Mieke | Ouder worden doe je de hele tijd

17 oktober 2014
42

Dat we ouder worden is zeker. En als ik er zelf niet aan denk, maken anderen me het wel duidelijk. We horen het van jongs af aan. Als kleuter gebeurde dat al. “Je wordt een grote meid”, zei mijn moeder, toen ik voor het eerst met mes en vork kon eten en ik voelde me direct een stuk ouder dan mijn kleine zusje die nog gevoerd moest worden. Toen ik jaren later als kind wilde helpen met spullen dragen zei mijn vader goedkeurend: “Tjonge, jij bent al een grote meid”. En ik voelde me direct volwassen.
Zo ging het maar door. Vaak werd ik ‘groot’ genoemd, soms ‘klein’. Dat hing van de situatie af; en dan met name of het mijn ouders goed uit kwam dat ik groter werd, vermoed ik. Want toen ik op mijn vijftiende verkering kreeg, keek mijn vader me aan alsof ik daar nog vele jaren niet  oud genoeg voor zou zijn. Maar ouder wórden, dat doen we de hele tijd.
[quote text_size="medium"]
In plaats van dat ik deze promotie als een compliment beschouwde, zoals vroeger, voelde ik de eerste keer naast verwondering ook iets van teleurstelling
[/quote]
Nu ben ik wat meer op leeftijd en ondanks dat ik me soms nog steeds gewoon een grote meid voel, word ik al een hele poos ‘mevrouw’ genoemd. In plaats van dat ik deze promotie als een compliment beschouwde, zoals vroeger, voelde ik de eerste keer naast verwondering ook iets van teleurstelling. Het gebeurde in een winkel  en het winkelmeisje was uiteraard piepjong.
Mevrouw zijn is een beschermde status, maar je bent dus blijkbaar niet meer jong.  Je hebt meer verantwoordelijkheid, minder vrijheid, bent de moeder van…. en je kunt zelfs ineens oma zijn. Je kunt zelfs al oma zijn terwijl je nog hard kunt rennen en het druk hebt op je werk. Als ze altijd u tegen je zeggen in de winkel en je nooit meer tutoyeren, dan word je geloof ik echt wat ouder. Maar dat is nog niet hetzelfde als oud.
[quote text_size="medium"]
Ouder wórden is gewoon. Ouder vóelde ik me toen ik het rustiger aan moest doen
[/quote]
Je bent zo oud als je je voelt maar er ouder uit zien overkomt je. Jongeren kunnen je dat onbedoeld zeer duidelijk maken. Ik krijg bijvoorbeeld verbaasde blikken die er op wijzen dat ze het raar vinden dat ik door de kamer dans (heerlijk!). Of ze kijken me vreemd aan als ik niet weet hoe ik iets op Facebook verander (hoe kan ik me weer uitschrijven?).
Ouder worden heeft ook zo zijn nadelen. Mijn hele leven denk ik al: ik word oud. Dat dacht ik toen ik naar school ging, op kamers ging wonen, ging studeren, ging werken, vaste verkering kreeg, een huis kocht, moeder werd, carrière maakte, senior adviseur op mijn werk werd... Ouder wórden is gewoon. Ouder vóelde ik me toen ik het rustiger aan moest doen, na een reorganisatie minder te vertellen had op mijn werk en toen ik in een dorp wilde gaan wonen. Wel vlakbij een grote stad natuurlijk, want er is nog genoeg te doen.
Ouder worden doe je de hele tijd.
[hr]
Mieke Vollenhoven was 30 jaar coach, trainer en auteur. Met daarnaast een hobby als beeldend kunstenaar is ze een veelzijdige paradijsvogel. Zij ziet de uitdaging van ouder worden in het steeds meer verbinden van haarzelf met wie ze is, met wie de ander is en met de wereld die ze waarneemt. Op Paradijsvogels Magazine neemt ze u mee in deze ontdekkingstocht, in haar verhalen vergezeld van een gezonde dosis dichterlijke vrijheid. Want ouder worden is tenslotte ook maar net hoe je het bekijkt.

Lees ook:  Beroemde uitspraken over creativiteit

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings