De oudste boom ter wereld is 9550 jaar oud..

1765 VIEWS
De oudste boom ter wereld is 9550 jaar oud..

Wanneer u dacht dat u niet de jongste meer was hoeft u alleen maar even naar de oudste boom ter wereld kijken om u zich weer piepjong te voelen. Deze boom staat in Zweden, boven op de Fulufjälletberg, is 9550 (!) jaar oud en draagt de naam Oude Tjikko – vernoemd naar de hond van de geoloog die deze oudste boom ter wereld ontdekte.

In 2004 werd de boom ontdekt en met een carboltechniek is de leeftijd van de boom vastgesteld. De hamvraag: hoe kan een boom zo lang overleven? Onderzoeker Leif Kullman legt uit: “De stam van de boom leeft zo’n 600 jaar, maar zodra de stam doodgaat, groeit er een nieuwe vanuit dezelfde wortels.” Aha. In feite kloont de boom zichzelf, keer op keer.

Duizenden jaren hield het koude toendraklimaat de boom klein van stuk, maar door de opwarming van de aarde in de afgelopen 100 jaar is het kleine boompje uitgegroeid tot een volwaardig exemplaar. Als mens worden we naast zo’n oud en levend organisme opeens weer heel nietig. Hieronder hebben we wat foto’s verzameld van de oudste boom ter wereld.

oudste boom ter wereld oudste oudste boom ter wereld oudste boom3 oudste boom4 oudste boom6 oudste boom ter wereld

Via Lost at E minor


Bekijk ook: Majestueuze bomen: de oudste levende monumenten van de natuur

Beth Moon - Diksom Forest copy


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

 

MEER INSPIRATIE

Deze 13 bijzondere bomen zijn vermomd als dieren en sprookjesfiguren
Als in een droom: bijzondere boomtunnels
Deze fotografe maakt van bomen poëtische kunstwerken
De bomen in dit oude bos zijn volledige bedekt onder een deken van mos