulling te brengen en liet de expeditie doorgaan. Ze legde niet alleen de Noordpool vast in prachtige schilderijen, maar strooide daar ook de as uit van haar moeder.

Lees ook:  Het verhaal achter de vijf bekendste schilderijen van Frida Kahlo

Zo werd de expeditie zowel afscheid van de Noordpool in haar huidige vorm, als een afscheid van Rena Bass Forman.

Zaria Forman 1 Zaria Forman 2 Zaria Forman 3 Zaria Forman 4 Zaria Forman 5 Zaria Forman 6 Zaria Forman 7 Zaria Forman 8 Zaria Forman 9 Zaria Forman 10 Zaria Forman 11 Zaria Forman 12 Zaria Forman 13 Zaria Forman 14 Zaria Forman 15 Zaria Forman 16 Zaria Forman 17 Zaria Forman 18 Zaria Forman 19 Zaria Forman 20

Bron: zariaforman.com en wnf.nl

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur
Pieter Bruegel schilderde meer dan 100 Nederlandse spreekwoorden in dit schilderij
Sprookjesachtige borduurkunst met een boodschap
Met deze ijsjes wordt aandacht gevraagd voor watervervuiling