Op vakantie naar de Duitse Wadden: de Oost-Friese waddeneilanden

30 november 2020
985
Duitse Wadden

Even uitwaaien op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog? De Waddeneilanden zijn bij menig Nederlander geliefd voor een paar dagen rust en ruimte. Maar daarvoor hoeven we ons niet te beperken tot Nederlands grondgebied. Ook onze oosterburen hebben namelijk prachtige eilanden. We geven tips voor een bezoek aan de Duitse Wadden.

Verdeeld over de noordkust van Duitsland liggen tientallen Waddeneilanden. Het Duitse waddengebied loopt van Borkum, net over de grens, tot Sylt in het noordoosten, voor de kust van Denemarken. Het deel van de Duitse Wadden dat aansluit op ons waddengebied wordt ook wel de Oost-Friese Waddeneilanden genoemd.

De Oost-Friese Waddeneilanden

Dit deel van de Duitse Wadden bestaat uit zeven eilanden: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. Borkum ligt het dichtst bij Nederland en is rechtstreeks vanuit de Eemshaven te bereiken. Net als de Nederlandse Wadden zijn de Duitse Wadden allemaal een ideale bestemming om van de natuur te genieten, maar kennen ze tegelijkertijd ook onderling verschil.

Duitse Wadden

Borkum © Uwe Jelting/Unsplash

Borkum: de grootste en meest levendige

Vanwege de ligging is Borkum het meest bekende eiland van de Duitse Wadden onder Nederlandse vakantiegangers. Het is met ruim 30km2 tevens het grootste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Je kunt hier heerlijke wellnessweekendjes boeken, lange strandwandelingen maken, zeehonden spotten en het treintje pakken tussen de haven en de stad. Borkum is per veerboot in 30 minuten te bereiken vanuit het Nederlandse Eemshaven, of vanuit het Duitse Emden in ongeveer een uur.

Juist: klein maar fijn

Het volgende eiland is Juist, dat met name opvalt door zijn vorm: het eiland is 17 kilometer lang maar tijdens vloed slechts 500 meter breed! Auto’s zijn hier niet toegestaan, dus pak de fiets en geniet van de rust. Veerdiensten varen alleen bij hoog tij; vanuit Norddeich doe je er dan ongeveer anderhalf uur over.

Lees ook:  Seychellen: Tropisch Afrikaans Paradijs

Duitse Wadden

Juist © Florian Wehde & Ibrahim Rifath/Unsplash

Norderney: natuurparadijs en kuuroord

Natuurliefhebbers zitten goed op het eiland Norderney. Maar liefst 85% van het hele eiland valt onder het Nationale Park Nedersaksische Waddenzee, waardoor het beschermd gebied is. Die natuur verken je het beste per fiets; er ligt op Norderney ruim 80km aan fietspaden die door de duinen, langs de kust en dwars over het eiland slingeren. Norderney staat verder bekend als kuuroord: je kunt er het Bademuseum bezoek en het grootste Thalassobad van heel Duitsland. Het eiland is vanuit Norddeich binnen een uur met de ferry te bereiken.

Duitse Wadden

Uitzicht op een windpark vanaf Norderney © Dominik Luckmann/Unsplash

Baltrum: wandelen en surfen

Op Baltrum laat je het liefst de fiets staan en ga je juist wandelend de natuur in. Het eiland is met 5km lang bij 1,5km breed de kleinste van de Oost-Friese Waddeneilanden. Kitesurfers verkiezen Baltrum graag boven de andere Duitse Wadden want dankzij de zandbanken kan je hier heerlijk surfen. Dat geldt overigens ook voor windsurfen én voor Stand up Paddle. Baltrum is autovrij en te bereiken vanuit de haven van Nessmersiel.

Duitse Wadden

Baltrum © Thomas Stephan/Unsplash

Langeoog: Voor ieder wat wils

Het eiland Langeoog is groot genoeg om je een paar dagen te vermaken en heeft daarvoor ook meer dan genoeg bezienswaardigheden. De lange stranden zijn opgedeeld in zones zodat je precies weet waar je terecht kunt om te ontspannen met het gezin, met de hond te wandelen of juist actief te zijn met een vlieger. Langeoog kent diverse leuke horecagelegenheden met terrassen en voor uitstapjes zit je goed in Ostende, waar je vanuit een hut zeehonden en talloze vogelsoorten kunt spotten. Op zoek naar een mooi uitzicht over het eiland en de Waddenzee? Beklim dan de watertoren of de Melkördüne! Langeoog is per veerboot vanuit Bensersiel in een uurtje te bereiken.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over Mljet, Kroatië

Duitse Wadden

Wildlife op Langeoog © Nicolai Durbaum/Unsplash

Spiekeroog: groen, groener, groenst

Het kleine eiland Spiekeroog onderscheidt zich van de andere Duitse Wadden door haar opvallend groene landschap. Hier zijn het niet alleen de stranden en duinen die het beeld bepalen, maar ook de vele eiken- en dennenbossen. Je vindt op dit groene eiland ook het hoogste punt van Oost-Friesland: de Wittdün van ruim 24 meter. Een andere trekpleister is de Museumspferdebahn: deze trein wordt door paarden getrokken. Mooie paardrijtochten kan je ook maken over het strand. Spiekeroog is autovrij en vanuit Neuharlingersiel bereikbaar per ferry in 45 minuten.

Duitse Wadden

Spiekeroog © Rudy2006/Pixabay

Wangerooge: vuurtorens en vintage treinen

Het meest oostelijke eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden is Wangerooge. Dit op een na kleinste eiland is vooral populair onder wandelaars. Daarnaast vind je er ook een populaire golfbaan. Een aanrader tijdens een bezoek aan Wangerooge is de eilandtrein: de trein is meer dan honderd jaar oud en  ideaal om het autovrije eiland te verkennen. Ondanks de kleine omvang heeft het eiland drie vuurtorens. In de Alte Leuchtturm zit tegenwoordig een museum gevestigd met een uitkijkplatform en de Westturm is nu een jeugdherberg. Wangerooge is ook het meest afgelegen eiland: een ritje per ferry vanuit Harlesiel duurt 80 minuten.

Duitse Wadden

Panoramische wandelpaden op Wangerooge ©Olle August/Pixabay

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down