Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei….

1947 VIEWS
Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei….

Sierlijke, glooiende ronde vormen. Glad afgewerkte holtes. Schaduwrijke groeven en weerspiegelende oppervlaktes. Je zou zweren dat het keramiek is. Maar niets in minder waar. Maria van Kesteren snijdt objecten uit hout. De minimalistische objecten die zij uit een stuk iep, linde of esdoorn laat ontstaan zijn van een bedrieglijke eenvoud: ze geven spanning en dwingen de beschouwer tot eindeloos kijken.

Roeping

Ze ontdekte haar roeping toen ze eind jaren ’50 in de leer ging bij de Nederlandse houtdraaier Henk van Trierum. Sindsdien wijdt Maria Van Kesteren (Leiden, 1933) zich aan het ambacht waarbij hout met behulp van een houtdraaibank wordt weggesneden. Vanuit een fascinatie voor de cirkelvorm brengt zij massieve objecten tot leven. 

Verhaal gaat verder onder afbeelding

houtdraaien

Gezichtsbedrog

In het werk van Maria gaat alle aandacht uit naar de vorm. Alles wat hiervan afleidt, zoals kleur en structuur, daar wordt bewust afstand van gedaan.

“Ik ben houtdraaier, hout is mijn medium. Ik beheers het, het voelt lekker aan en het ruikt heerlijk. Helaas heeft hout ook twee eigenschappen waar ik niet blij mee ben: kleur en structuur. Dat stoort, omdat het afleidt van de vorm.”

Het materiaal dat ondergeschikt is geraakt aan de vorm gaat gepaard met een illusie: het hout herken je niet of nauwelijks terug. Zo lijken onderstaande objecten eerder van keramiek of klei dan van hout.

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen 

hout kunst houtdraaien

hout kunst houdraaien

houtdraaien20

mariavankesteren9

De magie van eenvoud

Maria wordt geraakt door en is altijd bezig met vormindrukken die zowel uit musea, architectuur als uit het dagelijks leven kunnen komen.

“Een opgeblazen band, een klinkerweg of een strak gesnoeide struik kunnen al boeiend zijn.”

De kunstenares voelt zich uitgedaagd om de vele variaties op de cirkel te onderzoeken. Met sterk gevoel voor contrast, lijnen en schaduw, geeft ze haar objecten kleine details mee. Met groeven, gleuven, spleten of holtes creëert zij optische illusies die nieuwsgierig maken en spanning opwekken. Ze gaat daarbij nooit zo ver dat spanning verloren gaat. Maria weet de kunst van de eenvoud en het weglaten als geen ander te beheersen. 

Verhaal gaat verder onder de afbeeldingen

houtdraaien

hout kunst houtdraaien

houtdraaien

houtdraaien

Naast houtdraaien is Maria actief als glaskunstenaar, sieraadontwerper en creëert zij objecten van geglazuurd aardewerk. Tot 14 juli 2018 zijn objecten van Van Kesteren te bezichtigen tijdens de expositie bij Waanders In de Broeren, Zwolle. 

Nog meer houtkunst bewonderen? Bekijk dan hier hoe de kunstenaar Gabriel Schama prachtige geometrische kunstwerken maakt van hout. 

Lees ook:  Stille reflectie

Afbeeldingen zijn afkomstig uit het boek Om de Vorm of verkregen via het Gemeentemuseum Den Haag.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie
Hoe je aluminiumfolie kan omtoveren tot perfecte glanzende ballen