Op wereldreis met vliegangst

18 oktober 2023
55
vliegangst

Een wereldreis maken is voor velen een droom die uitkomt, een kans om nieuwe culturen te ontdekken, onbekende landschappen te verkennen en een schat aan herinneringen te creëren. Maar wat als de gedachte aan vliegen alleen al je hart sneller doet kloppen van angst? Het is vrijwel onmogelijk om de wereld over te reizen zonder te vliegen. Vliegangst kan voor veel paradijsvogels dus de reden zijn dat ze hun droom niet waar kunnen maken. Maar moet deze angst werkelijk een einde maken aan je reislustige ambities?

In deze tekst duiken we in de wereld van vliegangst, verkennen we de oorzaken ervan en bieden we oplossingen om toch die wereldreis te kunnen maken, ongeacht de angsten die op de loer liggen.

Wat is vliegangst?

Vliegangst is een intense angst of fobie voor vliegen. Hoewel vliegen een van de veiligste vormen van transport is, kan de gedachte alleen al voor sommigen verlammend werken. Deze angst kan variëren van mild ongemak tot ernstige fobieën die iemand ervan weerhouden überhaupt te reizen. Het is belangrijk om te begrijpen dat vliegangst vaak niet alleen gaat over de angst om te vliegen zelf, maar ook over gevoelens van controleverlies, claustrofobie of hoogtevrees.  

Oorzaken van vliegangst
Er zijn tal van redenen waarom iemand bang zou kunnen zijn om te vliegen, waaronder eerdere traumatische ervaringen, de angst voor het onbekende, of gewoon de fysieke sensatie van het vliegen.

Lees ook Werkvakantie - wat is er mogelijk?

vliegangst overwinnen

Overwinnen van je angsten

Voor velen staat vliegangst gelijk aan het missen van avonturen, nieuwe culturen en onvergetelijke herinneringen. Maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het mogelijk om deze angst te overwinnen! Veel mensen kiezen ervoor om geleidelijk aan hun angst te confronteren, te beginnen met korte vluchten en deze geleidelijk uit te breiden.

Lees ook:  Beter slapen: zo doe je dat!

Anderen vinden baat bij professionele hulp, zoals cognitieve gedragstherapie of zelfs hypnotherapie. Deze vorm van therapie kan je helpen de negatieve gedachtepatronen die je angst veroorzaken te herkennen en te veranderen. Een therapeut kan je helpen je gevoelens te begrijpen en strategieën aanreiken om met je angst om te gaan.

Ontspanningstechnieken
Tijdens of voor de vlucht, kunnen meditatie, diepe ademhaling en mindfulness helpen om je zenuwen te kalmeren. Het is ook nuttig om meer te leren over vliegen en de veiligheidsmaatregelen die luchtvaartmaatschappijen nemen. Door jezelf voor te bereiden en uit te rusten met kennis, kan de gedachte aan vliegen minder intimiderend worden, waardoor de weg vrijkomt voor die langverwachte wereldreis.

Voorbereiden op je wereldreis

Dat gezegd hebbende gaan angsten niet zomaar weg. Wel heb je nu misschien wat nieuwe tips en trucs geleerd om er mee om te kunnen gaan. Met de juiste voorbereidingen kan namelijk zelfs iemand met de meest intense vliegangst zijn vleugels uitslaan en de wereld ontdekken. Wellicht vraag je je af welk eiland nog paradijsvogels in het wild heeft. Maar hoe zit dat nu tijdens de reis zelf? Hieronder bespreken we zaken die je wel onder controle hebt en kan personaliseren zoals jij dat wilt.

Het kiezen van de juiste luchtvaartmaatschappij

Het zorgvuldig kiezen van het juiste vliegveld kan verrassend effectief zijn in de strijd tegen vliegangst. Elk vliegveld heeft zijn eigen karakter, faciliteiten en atmosfeer. Sommige vliegvelden zijn kleiner en minder hectisch, wat een kalmerende invloed kan hebben op nerveuze reizigers. Andere vliegvelden bieden speciale lounges of rustige gebieden waar men zich kan ontspannen en aan de drukte kan ontsnappen. Veel mensen kiezen door deze redenen snel voor een vakantie vanaf Weeze Airport te plannen.

Lees ook:  Op wereldreis: Hoe bereid jij je voor?

De optimale reis
Ook kan de keuze voor een bepaald vliegveld de noodzaak van het nemen van meerdere vluchten of lange overstaptijden verminderen. Een directe vlucht vanaf een goed georganiseerd en klantvriendelijk vliegveld kan de algehele reiservaring aanzienlijk verbeteren, waardoor reizigers met vliegangst zich meer op hun gemak voelen en minder stress ervaren. Door je vooraf in te lezen en het vliegveld te kiezen dat het beste bij je behoeften past, kun je een positieve stap zetten in de richting van een angstvrije reiservaring.

Lees hier meer over de statistieken en veiligheidsmaatregelen van reizen met het vliegtuig.

comfort tegen vliegangst

Aan boord: jezelf op je gemak voelen

Je comfortabel voelen in het vliegtuig kan ook een aanzienlijk verschil maken voor mensen met vliegangst. Het begint al bij het kiezen van je stoel: sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld geruster bij het raam, waar ze een gevoel van ruimte hebben en de horizon kunnen zien, terwijl anderen de voorkeur geven aan een gangpadstoel, zodat ze gemakkelijk kunnen opstaan en bewegen. Het meenemen van vertrouwde voorwerpen, zoals een favoriet boek, zachte kussens of zelfs een deken, kan ook helpen om een persoonlijke, geruststellende ruimte te creëren.

Handige hulpmiddelen
Geluiddempende koptelefoons kunnen de geluiden van het vliegtuig dempen en ontspannende muziek of meditaties kunnen kalmerend werken. Voorafgaand aan de vlucht kan het nuttig zijn om met het cabinepersoneel te praten over je angsten; ze zijn vaak getraind om passagiers te ondersteunen en kunnen extra geruststelling bieden. Door jezelf te omringen met comfort en een veilig gevoel te creëren, kun je de triggers van vliegangst verminderen en een meer ontspannen vluchtervaring hebben.

Lees ook:  7 kleine tips om een start te maken met een afvalvrij leven

Lees hier ook onze blog over hoe je snel een vakantiepotje kunt opbouwen.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down