Een ode aan de orchidee in bijzondere glaskunst

1174 VIEWS
Een ode aan de orchidee in bijzondere glaskunst

Orchideeën zijn prachtige bloemen die in alle kleuren vormen en maten voorkomen. Dat ontdekte de Britse kunstenares Laura Hart ook. Ze besloot haar passie voor glaskunst en orchideeën samen te voegen in een prachtig kunstproject.

Een krachtige passie voor orchideeën

Op een gegeven moment had Laura ongeveer 70 orchideeën in haar bezit. Tijdens de bloeiperiode van de planten werd ze bijna bedwelmd door de explosie van geuren en kleuren in haar atelier. Ze vind de perfecte symmetrie van de bloemen erg boeiend. De orchidee, met ongeveer 28.000 verschillende soorten, is een van de beste voorbeelden van natuurlijke selectie. Hij slaagt er bijzonder goed in om elke keer de bestuivers naar zich toe te lokken.

En een bescheiden obsessie voor glaskunst

Laura heeft veel kunstvormen uitgeprobeerd voordat ze bij glaskunst terechtkwam. Op twaalfjarige leeftijd begon Laura met het maken van olieverfschilderijen. Daarna neigde ze meer naar borduren om vervolgens aan de slag te gaan met verschillende video producties. Het renoveren van erfgoed gebouwen volgde en in haar veertigste levensjaar kreeg ze een fascinatie voor 3D animaties maken. Op haar vijftigste ontdekte ze eindelijk de wondere wereld van het glas. Omdat ze het proces wilde leren heeft ze vele getalenteerde glaskunstenaars bestudeerd om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Hier begon haar bescheiden obsessie.

Lees ook:  Glasblaaskunst in optima forma

De orchideeën zijn zo gedetailleerd mogelijk

Laura maakt elk bloemblad afzonderlijk en ze gebruikt glaspoeders in verschillende kleuren voor het eerste bakproces. Nadat de kleine haarvaatjes zijn aangebracht worden de bloemen gezandstraald om een satijnen glans te krijgen. Vervolgens worden de orchideeën gecoat met een waterdichte spray om de kleuren te laten knallen en vingerafdrukken te voorkomen. De andere details, zoals de meeldraden en helmknoppen worden later toegevoegd. Daarna gaat de bloem nog een keer in de oven zodat het een geheel wordt.

Geïnspireerd door de schoonheid en vindingrijkheid van deze ongeëvenaarde plantensoort probeer ik deze ongelooflijke bloemen zo natuurgetrouw en authentiek mogelijk na te bootsen. Daarnaast probeer ik mijn eigen artistieke interpretatie toe te voegen.

De orchideeën hebben een diameter van 30 centimeter en hebben allemaal hun eigen unieke kleurvariaties en nuances. Laura wil op die manier een eerbetoon geven hun subtiele evolutionaire aanpassingen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

orchideeën

Ben je ook zo’n fan van prachtig glaswerk? Bekijk dan ook zeker deze glaskunst die net zo groot is als je duim!

 

MEER INSPIRATIE

Een strand vol ‘natuurlijke’ knikkers
Er stroomt een rivier van glas door deze handgemaakte houten tafels
Bijzondere glaskunst zo klein als je duim
Deze boomstammen krijgen een nieuw leven als prachtige vaas