Op ontdekkingstocht door literair Amsterdam

8 november 2015
259

[quote text_size="medium"]
"Toen ik de oude man die in het Vondelpark stond enige meters gepasseerd was, riep hij me na: 'Hé, kom eens hier.' Ik draaide me om en liep naar hem toe. 'Wat is er?' vroeg ik. 'O nee, ik bedoel u niet,' antwoordde hij. 'Ik bedoel m'n hondje. Die kleine zwarte daar."
[/quote]
Het gehele Vondelpark wordt bedekt door een citaat van Carmiggelt, over de Singelgracht slingert een citaat van Martin Bril. En op de Dam prijkt een tekst van Theo Thijssen. Vier jaar lang zocht Erik Nieuwenhuis samen met Louis stiller en Yolanda Huntelaar naar citaten over specifieke plekken in Amsterdam.
Iedereen kent 'domweg gelukkig in de Dapperstraat' en de Sarphatistraat is onlosmakelijk verbonden met Nescio, maar hoe zit het met de Bos en Lommerweg bijvoorbeeld, in Amsterdam-West? Daar ontdekten ze zomaar een citaat van Mensje van Keulen:
[quote text_size="medium"]
"Amsterdam was raadselachtig; een weg waar meer huizen dan bomen stonden, heette daar bijvoorbeeld Bos en Lommerweg"
[/quote]
Uiteindelijk vullen 450 citaten van 250 schrijvers de prachtige literaire citatenkaart met de titel 'Leesbaar Amsterdam'. Vier jaar zoekwerk in de literaire archieven, maar het resultaat mag er zijn. Een spannende kaart om uren naar te turen, of om mee te nemen tijdens een wandeltocht door de hoofdstad.
Voor sommigen een feest der herkenning, voor bijna iedereen (ook) een literaire ontdekkingstocht. Loop van Remco Campert (Centraal station) via Gerrit Komrij (Nieuwezijds Voorburgwal) naar J.J. Voskuil (Raadhuisstraat), om uiteindelijk uit te komen bij bijvoorbeeld Anne Frank (Prinsengracht):
[quote text_size="medium"]
"Op de Prinsengracht aangekomen nam Miep ons gauw mee naar boven, het Achterhuis in"
[/quote]
Het volgende project? Een literaire citatenkaart van Nederland natuurlijk. Maar eerst zoveel mogelijk mensen laten genieten van literair Amsterdam. De kaart is verkrijgbaar als boekje, als gevouwen plattegrond, als A0 poster en zelfs als behang! Bestellen kan via de site van Leesbaar Amsterdam'.
[hr]
literaire citatenkaart
literaire citatenkaartliteraire citatenkaart

Lees ook:  15x inspirerende quotes van Albert Einstein

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings