Deze oude cementfabriek werd omgetoverd tot groene oase

24 oktober 2017
218

Toen Ricardo Bofill toevallig in 1973 een verlaten cementfabriek vlakbij Barcelona tegenkwam, zag hij direct de vele mogelijkheden die dit oude gebouw bood. Hij bouwde het grauwe complex om in een uniek en indrukwekkend huis, waar beton en natuur een prachtige combinatie vormen.

Van vervuilingsmachine naar groene oase

De fabriek, een overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog, was inmiddels gesloten en erg vervallen en verweerd. Jarenlang verbouwden Ricardo en zijn team "La Fabrica" tot een sereen woonhuis, waar de immense ruimtes bijna kerkelijk aanvoelen. Ook vermaakten ze de buitenkant tot een weelderige tuin, vol hoge palmbomen en kleine paadjes door een bos van eucalyptus. Het klimop verpakt grote delen van kale buitenmuren en door de grote en hoge ramen komt al het groen bijna naar binnen kruipen.

Dit complex transformeerde naar een groene ruimte waar geen rook uit kwam, en waar je in plaats van een rokende schoorsteen een cilinder een kunstwerk ziet.

Het gebouw dat nooit klaar is

Volgens Ricardo is zijn huis nooit af en zal het ook altijd blijven veranderen, net als zijn eigen leven en visie voor de toekomst. Met dit bijzondere pand, waar gewoond en gewerkt wordt, laat hij zien dat creativiteit eindeloos ver kan reiken. De plek waar ooit cement, vervuiling en zwaar werk centraal stonden, is nu een paradijselijke en romantische plek om tot rust te komen.

Kijk hieronder binnen en buiten bij de architect. Na de foto´s vind je ook nog een filmpje met een interview met Ricardo. Vooral dat laatste is interessant, want hij vertelt onder andere hoe hij de ruwe stijl van het complex verbond met een romantische stijl en hoe hij wonen en werken met zijn medebewoners combineert in het complex.

Ik hou niet van het uiterlijk van luxe. Ik denk dat luxe zich bevindt in ruimte, in een levensstijl, maar niet in een gouden beeld voor je gebouw.

De tuin

cement-factory-renovation-la-fabrica-ricardo-bofill-19-58b3e22c01373__880

cement-factory-renovation-la-fabrica-ricardo-bofill-58b3ee8648912__880

cement-factory-renovation-la-fabrica-ricardo-bofill-10-58b3e21591137__880

Ricardo_Bofill_Taller_de_Arquitectura_Barcelona_Spain_The_Gardens_28-1440x1081

Ricardo_Bofill_Taller_de_Arquitectura_Barcelona_Spain_The_Gardens_3-1091x1440

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ricardo_Bofill_Taller_de_Arquitectura_Barcelona_Spain_The_Gardens_21-1440x960

De binnenkant

Ricardo_Bofill_Taller_de_Arquitectura_La_Catedral_Barcelona_Spain_1-1440x592

Ricardo_Bofill_Taller_de_Arquitectura_La_Catedral_Barcelona_Spain_3-1440x1417

Bofill_266-12 001

cement-factory-renovation-la-fabrica-ricardo-bofill-4-58b3e2018e326__880

 

Lees ook:  Tuin ideeën om jouw tuin direct up te graden

Neem zes minuten pauze en geniet van nog meer inzichten in het huis en hoofd van Ricardo:

http://https://youtu.be/xUi0gIu7zm4
Kun je geen genoeg krijgen van hoge plafonds met indrukwekkende raampartijen? Bekijk dan deze prachtige fotoserie van de Nationale Bibliotheek van Frankrijk na renovatie!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De spirituele symboliek van de kraai

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings