Hoe vogels weten waar ze naar toe moeten vliegen

9 mei 2018
216

Iedereen vraagt zich wel eens af hoe vogels weten waar ze naar toe moeten vliegen. Hoe werkt hun oriëntatie wanneer zij gaan migreren? Uit twee onderzoeken blijkt dat we het antwoord op die vraag moeten zoeken in de ogen van de vogels. Klinkt logisch maar het is nog best een ingewikkeld verhaal.

Oriëntatie op magnetische velden

Uit wetenschappelijke publicaties van de Universiteit van Oldenburg (Duitsland) en de Universiteit van Lund (Zweden) blijkt dat vogels zich kunnen oriënteren door een bepaald eiwit in hun ogen. Dat eiwit maakt het mogelijk om magnetische velden te 'zien' en te 'lezen'. De Duitse universiteit deed onderzoek naar het verschijnsel bij roodborstjes en de Zweedse bij diamantvinken.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

orientatie 5

Hoe werkt dat dan?

Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat het eiwit (Cry4) onder de fotoreceptoren valt. Een fotoreceptor is een speciaal type zenuwcel - aanwezig in het netvlies - die in staat is om licht om te zetten in zenuwimpulsen. Dieren en planten hebben fotoreceptoren en het blijkt dat vooral licht met een lage golflengte (blauw en ultraviolet) een reactie oplevert. Het eiwit Cry4 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het slaap-waakritme en bij het opsporen door vogels van magnetische velden.

Omdat het eiwit Cry4, in tegenstelling tot andere receptoren, constant blijft tijdens het tikken van de interne klok die het slaapritme regelt, wordt door de wetenschappers aangenomen dat dit eiwit er voor zorgt dat magnetische velden (lage golflengte) worden waargenomen. Die theorie wordt ook nog een bevestigd door de ontdekking dat Cry4 zich in het meest lichtgevoelige gebied van het netvlies bevindt. Bovendien blijkt dat roodborstjes het eiwitgehalte kunnen opvoeren tijdens de migratie. Vogels die niet migreren hebben deze eigenschap niet.

Lees ook:  De 5 dingen die creatieve mensen anders doen

Artikel gaat verder onder de afbeelding

orientatie 4

Kunnen wij zien wat vogels zien?

We kunnen ons jammer genoeg alleen maar een voorstelling maken van wat een vogel ziet als hij vliegt. De wetenschapper Klaus Schulten heeft in 1978, toen hij onderzoek deed naar het bestaan van magneetveldsensoren, geprobeerd een en ander  in kaart te brengen. De afbeelding hieronder is het resultaat van zijn werk. Neem even de tijd om het te bestuderen ...

orientatie 1

Landkaarten en trekvogels ... dat gaat goed samen. Zo moet kunstenares Maude White ook hebben gedacht bij het maken van haar verfijnde werken van papier.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings