Oud bestek krijgt tweede leven als prachtige vogelsculpturen

7836 VIEWS
Oud bestek krijgt tweede leven als prachtige vogelsculpturen

 

Waar sommige mensen in een schroothoop slechts onbruikbare oude troep denken te vinden, ziet upcycling kunstenaar Matt Wilson artistiek potentieel. De in South-Carolina woonachtige ambachtsman blaast oud zilverwerk nieuw leven in in de vorm van prachtige vogelsculpturen die eruit zien alsof ze zo weg kunnen vliegen.

Met zijn werk wil Matt een langere levensduur geven aan afgedankt materiaal. Ondanks het gebruik van slechts een minimaal aantal onderdelen, lijken Matt’s stukken de levensechte essentie van roodborstjes, uilen en andere vogels moeiteloos te vangen.

De natuurlijke vorm als uitgangspunt

Matt heeft het bijzondere vermogen de gevonden voorwerpen voor zichzelf te laten spreken in zijn werk. De natuurlijke vorm van de lepels en vorken zijn daarbij leidend in het creatieve proces; de gevouwen vleugels en lange staarten van de vogels ontstaan hieruit als vanzelf.

Alle vogelkunst van Matt is te vinden op zijn instagram. Zijn werk varieert van roodborstjes tot blauwe gaaien (ja, het duurde even voordat hij het juiste blauwe materiaal bij elkaar verzameld had) en van complexe uilen tot arenden met intimiderend gebogen vleugels. Ondanks dat Matt zijn materialen opnieuw gebruikt en transformeert zijn ze nog steeds herkenbaar; zilveren vorken zijn terug te vinden in de vleugels, voeten en staarten van de vogels.

Lees ook:  Het nest van een roodborstje

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Uil 3

Ambacht met enorm geduld

Werken met metaal vergt niet alleen vakmanschap en vaardigheden, maar misschien nog wel meer doorzettingsvermogen en geduld. Het afmaken van zijn werken omvat vaak het wachten op hét perfecte stukje materiaal. Waarna Matt met bewonderenswaardig inzicht alle losse materialen weet te combineren tot één levensecht geheel.

Het duurt jaren voordat ik alle materialen bij elkaar gevonden heb

Het overgrote deel van Matts werken zijn vogels, maar soms maakt hij een uitstapje naar insecten, vissen of zelf een octopus. Hou zijn Etsy shop in de gaten voor werk wat in de verkoop gaat!

vogeltje

Vogel staand

Vogel hand 2

Vogel hand

Twee roodborstjes simplistisch maar prachtig herkenbaar vormgegeven! Klik op de foto om af te spelen

A post shared by Matt Wilson (@airtightartwork) on

Mooi gebruik van kleur en detail voor de staart en bovenkant. Klik op de foto om het filmpje af te spelen.

Vogel rood tint

Vogel antiek oog

Papegaai driedimensionaal te bewonderen in dit filmpje, die kleur en vorm! Klik op de foto om af te spelen

 

A post shared by Matt Wilson (@airtightartwork) on

 

Papegaai

Roofvogel

Kraanvogel

Matt Wilson - group

Deze kunstenaar weet ook wel raad met schroot. Hij gebruikt duizenden schroeven om een relief te creëren van mensen, producten en gebeurtenissen. Na het beschilderen komt zijn werk bijzonder driedimensionaal tot leven.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars