Opruimtips

22 juli 2021
410
Opruimtips

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, en dat is niet voor niets. In een schone en rustige omgeving kun je jezelf veel beter concentreren. Daarnaast is het leven in een opgeruimd huis nét wat comfortabeler dan in een huis dat vol ligt met rotzooi. Er komt echter een hele hoop kijken bij het opruimen van een huis en het is een taak die eigenlijk nooit helemaal klaar is. Daarom is het geen overbodige luxe om van het opruimen van je huis een snelle maar effectieve activiteit te maken. Hoe je ervoor kan zorgen dat je huis binnen no time netjes en opgeruimd is? Dat vertellen we graag aan de hand van deze 10 opruimtips!

Eigen rommel opruimen

Als je met meerdere personen in één huishouden leeft, is het zeker aan te raden om deze regel zo snel en vroeg mogelijk in te voeren: iedereen moet zijn eigen rommel opruimen! Door ervoor te zorgen dat iedereen zijn eigen rotzooi achter zich aan opruimt, bespaart je dit een hoop tijd. Maak van het opruimen een spelletje (of een wedstrijdje), dit stimuleert (jonge) kinderen om extra goed hun best te doen tijdens het opruimen. Heeft je man of je puber een keer zélf de sokken in de wasmand gegooid? Geef dan zeker een complimentje, wellicht doen ze dit dan vaker.

Maak het leuk

Dat je opruimen niet altijd even leuk vindt, is helemaal oké. Maak er het beste van door je favoriete muziek op te zetten tijdens het opruimen. Zo kun je dansend en zingend genieten van de lekkerste nummers, terwijl je ook nog eens je huis opruimt. De tijd zal een stuk sneller gaan!

Lees ook:  Dit zijn de mooiste planten voor in huis

Kookwekker

Spreek met jezelf een realistische tijd af voor taken tijdens het opruimen. Zet bijvoorbeeld een kookwekker op 15 minuten per klus en begin met opruimen. Als de kookwekker afgaat, is het tijd om door te gaan naar de volgende klus. Zo heb je voor jezelf een stok achter de deur en kun je een stuk sneller en efficiënter te werk gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

De woorden voorkomen is beter dan genezen zijn ook voor het opruimen van je huis zeker van toepassing. Zorg ervoor dat alles in huis een vaste plek heeft, zodat niet alles overal rondslingert. De jassen horen netjes aan de kapstok, speelgoed in de kast, schoenen in een rek of kast, etc. Een ander pluspunt van spullen op een vaste plek leggen is dat de spullen minder snel kwijt kunnen raken. Als jij je sleutels en andere spullen die je vaak gebruikt telkens op dezelfde plek neerlegt, spendeer je geen uren meer aan het zoeken naar de autosleutels, bril of telefoon. Wel zo handig!

Beetje bij beetje

’s Avonds wil je natuurlijk het liefste je favoriete serie kijken en even helemaal ontspannen. Daar wordt het huis echter niet schoner of opgeruimder van. Door iedere dag een beetje op te ruimen, voorkom je dat de rommel zich opstapelt en dat je uiteindelijk uren werk nodig hebt om het huis op te ruimen. Taken zoals rolluiken schoonmaken of grondig de bank schoonmaken hoeven echt niet iedere week te gebeuren, dus pak het vooral niet te groots aan. Trek een paar keer per jaar een dag uit voor de grote schoonmaak, de rest van de tijd heb je vast genoeg aan telkens kleine beetjes opruimen.

Lees ook:  Hierom is opruimen super belangrijk!

Verdeel de taken

Deze opruimtip geldt ook voor mensen met meerdere personen in het huishouden. Verdeel de taken zodat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een opgeruimd huis. Kinderen vanaf een bepaalde leeftijd kunnen best verantwoordelijk zijn voor een (licht) huishoudelijk taakje. Laat ze bijvoorbeeld eens de vuilniszak naar de container brengen of iets opbergen wat eigenlijk niet van hun is. Afsluitbare plastic kratten zijn een echte must have voor huishoudens met kinderen, omdat hier veel in opgeborgen kan worden. Zo kun je er bijvoorbeeld allemaal speelgoed in kwijt, maar zijn plastic bakjes in de keuken ook heel handig.

Stapelmethode

Pas de stapelmethode toe en je werkt zo door administratie, achterstallige post en bergen oude kranten heen. Deze methode houdt in dat je zoveel mogelijk stapeltjes maakt als nodig en deze een naam geeft: bijvoorbeeld belangrijk, lopend, afgehandeld of weg. Zo weet je precies wat weggegooid kan worden en creëer je overzicht van zaken waar je nog aandacht aan moet besteden. Een nee-nee sticker op de brievenbus bespaart ook veel kilo’s papierwerk.

Rolluiken schoonmaken

Genoeg opbergplekken

Al eerder zijn de voordelen van afsluitbare plastic kratten benoemd. Deze zijn handig omdat er veel spullen in opgeborgen kunnen worden en het ervoor zorgt dat het huis er netjes uitziet. Een kast is ook erg handig om extra opbergplek te creëren. Zorg hierbij voor een dichte kast in plaats van een open kast, dit oogt meteen een stuk minder rommelig.

Maak plaats voor nieuwe spullen

Een goede regel om ervoor te zorgen dat je niet te veel spullen in huis hebt, is door steeds iets weg te gooien of geven als je iets nieuws koopt. Zo voorkom je dat de kledingkast uitpuilt met kleding die je eigenlijk toch niet meer draagt en blijven de opbergplekken in huis enigszins netjes. Er wordt ook meer overzicht gecreëerd in de spullen die je bezit.

Lees ook:  Je huis netjes houden

Weggeven of weggooien

Om even door te gaan op de vorige opruimtip, spullen weggeven of weggooien is echt heel zinvol voor een opgeruimd huis. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder dat je hoeft op te ruimen. Als je steeds maar meer spullen erbij blijft kopen, stapelt de rommel zich op en komt er ook steeds weer nieuwe rommel bij.

Met deze supersnelle opruimtips zorg je voor een netjes en opgeruimd huis!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down