De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

22 februari 2024
68
orakels

De Griekse mythologie is een rijke bron van verhalen en goden. Binnen deze verhalen speelden orakels een belangrijke rol. Ze diende als een brug tussen de wereld van de goden en de wereld van de mensheid. In onderstaand artikel gaan we verder in op de betekenis van orakels, verkennen we de wijsheid van oude orakels en lichten we het beroemde orakel van Delphi toe

Orakel betekenis

Orakels zijn plekken die aan de goden gewijd zijn. Mensen kwamen hier advies en goedkeuring vragen voordat ze ergens aan begonnen. Denk hierbij aan oorlogen, het vestigen van een kolonie, het aangaan van een huwelijk, het vaststellen van nieuwe wetten en het oplossen van religieuze meningsverschillen.

De voorspellingen die orakels brachten werden aan de mensen overgedragen middels een tussenpersoon, die meestal een priester of priesteres was, bekend was als het orakel. Deze persoon bracht de voorspelling terwijl hij of zij in een soort trance was en de wil van de goden interpreteerde. De voorspellingen waren voor cryptisch en konden op veel manieren geïnterpreteerd worden.

Tegenwoordig worden orakels vaak gekoppeld aan astrologie. Lees hier meer over sterrenbeelden in de Griekse mythologie.

De wijsheid van oude orakels


Orakels zijn een belangrijke factor in de Griekse Mythologie. Voor veel mensen die lang in onzekerheid geleefd hadden, was het een zegen om eindelijk raad aan een orakel te vragen. De plekken diende als belangrijke centra voor spirituele raadpleging en hadden een grote invloed op persoonlijke en politieke beslissingen. Veel gebeurtenissen in de Griekse geschiedenis zouden nooit plaatsgevonden hebben als een orakel dit niet eerder voorspeld had. Denk bijvoorbeeld aan de profetie die gedaan werd over de dood van koning Akrisios door zijn kleinzoon Perseus.

Lees ook:  Alles wat je wilt weten over slow fashion

Naast voorspellers van de toekomst waren orakels ook bronnen van wijsheid en begeleiding. Hoewel hun adviezen vaak raadselachtig waren, boden ze inzicht in de complexiteit van het leven en de ondoorgrondelijke wil van de goden. De uitspraken van orakels zetten mensen aan tot zelfreflectie, mensen werden aangemoedigd om bij zichzelf naar een antwoord te zoeken.

Orakels

Het orakel van Delphi

Op de berg Pernassus, bevindt zich het vroegere orakel van Delphi, misschien wel het beroemdste orakel uit de Grieks oudheid. Het orakel is gewijd aan de god Apollo, god van de profetie, kunst en licht en trok mensen van over de hele wereld naar zich toe die op zoek waren naar de begeleiding van een god.

Priesteres Pythia

De tussenpersoon in dit orakel was de priesteres Pythia. Ze gaf onder invloed van bedwelmende gassen antwoord op vragen van personen die haar kwamen bezoeken. Echter, haar antwoorden waren vaak maar onverstaanbaar gebrabbel in verband met de gevolgen die de gassen op haar hadden. Er waren enkele priesters aangesteld om haar gebrabbel te vertalen naar een boodschap die beter te verstaan was.

Welke bedwelmende gassen werden gebruikt?

In 2001 werd de ruimte onder de tempel van Apollo onderzocht. Deze onderzoeken toonden aan dat de rotsige bodem onder het orakel de stof etheen bevat, beter bekend als ethyleen. Dit is een gas waar je high van kunt worden. Een Amerikaanse anesthesiste stelde aan het begin van de twintigste eeuw vast dat je, blootgesteld aan een hoge dosis van deze stof, onverstaanbaar werd en de controle over je ledematen verloor. Ook zou je levensverwachting er razendsnel op achteruit gaan. Pythia had dan ook geen lange levensverwachting.

Lees ook:  Inemuri, slapen terwijl je aanwezig bent

Koning Croesus en zijn vraag aan het orakel

Een bekend persoon in de geschiedenis die het orakel van Delphi bezocht heeft is koning Croesus van Lydië. Hij bezocht het orakel met de vraag of het verstandig was om een oorlog te starten met de Perzische koning. Hij kreeg als antwoord dat er een groot rijk ten onder zou gaan als hij dit door zou zetten. Echter, koning Croesus heeft dit helemaal verkeerd geïnterpreteerd. Hij is aan de oorlog gedoemd om te verliezen. Lydië werd een provincie van het Perzische rijk en koning Croesus eindigde op de brandstapel.

Het einde van de orakels


De opkomst van het Christendom heeft ervoor gezorgd dat de orakels geen recht meer van bestaan hebben. In 357 na Christus heeft keizer Constantijn een verbod uitgebracht op waarzeggerij en orakels. In 362 na Christus wilde keizer Julianus nog weten wat er voor Delphi kon gebeuren, echter kreeg hij het volgende antwoord: ‘’ Meldt de koning, dat het gaaf gebouwde huis in verval is geraakt. Phoebus Apollo is geen toevlucht meer, de heilige laurier verwelkt. Zijn bronnen zwijgen voor altijd; verstomd is het murmelen van het water’’.

Meer weten over een Griekse Mythologie zoals de sirenen? Daar hebben wij ook een blog over geschreven!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down