Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei....

14 juni 2018
459

Sierlijke, glooiende ronde vormen. Glad afgewerkte holtes. Schaduwrijke groeven en weerspiegelende oppervlaktes. Je zou zweren dat het keramiek is. Maar niets in minder waar. Maria van Kesteren snijdt objecten uit hout. De minimalistische objecten die zij uit een stuk iep, linde of esdoorn laat ontstaan zijn van een bedrieglijke eenvoud: ze geven spanning en dwingen de beschouwer tot eindeloos kijken.

Roeping

Ze ontdekte haar roeping toen ze eind jaren '50 in de leer ging bij de Nederlandse houtdraaier Henk van Trierum. Sindsdien wijdt Maria Van Kesteren (Leiden, 1933) zich aan het ambacht waarbij hout met behulp van een houtdraaibank wordt weggesneden. Vanuit een fascinatie voor de cirkelvorm brengt zij massieve objecten tot leven. 

Verhaal gaat verder onder afbeelding

houtdraaien

Gezichtsbedrog

In het werk van Maria gaat alle aandacht uit naar de vorm. Alles wat hiervan afleidt, zoals kleur en structuur, daar wordt bewust afstand van gedaan.

“Ik ben houtdraaier, hout is mijn medium. Ik beheers het, het voelt lekker aan en het ruikt heerlijk. Helaas heeft hout ook twee eigenschappen waar ik niet blij mee ben: kleur en structuur. Dat stoort, omdat het afleidt van de vorm.”

Het materiaal dat ondergeschikt is geraakt aan de vorm gaat gepaard met een illusie: het hout herken je niet of nauwelijks terug. Zo lijken onderstaande objecten eerder van keramiek of klei dan van hout.

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen 

hout kunst houtdraaien

hout kunst houdraaien

houtdraaien20

mariavankesteren9

De magie van eenvoud

Maria wordt geraakt door en is altijd bezig met vormindrukken die zowel uit musea, architectuur als uit het dagelijks leven kunnen komen.

“Een opgeblazen band, een klinkerweg of een strak gesnoeide struik kunnen al boeiend zijn.”

De kunstenares voelt zich uitgedaagd om de vele variaties op de cirkel te onderzoeken. Met sterk gevoel voor contrast, lijnen en schaduw, geeft ze haar objecten kleine details mee. Met groeven, gleuven, spleten of holtes creëert zij optische illusies die nieuwsgierig maken en spanning opwekken. Ze gaat daarbij nooit zo ver dat spanning verloren gaat. Maria weet de kunst van de eenvoud en het weglaten als geen ander te beheersen. 

Lees ook:  Deze modellen zijn nog lang niet met pensioen

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

houtdraaien

hout kunst houtdraaien

houtdraaien

houtdraaien

Naast houtdraaien is Maria actief als glaskunstenaar, sieraadontwerper en creëert zij objecten van geglazuurd aardewerk. Tot 14 juli 2018 zijn objecten van Van Kesteren te bezichtigen tijdens de expositie bij Waanders In de Broeren, Zwolle. 

Nog meer houtkunst bewonderen? Bekijk dan hier hoe de kunstenaar Gabriel Schama prachtige geometrische kunstwerken maakt van hout. 

Afbeeldingen zijn afkomstig uit het boek Om de Vorm of verkregen via het Gemeentemuseum Den Haag.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down