Op ontdekkingstocht door literair Amsterdam

2510 VIEWS
Op ontdekkingstocht door literair Amsterdam

“Toen ik de oude man die in het Vondelpark stond enige meters gepasseerd was, riep hij me na: ‘Hé, kom eens hier.’ Ik draaide me om en liep naar hem toe. ‘Wat is er?’ vroeg ik. ‘O nee, ik bedoel u niet,’ antwoordde hij. ‘Ik bedoel m’n hondje. Die kleine zwarte daar.”

Het gehele Vondelpark wordt bedekt door een citaat van Carmiggelt, over de Singelgracht slingert een citaat van Martin Bril. En op de Dam prijkt een tekst van Theo Thijssen. Vier jaar lang zocht Erik Nieuwenhuis samen met Louis stiller en Yolanda Huntelaar naar citaten over specifieke plekken in Amsterdam.

Iedereen kent ‘domweg gelukkig in de Dapperstraat’ en de Sarphatistraat is onlosmakelijk verbonden met Nescio, maar hoe zit het met de Bos en Lommerweg bijvoorbeeld, in Amsterdam-West? Daar ontdekten ze zomaar een citaat van Mensje van Keulen:

“Amsterdam was raadselachtig; een weg waar meer huizen dan bomen stonden, heette daar bijvoorbeeld Bos en Lommerweg”

Uiteindelijk vullen 450 citaten van 250 schrijvers de prachtige literaire citatenkaart met de titel ‘Leesbaar Amsterdam‘. Vier jaar zoekwerk in de literaire archieven, maar het resultaat mag er zijn. Een spannende kaart om uren naar te turen, of om mee te nemen tijdens een wandeltocht door de hoofdstad.

Lees ook:  Verborgen tekeningen in een 19e eeuws boek

Voor sommigen een feest der herkenning, voor bijna iedereen (ook) een literaire ontdekkingstocht. Loop van Remco Campert (Centraal station) via Gerrit Komrij (Nieuwezijds Voorburgwal) naar J.J. Voskuil (Raadhuisstraat), om uiteindelijk uit te komen bij bijvoorbeeld Anne Frank (Prinsengracht):

“Op de Prinsengracht aangekomen nam Miep ons gauw mee naar boven, het Achterhuis in”

Het volgende project? Een literaire citatenkaart van Nederland natuurlijk. Maar eerst zoveel mogelijk mensen laten genieten van literair Amsterdam. De kaart is verkrijgbaar als boekje, als gevouwen plattegrond, als A0 poster en zelfs als behang! Bestellen kan via de site van Leesbaar Amsterdam‘.


literaire citatenkaart

literaire citatenkaartliteraire citatenkaart

MEER INSPIRATIE

Cadeautips: de mooiste koffietafelboeken om cadeau te doen (of krijgen!)
Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk