De oudste boom ter wereld is 9550 jaar oud..

9 januari 2016
468

Wanneer u dacht dat u niet de jongste meer was hoeft u alleen maar even naar de oudste boom ter wereld kijken om u zich weer piepjong te voelen. Deze boom staat in Zweden, boven op de Fulufjälletberg, is 9550 (!) jaar oud en draagt de naam Oude Tjikko - vernoemd naar de hond van de geoloog die deze oudste boom ter wereld ontdekte.

In 2004 werd de boom ontdekt en met een carboltechniek is de leeftijd van de boom vastgesteld. De hamvraag: hoe kan een boom zo lang overleven? Onderzoeker Leif Kullman legt uit: "De stam van de boom leeft zo'n 600 jaar, maar zodra de stam doodgaat, groeit er een nieuwe vanuit dezelfde wortels." Aha. In feite kloont de boom zichzelf, keer op keer.

Duizenden jaren hield het koude toendraklimaat de boom klein van stuk, maar door de opwarming van de aarde in de afgelopen 100 jaar is het kleine boompje uitgegroeid tot een volwaardig exemplaar. Als mens worden we naast zo'n oud en levend organisme opeens weer heel nietig. Hieronder hebben we wat foto's verzameld van de oudste boom ter wereld.

oudste boom ter wereld oudste oudste boom ter wereld oudste boom3 oudste boom4 oudste boom6 oudste boom ter wereld

Via Lost at E minor

[hr]

Bekijk ook: Majestueuze bomen: de oudste levende monumenten van de natuur

Beth Moon - Diksom Forest copy

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

 

Lees ook:  Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings